lukasz2146 Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Witam! Chciałbym Was spytać jak poruszać się po drodze krajowej. Bo kawałek mojej trasy posiada chodnik, ale dalsza część nie. I zauważyłem, że sporo osób jedzie przy samym pasie podwójnej ciągłej. Czy tak właśnie powinno się jeździć czy jednak przy poboczu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Jeździ się prawą stroną pasa a nie lewą (z małymi wyjątkami)... I dotyczy to wszystkich dróg a nie krajowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 "Z zasady" rowerzysta, jadący drogą publiczną (niezależnie czy to droga gminna, czy krajowa), powinien korzystać z pobocza, jeśli nadaje się ono do jazdy. Moja "prywatna" definicja takiego pobocza zakłada, że jest ono podobnej jakości, jak jezdnia i umożliwia bezpieczną jazdę szosówką z prędkością co najmniej 40km/h - chyba, że stopień "zmasakrowania" całej nawierzchni drogi na to nie pozwala :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Jeżeli pobocze jest nieutwardzone, zwykle nie nadaje się ono do bezpiecznej jazdy. Na drogach krajowych pobocze jest utwardzone, oddzielone linią krawędziową P7 (a lub , wiec należy z niego korzystać. Należy pamiętać, że niektóre odcinki dróg krajowych mają status "S" (drogi szybkiego ruchu) i tam ruch rowerów (ciągników i pojazdów zaprzęgowych) jest zakazany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 5 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2012 Z tymi poboczami różnie bywa. Gdy robiony był kilka lat temu remont odcinka DK22, to pobocza wykonano z bardzo nierównej, "wertepiastej" masy bitumicznej - podobno rozwiązanie bezpieczniejsze od poboczy wysokiej jakości wydzielonych z jezdni. Po czymś takim da się oczywiście pojechać kawałek, by np. dać się bezpiecznie wyprzedzić stadu tirów, ale nie wyobrażam sobie długodystansowej jazdy rowerem szosowym po takim wynalazku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelDL Napisano 6 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Bo kawałek mojej trasy posiada chodnik po chodniku nie można poruszać się rowerem ale są wyjątki. I zauważyłem, że sporo osób jedzie przy samym pasie podwójnej ciągłej znak P-4 wyznacza oś jezdni, KRD wyrażnie (na pierwszych stronach!) wskazuje jednak na ruch prawostronny w PL:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.