lukasz2146 Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Witam! Chciałbym Was spytać jak poruszać się po drodze krajowej. Bo kawałek mojej trasy posiada chodnik, ale dalsza część nie. I zauważyłem, że sporo osób jedzie przy samym pasie podwójnej ciągłej. Czy tak właśnie powinno się jeździć czy jednak przy poboczu?
mklos1 Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Jeździ się prawą stroną pasa a nie lewą (z małymi wyjątkami)... I dotyczy to wszystkich dróg a nie krajowych.
Sandacz Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 "Z zasady" rowerzysta, jadący drogą publiczną (niezależnie czy to droga gminna, czy krajowa), powinien korzystać z pobocza, jeśli nadaje się ono do jazdy. Moja "prywatna" definicja takiego pobocza zakłada, że jest ono podobnej jakości, jak jezdnia i umożliwia bezpieczną jazdę szosówką z prędkością co najmniej 40km/h - chyba, że stopień "zmasakrowania" całej nawierzchni drogi na to nie pozwala :-)
mklos1 Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Jeżeli pobocze jest nieutwardzone, zwykle nie nadaje się ono do bezpiecznej jazdy. Na drogach krajowych pobocze jest utwardzone, oddzielone linią krawędziową P7 (a lub , wiec należy z niego korzystać. Należy pamiętać, że niektóre odcinki dróg krajowych mają status "S" (drogi szybkiego ruchu) i tam ruch rowerów (ciągników i pojazdów zaprzęgowych) jest zakazany.
Sandacz Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Z tymi poboczami różnie bywa. Gdy robiony był kilka lat temu remont odcinka DK22, to pobocza wykonano z bardzo nierównej, "wertepiastej" masy bitumicznej - podobno rozwiązanie bezpieczniejsze od poboczy wysokiej jakości wydzielonych z jezdni. Po czymś takim da się oczywiście pojechać kawałek, by np. dać się bezpiecznie wyprzedzić stadu tirów, ale nie wyobrażam sobie długodystansowej jazdy rowerem szosowym po takim wynalazku.
PawelDL Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Bo kawałek mojej trasy posiada chodnik po chodniku nie można poruszać się rowerem ale są wyjątki. I zauważyłem, że sporo osób jedzie przy samym pasie podwójnej ciągłej znak P-4 wyznacza oś jezdni, KRD wyrażnie (na pierwszych stronach!) wskazuje jednak na ruch prawostronny w PL:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.