Skocz do zawartości

[rower] Rada - jaki rower kupić

Snorko

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć. Jestem nowy i jeśli coś gdzieś źle umieściłem, bądź napisałem, to przepraszam.

Mój stary rower uległ 'lekkiemu' zniszczeniu i chciałbym kupić nowy. Poszukuję coś na jazdę w lesie, na polach, ale też zwykłym terenie np. asfalt żeby po prostu dojechać. Wyczytałem, że dobre rowery na moje oczekiwania to Kross, a rodzaj to MTB XC. Poszukuję czegoś w przedziale do 1500 zł. Chciałbym również zapytać, na co mam zwracać uwagę kupując rower itp.

Mam jeszcze drobne pytanie dotyczące hamulców. Otóż nie wiem do końca czym różni się typowy V-Brake od typowych tarcz. Co jest lepsze ? W odpowiedziach prosiłbym również o podanie przykładowych rowerów, jakie mogłyby mnie zainteresować.

Dzięki i pozdrawiam.

Napisano

Standardowo firmy jakie powinieneś brać pod uwagę to Kross, Unibike, Mbike może też.

W tym budżecie raczej nie patrz na tarczówki szansa że trafisz coś naprawdę przyzwoitego nie jest duża, a na ogół rowery na v brakach maja lepszy osprzet w tej cenie.

Napisano

Nie ogarniałem forum bardzo. Przepraszam.

No ok. A jeśli chodzi o jakość, hamowanie i ogół między tarczą a v-, to jaka jest ?

Napisano

poszukaj czegoś co się tobie podoba i na co cię stać i wtedy zarzuć temat łatwiej ocenić coś niż szukać czegoś co ci się spodoba:D

Napisano

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na forum, dlatego - jeśli użyłem nieodpowiedniego formatu bądź miejsca na tego typu temat - proszę o wyrozumiałość.

Jestem totalnym żółtodziobem, jeśli chodzi o rowery, nigdy nie jeździłem tak, jak mam zamiar zacząć teraz. Chcę kupić rower, który miałby mi służyć tylko do dojazdów do pracy - prosta droga, wzdłuż jednej z najdłuższych ulic w mieście - gdzieniegdzie ściezki rowerowe, nawet jeśli nie, to normalny chodnik lub ulica.

Czy lepszy do takich tras byłby rower miejski czy trekkingowy? Byłem w kilku salonach rowerowych, ale zdania sprzedawców są podzielone. Podobnie jak w przypadku cen - sprzedawcy upierają się, że nie znajdę dobrego sprzętu do 1000 zł, a ja chciałbym wydać stosunkowo jak najmniej (oczywiście powyżej 500 zł), by na początek sprawdzić, czy ta forma dojazdów do pracy jest dla mnie i mi się spodoba.

No i pytanie do Was, Koleżanki i Koledzy, czy jest jakiś rower, który moglibyście mi polecić z ręką na sercu na początek mojej przygody? Do pokonania mam około 7 - 8 km w jedną stronę za przyzwoite pieniądze? Mam tu na myśli przede wszystkim współczynnik ceny do jakości. Wiem, że problemem może być rownież mój wzrost (odpowiednia rama) - mam 193 cm wzrostu, ale ważę tylko 70 kg, więc nie musi mieć jakiegoś ogromnego "udźwigu" :)

Czekam na odpowiedzi i z góry dziękuje za rzeczowe porady,

Pozdrawiam,

Patryk

Napisano

Chciałbym się dowiedzieć czy na początek mojej przygody z trialem taki rower by się nadał :D

rama : dartmoor two6 player fiolet

widelec 26': biały dartmoor (wzmacniany pod koroną)

Koła 26':

obręcze:

tył :czerwone Dartmoor

przód: (PANCERNY)Czerwone: ECHO TR26

opony: Tył Schwable Table Top2.30 Przód: Michelin Hot S 2.20

piasta przód: Czerwona ECHO pod tarcze

piasta tył: czerwona Dartmoor NS bikes nyple i szprychy o ile sie nie myle

piasta przód: Czarne Echo tył chrom Dartmoor

kierownica:Czerwona Echo bardzo lekka,szeroka 740mm

gripy: gumowe z korkami Octane One Czarne

mostek: Trialtech Czarny

siodło: Dartmoor, czarne

pedały: Dartmoor Downtown fioletowe

hamulec przód: hydrauliczny czarny Shimano Deore

hamulec tył: hydrauliczny Biały shimano Deore

łancuch: czerwony Dartmoor Core

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...