Kajtek Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Siemanko Mam problem w wyborze opony na ten sezon jeżdżę trochę na asfalcie(60%) i na jak by to powiedzieć drogach polnych , ścieżkach gdzie zazwyczaj jest nawierzchnia mieszana (kamienie, piach) itp.(40%) i szukam opony w szerokości 2.35 tak do 50 -60 zł ;/ macie jakieś ciekawe propozycje.?
Froop Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 60% asfaltu i opona 2,35? Jesteś tego pewien? Polecam oponę Continental Race King 2.2, niskie opory toczenia na asfalcie
bruce95 Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Musi być 2.35? Jeśli jeździsz więcej po asfalcie to na Twoim miejscu szukałbym czegoś węższego. Niskie opory i niezłą trakcję mają opony Continental RaceKing sprzedawane w szerokości 2.0 i 2.2: http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=raceking Bardzo fajne są także Schwalbe Smart Samy: [0]=26&a_text_f[323][1]=26&a_text_f[415][0]=&a_text_f[415][1]=&a_text_i[420][0]=&a_text_i[420][1]=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E"]http://allegro.pl/listing.php/search?category=16443&sg=0&string=smart+sam&order=p&offer_type=0&price_from=&price_to=&postcode_enabled=0&state=0&distance=1&postcode=&city=&listing_sel=2&listing_interval=7&a_text_f[323][0]=26&a_text_f[323][1]=26&a_text_f[415][0]=&a_text_f[415][1]=&a_text_i[420][0]=&a_text_i[420][1]=&change_view=Poka%C5%BC%C2%A0%3E Te drugie mają lepszą przyczepność w terenie, za to są trochę droższe.
Kajtek Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 aaaa tak jak w tym schwable nie będzie szybko bieżnika gubić na asfalcie .?
jurislawek Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Wersja drukowana najtańsza jest najwytrzymalsza, jeszcze masz kenda sbe tu już miasta guma i szybciej się ścierają i maxxis crossmark opory toczenia i trakcja podobna do smart sam
bruce95 Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Kolega ma rowerek na Smartach 2.25 zwijanych od zeszłego roku i jak na razie nie widać żeby się specjalnie starły, a zrobił na nich ok. 1000km. Mają naprawdę dobrą przyczepność i jeździ się na nich pewnie aktualnie mam z przodu RaceKinga 2.0 i ustępuje im przyczepnością choć nie ma tragedii.
Kajtek Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 aaaa słyszeliście coś o oponach rubena .? ktoś miał z nimi do czynienia .?
cinmx Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Mam ten sam problem. Jaką oponkę wybrać, jeżdżę codziennie ok. 20 km ok 40% to jest asfalt/beton (raczej chodniki i krawężniki ) reszta to drogi gruntowe i szuter. Zastanawiam się nad oponami Geaxa http://allegro.pl/opona-zwijana-geax-saguaro-white-26x2-0-gratis-i2401144807.html Dochodzą do tego różne wypady weekendowe w które robię ok. 140 km i raczej staram się wybierać trasy mało uczęszczane z dala od ruchu ulicznego. Jak byście mi powiedzieli czy oponki zwijane są lepsze od tradycyjnych to też bym był wdzięczny
zelek93 Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Ja jak zwykle będę namawiał do Smart Samów Mam je w rowerku około 3 lata. Rower jeździ tylko w mieście - nie są oszczędzane, nie raz zdarzyło się trzeć oponą przez 2-3 metry po asfalcie. Przez 3 lata znikło z przodu 30-35% z tyłu coś powyżej 50% - wersja druciakowa. Trzyma się nawierzchni, niskie opory toczenia, dość ciche.Według mnie to dobra inwestycja kiedy jeździ się w mieście a od czasu do czasu wypada się w góry. Pozdrawiam
cinmx Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Kupiłem sobie http://allegro.pl/opona-zwijana-geax-saguaro-white-26x2-0-gratis-i2419996571.html i myślę że to był strzał w dziesiątkę
avacs Napisano 16 Czerwca 2012 Napisano 16 Czerwca 2012 aaaa słyszeliście coś o oponach rubena .? ktoś miał z nimi do czynienia .? Ja miałem doczynienia z oponą tej firmy. A dokładniej miałem Rubena Scylla na tylnym kole. Potrzebowałem na gwałt opony a ta akurat była najtańsza w sklepie. Ale. Opór miała niewielki ale za to starsznie szybko ją starłem. Ok. 500km. I nie tak że specjalnie blokowałem koło na asfalcie czy coś. Po prostu była strasznie miękka albo nie nadaje się jako napędowa. Mam nadzieję że pomogłem. A i rubene robią podobno Czesi, ale to nic nie zmienia.
stpman Napisano 16 Czerwca 2012 Napisano 16 Czerwca 2012 Mam obecnie Continentale Flow 2.3. Kupiłem je bo były bardzo tanie i dość lekkie. Przyszła pora by je zastąpić Jazda trochę po mieście, trochę po szutrach, lasach itp. Czyli uniwersalna oponka do "górala" bez gór. Piorytetem będzie niska cena i trwalość. Jakieś inne propozycje niż te powyżej?
nemo2009 Napisano 16 Czerwca 2012 Napisano 16 Czerwca 2012 aaaa słyszeliście coś o oponach rubena .? ktoś miał z nimi do czynienia .? Mam teraz Rubenę Charybdis 2,25" na przednim kole(drutowaną).Opona na teren,piasku się nie boi,w błocie średnio.Z błota oczyszcza się dość powoli.Na asfalcie trochę buczy.Ja kupiłem ją za 30 zł i nie żałuję wydanych pieniędzy.Jeżdżę na niej drugi sezon,pewnie wytrzyma do jego końca.Opona ma większy balon od Schwalbe Table Top w tym samym rozmiarze.Z tyłu mam Kendę 816.Na tył kupiłem Schwalbe Table Top,potem Continental Race King,obie szerokie.Obie oddałem do sklepu,bo były najzwyczajniej krzywe.Dodatkowo Race King wyrywały wentyl z dętki(lipa rodem z Indii).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.