maniekdragon Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Witam, ostatnio zostawiłem rower pod sklepem na jakieś pół godziny i skradziono mi zaciski kół i teraz mam dylemat czy kupić zestaw zacisków Srama x9 za 132 zł czy kupić takie zaciski kół, które można dokręcać kluczem, jednocześnie wydaje mi się, że były by bezpieczniejsze i lepsze tylko nie wiem gdzie można takie znaleźć, jak by ktoś mi znalazł lub polecił jakieś mocne zaciski byłbym bardzo wdzięczny oczywiście w granicach 150 zł. Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Same zaciski cie ukradli ?? To prawie jak ukraść śruby a felgi zostawić Są specjalne zaciski nie do ściągnięcia bez specjalnego przyrządu. Pierwszy lepszy link od wujaszka googla http://rowertak.pl/product-pol-499-Zaciski-TRANZ-X-antykradziezowe-.html
Schwefel Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Da się odkręcić kluczem hydraulicznym Kup zwykle Bolt-ony i tyle http://www.velo.com.pl/produkty/default/?m=3&pk=%&id=1761
maniekdragon Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Napisano 4 Czerwca 2012 Same zaciski cie ukradli ?? To prawie jak ukraść śruby a felgi zostawić Są specjalne zaciski nie do ściągnięcia bez specjalnego przyrządu. Pierwszy lepszy link od wujaszka googla Zaciski TRANZ-X antykradzieżowe | Części rowerowe \ Piasty - Zaciski | Internetowy Sklep Rowerowy - RowerTak.pl Dzięki , jeszcze dodam, że zależy mi na tym żeby mocno trzymały koło bo przy słabym zamykaczu tarcze non stop ocierają o klocki i to jest nie do przyjęcia w moim przypadku (tak jak by ocierać nóż o nóż). Głównie zależy mi na tym by nie dobrze trzymało, a zabezpieczenie przed kradzieżą to przy okazji bo baaaardzo rzadko zostawiam gdzieś rower, a to była wyjątkowa sytuacja. I dalej preferowałbym dla siebie takie zamykacze, które są regulowane za pomocą klucza tylko nie mam pojęcia jak się fachowo nazywają i gdzie można takie nabyć.
maniekdragon Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Napisano 4 Czerwca 2012 Da się odkręcić kluczem hydraulicznym Kup zwykle Bolt-ony i tyle Velo | Części i akcesoria | Dartmoor | Bolt Chyba się zdecyduję na nie, wielkie dzięki za pomoc koledzy
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Też są dobre ale dla człeka co nosi całkiem przypadkiem przy sobie imbusa 5mm czyli np ja taki zacisk to nie problem w tym co podałem jest jakiś dziwny klucz i ciężko by było to na szybko ściągnąć. Widziałem tez zaciski co trzeba rower do gór kołami postawić by je ściagnąć a gdy rama zapięta na np u-lock jest to raczej nie wykonalne. Tylko nie pamiętam jak to sie nazwa ...
kurczak2 Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 http://www.forumrowerowe.org/topic/88895-zaciski-piast-zefal-lock-n-roll-anti-theft/
maniekdragon Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 A czy jest coś mocniejszego niż te Bolty bo potrzebuję czegoś co naprawdę mocno chwyci, bo boltach są różne opinie albo, że są dobre albo, że przy mocniejszym dokręcaniu pękają chociaż producent twierdzi, że można je bardzo mocno przykręcić. http://allegro.pl/zaciski-do-kol-bbb-wheel-fixed-komplet-supermocny-i2377825923.html#tabsAnchor A co powiecie o tych ? Ktoś może miał z tymi styczność ?
Mod Team Puklus Napisano 5 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2012 Coś mocniejszego to stalowa Oś i śruby nalepiej 2 na kontre
maniekdragon Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 Coś mocniejszego to stalowa Oś i śruby nalepiej 2 na kontre A da się ten patent zastować przy piaście Sram M506 disc ?
Mod Team Puklus Napisano 5 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2012 Da sie w każdej piaście która ma kulki, na maszynach zapewne tez sie da ale na pewno dużo ciężej będzie dostać taką oś.
Fenthin Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Ale po co aż tak kombinować? Ludzie urywają Bolt-Ony, bo widzą śrubę. Hura imbusem, do oporu! I jeszcze trochę poprawić. Że to alu, gwint leci w drobny mak. Szybkozamykaczy nikt nie zamyka z taką siłą, a koło przecież trzymają. Swoje odkręcałem i przykręcałem już wiele razy, "mieszkają" w drugiej ramie i mają się dobrze.
sivydym Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 RWSy DT Swissa - na dzień dzisiejszy nic mocniejszego na 5 mm nie ma... Z tego co pamiętam dokręcane 15 Nm czyli cieżko to urwać nie mając dłoni kowala.
miller Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Kup zwykłe bolt-ony i nie kombinuj, ja jeżdzę już 2 sezon i zero problemów, resztę kasy lepiej zainwestuj w rower
ukaniex Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Do 150 zł ... wszystkie repliki Tune DC czyli np. to http://allegro.pl/xlc-pro-sl-road-zaciski-piast-karbon-tytan-42-5g-i2348530737.html (oczywiście są tańsze!, ebay.com jest tego pełen). lub coś po taniości http://www.sklep.rower24h.pl/product_info.php?products_id=722 A jeśli chcesz betonowo-sztywny to idź za radą sivydym.
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2012 Ale nie specjalnie sa jakieś anty włamaniowe ...
gandw1 Napisano 21 Czerwca 2012 Napisano 21 Czerwca 2012 Podepnę się pod temat. Też chcę kupić mocniejsze zaciski kół, tylko u mnie powodem jest ocieranie tarczy pod obciążeniem głównie na zakrętach (zacisk wyregulowany, luzów brak), chciałbym więc mocniej zamontować koło w widelcu. Tylko nie wiem czy brać Dartmoora Bolt-On, czy może któreś zaciski beznarzędziowe będą równie mocne? Jaki powinien być moment dokręcania zacisków Dartmoora? Bo zdarzały się podobno przypadki urywania śrub, dlatego wolałbym takiej sytuacji uniknąć.
mp3fan Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Ponawiam prośbę o moment dokręcenia Bolt-On. Mam je przy ostrym, na tylnym kole. Dokręciłem 10Nm i na razie nic się nie dzieje.
tobo Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Moment odpowiedni Ja dokręcam dwa zestawy "na czuja", jeden mam 4 lata drugi pół roku, dużo używane. Dokręcam mocno, aż trzeszczą.
Schwefel Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 Moje też trzeszczą i trzymają już z 3 lata. Ale do ostrego bym tego nie założył, bo ostatnio przy starcie przesunęło mi się koło a było solidnie dokręcone nakrętkami.
tobo Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 To znaczy moje nie trzeszczą w czasie użytkowania, bo tego to bym nie zniósł Biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny, trwałości i wagi to jest to produkt rewelacyjny wg mnie.
Rulez Napisano 30 Lipca 2012 Napisano 30 Lipca 2012 A ja mam "samoróbki" tzn te zaciski : DT 4 you - profesjonalne komponenty rowerowe - koła, piasty, felgi, zaciski, RWS MTB (tytan) 100 mm z dźwignią z tworzywa sztucznego i wytłaczanym logo zostały przerobone - zamiast orginalnych śrub 6 mm, z przodu ze stali nierdzewnej została wykonana ośka 9 mm a z tyłu 10 mm , do tego kapsle na piastach zostały odpowiednio rozwiercone i domowym sposobem wyszło : DT 4 you - profesjonalne komponenty rowerowe - koła, piasty, felgi, zaciski, RWS thru bolt (aluminium) Ř 10 mm / 135 mm z dźwignią z tworzywa sztucznego i wytłaczanym logo I to są naprawdę mocno trzymające i zwiększające sztywność zaciski A po zakręceniu rączkę można zdemontować ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.