Skocz do zawartości
  • 0

Modernizacja roweru - Dahon jack

Gość Jeremi

Pytanie

Gość Jeremi
Napisano

Witam, nazywam się Jeremi i jestem posiadaczem 5 letniego Dahona Jacka (dla niewiedzących jak to wygląda: http://www.dahon.pl/index.php?cat=modele_opis&s=26&bike=jack_d7). Niestety po starcie w tegorocznej rowerowej kaszubskiej włóczędze wyszło, ze rower ten jest za wolny na długich płaskich asfaltowych odcinkach. I tu, jako rowerowy laik, zwracam się do was z prośbą: czy moglibyście pomóc mi w modernizacji napędu - dołożenie przedniej przerzutki (system top- pull, średnica 31,8 mm), najlepiej od Srama. Manetka najlepiej gripshift. Budżet około 275 zł. Rower użytkuje głównie podczas weekendowych przejażdżek na dystansie około 30-40 km, lecz teraz wciągnęły mnie maratony rowerowe na orientacje(przerzuciłem się z pieszych) typu kaszubska włóczęga czy tułacze.

Różnice pomiędzy moim Jackiem a modelem aktualnie znajdującym się w sprzedaży:

ważne:

tylna przerzutka:

u mnie Sram SX-4 , 7 biegów 11-32 kaseta , aktualnie Sram X-4 też 11-32 kaseta

Korba:

u mnie ( spisałem wszystkie literki jakie na niej znalazłem chociaż za cholerę nie wiem co znaczą): Truvativ isoflow ft-lbf 372- 411 m 68- 42 NM 2831 39 zębów,

aktualnie Kinetic supra 39 zębów

Opony:

na tylnym kole zamiast oryginalnego big appla jakaś "terenowa" opona z bazaru za dwie dychy (wymieniona po miesiącu użytkowania z powodu braku możliwości jechania po sypkim piachu, podstawowej nawierzchni na okolicznych polnych drogach)

nieważne:

rura od siodełka - nie mam integralnej pompki - prostu rura

inna kierownica i mostek bez regulacji

za wszelkie porady z góry dziękuję

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jeremi
Napisano

mała poprawka do poprzedniego postu:

Korba ma jednak 38 zębów, długość ramion(nie wiem czy dobre słowo) 175 mm, długość osi suportu( mierzyłem od końca jednej śruby do końca drugiej) 135 mm.

Jest szansa na jakąkolwiek odpowiedź bo na razie jak widzę brak żadnego odzewu.

Pozdrawiam Jeremi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...