Skocz do zawartości

[koła] Wytrzymałe i tanie zamiast "stockowych"

Graper

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema,

w tej chwili posiadam koła na obręczach Alex PC19 i piastach Shimano RM65. Koła przy moim użytkowaniu regularnie się krzywią :/ Codziennie robię parę kilometrów w lesie, okazjonalnie w górach. Problemem jest raczej to, że nie umiem się powstrzymać od skakania na nim w mieście (skoki ze schodów, murków itd.), Stawiam, że to najbardziej krzywi mi kółka. Chciałbym kupić coś nowego, ale się na tym nie znam. Nie chciałbym kupić kół, żeby potem się okazało, że właściwie są podobnej jakości, jak te, co mam teraz :(

Mój budżet to 200-300 zł za koło. Ewentualnie zaproponujcie coś droższego, a ja sobie dozbieram :)

Z góry dzięki za pomoc.

• Mod Team
Napisano

Obręcze Dartmoor Raider (ok. 70pln sztuka), szprychy DT, piasty jakieś Novateca na maszynach (przednia ok. 100pln, tylna ok. 150pln). Przy dobrym zaplocie bardzo mocna kółka, dadzą radę nawet w DH :).

Napisano

Jeszcze jedno pytanie:

Jeżeli kupię piasty na oś 20mm to nie ma siły, żeby je zamontować do widelca na 9?

Na mój rozum to nie, ale może są jakieś czarnoksięskie sztuczki :D

Napisano

Jak kupisz piastę "adaptowalną" czyli z możliwością zmiany końcówek dla różnych systemów to da się - np piasty dt albo hope.

Jeśli krzywisz koło na obwodzie, czyli koło traci centryczność a nie uszkadzasz piasty (można też krzywić osie) to kupowanie piasty pod oś 20 mm nie ma żadnego sensu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...