1996wrc Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Witam, Po długich poszukiwaniach roweru stwierdziłem że wybiorę rower ze starych kolekcji z racji na stosunek cena/jakość. W oko wpadly mi dwa rowery: Kellys cool tool 2011 (ma rock shoxa tora i tylnią przerzutkę XT) Kellys Magic silver (SLX z przodu i XT z tyłu) Bardziej skłaniam sie ku pierwszemu z nich z racji na rok produkcji, widelec i wygląd, ale o ile wiem ze nada się świetnie w teren to zastanawiam się jak spisze się w dalsze trasy po szosie bo takie też mam zamiar robić od czasu do czasu.
1996wrc Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 Czy naprawdę niky nie ma zielonego pojecia o ww. temacie???
Mod Team michuuu Napisano 5 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 5 Czerwca 2012 Na szosę można pomyśleć nad zmianą opon na sem-slicki, cała reszta da radę chociaż preferencje terenowe. Chyba że w grę wchodzi crossowy, jeżeli większość szosy a teren lajtowy.
1996wrc Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 Tak też myslałem. Rower crossowy ni ewchodzi w grę bo koła są zbyt delikatne dla mnie. W pożyczonym rowerze trekkingowym załątwiłem cztery dętki w dwa tygodnie na samych krawężnikach z co dopiero jak bym w las wjechał.
PoleK Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 to nie jest wyznacznik akuratnie ale spoko... jakbyś załatwił 3 felgi to co innego...
1996wrc Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 Czy uważasz że takie zużycie jest normalne? W takim razie czy cross da rade na kamienistych drogach, korzeniach i lekkim skakaniu?
PoleK Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 no to cross nie da rady, ale weź się zdecyduj co robisz, bo skakanie a załatwienie dętki na krawężniku to 2 różne sprawy... :| typowe MTB i koniec.
1996wrc Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 Włąśnie o to chodzi że chcę robić jedno i drugie ale jeżeli dętka nie dała rady na krawężniku to nie da rady w lesie.
Darek14 Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 Tak też myslałem. Rower crossowy ni ewchodzi w grę bo koła są zbyt delikatne dla mnie. W pożyczonym rowerze trekkingowym załątwiłem cztery dętki w dwa tygodnie na samych krawężnikach z co dopiero jak bym w las wjechał. Dziwne rzeczy wypisujesz: na rowerze crossowym jeżdżę ponad 10 tys.km rocznie, z tego bardzo dużo w lesie (kamienie, korzenie), a nierzadko w górach np. po szlakach pieszych i trasach dla rowerów górskich w Górach Sowich i nigdy nie miałem takich problemów. Opony to Schwalbe Marathon Extreme. Czy rower o którym piszesz nie był przypadkiem "komunijny"? I jeszcze jedno: cross nie służy do skakania i do tej pory wydawało mi się, że jest to oczywiste dla każdego...
1996wrc Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 Przecież napisałem że nie chcę crossa bo będe skakał a na podstawie roweru trekkingowego na takich samych kołach jak crossy wiem że potrzebuje mtb. Rower nie był komunijny to był ktm veneto. Ale ja jestem słąbo poinformowany więc może ktoś mi powie np że crossy tak bardzo się różnią od treków że można w cięższy teren wjechać. Mam jeszcze jedno pytanie... Mam 190 wzrostu czy rozmiar 21 bo taki mam okazję kupic w dobrej cenie będzie dużo za duży? Mam 16 lat i chyba jeszcze trochę urosnę.
PoleK Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 21 cali to właśnie pod 190cm i Cross'owi bliżej do MTB niż do trekinga moim zdaniem... do skakania w lesie to się kupuje rower Enduro albo FR a nie MTB czy Crossa... chyba że skakanie to spadnięcie dropa na trasie i hopka wysoka na 20cm, wtedy rowerem do XC w zupełności wystarczy. Z podanych 2, wolałbym cool toola a w ogóle to za 2.5k można dostać troszkę lepszy sprzęt:)
1996wrc Napisano 5 Czerwca 2012 Autor Napisano 5 Czerwca 2012 Z podanych 2, wolałbym cool toola a w ogóle to za 2.5k można dostać troszkę lepszy sprzęt:) To zaproponuj coś.
1996wrc Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Napisano 10 Czerwca 2012 Wtakim razie jeszcze jedno pytanie... Co lepsze ww. kellys cool tool 2011 czy agang gangsta 7.0 też 2011? Ciężko mi oceniać po osprzęcie bo sramów w ogóle nie ogarniam.
dovectra Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Tak też myslałem. Rower crossowy ni ewchodzi w grę bo koła są zbyt delikatne dla mnie. W pożyczonym rowerze trekkingowym załątwiłem cztery dętki w dwa tygodnie na samych krawężnikach z co dopiero jak bym w las wjechał. to nie od kół tylko złego ciśnienia / lub opon miałem delikatną oponę to co tydzień kapeć. jak zmieniłem na porządne to raz na 2 lata
Mateusz30 Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Łapanie kapci na krawężnikach, to albo brak techniki, albo ciśnienia, a nie wina roweru, czy opony. Agangi, to generalnie lepiej wyglądające Authory z górną rurą podgiętą. Fajny jest 7.29. Nie ważne którego wybierzesz, nie popełnisz błędu. To bardzo dobre rowery. Bierz na co Cię stać i kieruj się ramą. W przypadku głównych producentów różnice w osprzęcie nie są istotne bardzo. Zawsze lepiej kupić rower z lepszą ramą i gorszym osprzętem. Osprzęt zawsze możesz wymienić, jak się zużyje. A z ramą zostajesz. Rowery z lepszym osprzętem - prawie zawsze mają cięższe, gorsze ramy. W przypadku roweru crossowego pod 190cm to rama 23" może być w sam raz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.