Skocz do zawartości

[hamulce tarczowe] Avid Juicy 7 - wymiana klocków

LUKSUSqq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mógłby ktos obrazowo wyjaśnic jak wymienic klocki z w/w hamulców i założyć nowe. Szukałem po internecie nie ma nigdzie instrukcji. Probowałem wyciągnąc za te wystające bolce, ale z drugiej strony jest taka sreblna blaszka czy z nią cos trzeba zrobic, moze ona jakos blokuje? avid-juicy-7-zoom.jpg

• Mod Team

Ta srebna blaszka to taki zatrzask klocka, http://allegro.pl/avid-juicy-3-5-7-ultimate-i-bb7-mech-i2374045636.html tak wygląda klocek, tymi "rogami" sie zaczepia o ta blaszke, musisz pociągnąć za ten wystający wypust po przeciwnej stronie, jak palcami nie dasz rady złap kleszczami.

• Mod Team

Mam J3 i w życiu nie wyjmowałem tej blaszki :P klocki w maire lekko wchodzą i wychodzą z taki klikiem eleganckim .... widocznie nie jedna metoda wymiany klocków jest :P Chyba ze w J7 jest to inaczej ale skoro klocki sa takie same to czemu by miało być inaczej ?

Wyjmij najpierw jeden klocek. Przechylasz maksymalnie w kierunku drugiego i wyciągasz za tą wypustkę(uchwyt) na klocku. blaszki nie trzeba wyjmować, przy wkładaniu nowych trzeba pamiętać o odpowiednim włożeniu sprężynki.

Czy ja wiem, w kóncu ta srebrna blaszka Avid - Blaszka mocująca klocki BB7, Juicy 3/5/7 [11.5015.009.000] ma za zadanie blokować klocki przed wypadnięciem. Ja zawsze wyjmuję najpierw tą blaszkę a potem klocki, innej metody nie widzę :P

Świetny sposób na zniszczenie blaszki. Proszę nie naśladować kolegi, bo blaszka nie jest tania. Ponadto po wyjęciu i założeniu blaszka będzie luźno siedzieć w zacisku i dzwonić na nierównościach. Jedyny sposób na prawidłowe założenie wymaga rozłożenia zacisku na części.

No ja pier...ole. Jeden coś napisze a reszta do powiela... .

Żeby wymienić klocki musisz odkręcić zacisk hamulca i pociągnąć klocki za "łapki", jeśli nie wyjdą przy pierwszym podejściu i ciasno siedzą to postarają się ruszać nimi przy wyciąganiu.

Tu masz pokazane jak to zrobić:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...