Skocz do zawartości

[v-brake] tarcie o obręcz przy ugietym amortyzatorze

dymas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem szczęśliwym (lub nie) posiadaczem nowej Tory 318 solo air zamontowanym w serwisie. Hamulce jak w temacie XT i mam pewien problem, otóż - w trakcie jazdy w terenie gdy amor mocno pracuje od czasu do czasu okładziny trą o obręcz. Podobnie dzieje się gdy stanę na pedałach i mocniej "rozbujam" na boki rower - tutaj piszczą mocniej. Nie powiem, mocno mnie to denerwuje.

Czy Tora jest aż tak mało "sztywna bocznie" ?? Może linka od hamulców za krótka?? Obręcz jest raczej prosta.

peace

dymas

Problem w tym, że 3 tygodnie temu na starym amorze nic takiego się nie działo - no może od czasu do czasu, bardzo bardzo rzadko. Przy wymianie amora serwisant wymienił też linkę i pancerz do hamulców z przodu.

peace

Działo się rzadko bo prawdopodobnie nie miałeś klocków tak blisko obręczy.

Złap przednie koło i poruszaj nim na boki > zobacz czy dotykają klocków > sprawdź czy nie masz luzów na piaście > jeśli masz skontruj, jeśli nie popuść trochę linkę od hampla, by klocki nie tarły - oczywiście nie za mocno, by hamulec spełniał swoją funkcję :)

Dzięki za szybki odzew, a sprawa wygląda tak:

- linka i pancerz - wymienione - bez zmian

- przy podniesionym przednim kole staram się nim poruszać na boki - zero luzów

- popuściłem na razie delikatnie hamulce i trochę się poprawiło - za dwa dni oddam koło do serwisu (centrowanie itp itd) może coś poradzą

widocznie przy takiej parówie jak ja - 83kg - jak stanę na pedałach i się rozbujam musi tak być :) pozostaje pewnie złożenie koła za 1000zl pytanie tylko po co :)

peace

U mnie też ocieranie obręczy o klocek v-ki jest słyszalny ale tylko wtedy, kiedy wjadę w głęboką kałużę w terenie (albo deszczysko mnie złapie) a następnie wchodzę w dosyć ostry zakręt/robię duży ruch kierownicą. Podczas jazdy na stojąco oczywiście też ociera. Ja się tym nie przejmuję i uważam, że prawie każde koło będzie się odrobinę poddawać w takiej sytuacji. Mam 36 szprych ( parówy 2mm CN Spoke) i zaplot na trzy krzyże. A klocki mam oczywiście tak blisko obręczy jak się tylko da i nie mam zamiaru tego zmieniać. Po prostu mam to gdzieś :) Na pewno nie będę z tego tytułu sobie oka wyjmował ani leciał do sklepu po nowe czarodziejskie koło za 2000 zł :)

Faktycznie jeśli zjawisko jest nasilone i ewidentnie przeszkadza może świadczyć o za słabo naciągniętych szprychach. Wtedy nie zaszkodzi zanieść do serwisu do poprawki.

Witam

Przepraszam że tak późno.

Kolo było plecione wieki temu (coś koło 10 lat może więcej) Piasta shimano hb-m56, obręcz Campagnolo (modelu nie pamiętam) szprychy - nie wiem, nie znam się :)

peace

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...