Skocz do zawartości

[licznik] przewodowy czy bezprzewodowy?

marcinn2807

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Zamierzam kupić sobie licznik. W miarę porządny, a nie jakiś bubel. Mój dylemat jest następujący, przewodowy czy bezprzewodowy? Który według Was jest lepszy bądź praktyczniejszy. ? Prosiłbym o rady "z życia wzięte". Słyszałem wiele nieciekawych rzeczy na temat bezprzewodowych, a nie ukrywam na taki się nastawiłem. Myślałem o jakimś CICLOSPORT lub SIGMA STS. Natomiast z przewodowych SIGMA 1609.

Proszę o radę. ;)

Napisano

Bezprzewodowe są dobre jak wydasz na nie, powyżej 200-300zł, za mniejsze kwoty moim zdaniem zdecydowanie liczniki przewodowe.

• Mod Team
Napisano

Bezprzewodowe są dobre jak wydasz na nie, powyżej 200-300zł, za mniejsze kwoty moim zdaniem zdecydowanie liczniki przewodowe.

Niekoniecznie, nawet mój VDO A 1.0+ łapie zakłócenia z pulsometru ;D

Przewodowa Sigma 1609 jak najbardziej ok. Jeżeli chcesz bezprzewodowe to zwracaj uwagę na to, czy sygnał jest kodowany (w STS jest)

Napisano

Jako właściciel trzech liczników stwierdziłem, że najważniejsze jest prawidłowe pokazywanie pomiaru przy dużych prędkościach, co sprawia problem nawet dla przewodowych. Osobiście jeżdżę z takim, który tego prawidłowo nie robi, ale za to ma praktyczne dla mnie podświetlenie.

Nadajnik najczęściej mocuje się na dwa zipy, dobrze jest samemu od siebie dorzucić taśmę dwustronną lub gumową podkładkę, ale i bez tego nie uświadczyłem, żeby coś latało mi w jakimkolwiek liczniku, nawet mimo trzech upadków. Prędzej już magnes się obróci.

Napisano

Z przewodowych sam mam i polecam specialized speedzone elite. na pewno nie zamieniłbym go na tą sigmę;) W drugim rowerze jest cateye enduro 8 - też fajny licznik.

Napisano

Jako właściciel trzech liczników stwierdziłem, że najważniejsze jest prawidłowe pokazywanie pomiaru przy dużych prędkościach, co sprawia problem nawet dla przewodowych.

Na czym polegają te nieprawidłowości w Twoich trzech licznikach?

Z przewodowych sam mam i polecam specialized speedzone elite. na pewno nie zamieniłbym go na tą sigmę ;)

Co jest takiego fajnego w tym Specu co czyni go lepszym od Sigmy?

Napisano

Chyba dam sobie siana i kupie przewodową sigme 1609, bo jak mam później narzekać na bezprzewodowy licznik, że nie działa podczas gdy włączam lampkę to wole już mieć kabel i kasę w kieszeni.

Napisano
Na czym polegają te nieprawidłowości w Twoich trzech licznikach?
Tylko licznik z aldika nie dławi się powyżej 20 mil na godzinę, pozostałe przeskakują z dwudziestu paru na 4-8 mil i znów na dwadzieścia- trzydzisci parę.
Napisano

Co jest takiego fajnego w tym Specu co czyni go lepszym od Sigmy?

Ma spory wyświetlacz. Poza prędkością wyświetla jeszcze 2 informacje. Ma czujnik kadencji. Ma sygnalizację jak się kończy bateria. Łatwo się przełącza między funkcjami następne/poprzednie. Czujnik temperatury dobrze działa. Brakuje mu podświetlenia ale w nocy to ja akurat nie jeżdżę. No i jak dla mnie to wygląda dużo lepiej (mam białą wersję) niż ta sigma.

Napisano

Tylko licznik z aldika nie dławi się powyżej 20 mil na godzinę, pozostałe przeskakują z dwudziestu paru na 4-8 mil i znów na dwadzieścia- trzydzisci parę.

Miałem w życiu 6 liczników - w tym dwa bezprzewodowe - i z żadnym nie miałem takiego problemu.

Ma spory wyświetlacz. Poza prędkością wyświetla jeszcze 2 informacje. Ma czujnik kadencji. Ma sygnalizację jak się kończy bateria. Łatwo się przełącza między funkcjami następne/poprzednie. Czujnik temperatury dobrze działa. Brakuje mu podświetlenia ale w nocy to ja akurat nie jeżdżę. No i jak dla mnie to wygląda dużo lepiej (mam białą wersję) niż ta sigma.

Rozważałem ten licznik. Potem zauważyłem, że zastąpili go modelem bez 3 lini na wyświetlaczu - głupia sprawa. Bardzo fajna jest opcja nawigowania opcjami w obie strony - miałem to w bardzo fajnym liczniku, który zgubiłem. Jest to na pewno przewaga nad sigmami wszelkimi.

Dobrze zakładam, że wskazuje prędkość co 0,1 km/h? Kolejne odczyty prędkości są szybkie? W jedynym moim obecnzm licyniku + Sigmie 2006MHR dzieje się to na przykład dość wolno...

Napisano

Ciekawa teoria, niestety rozmijajca się i to znacznie, kwotowo, z rzeczywistością :)

Miałem dwa liczniki cateye, mity i enduro, oba w cenie poniżej 200 zł i to sporo, oba dokładne, z dużym wyświetlaczem i programowalnym do tego.

http://www.skleprowerowy-duda.pl/index.php?products=product&prod_id=1635

To przykład, a można taniej. Nie sprawiały mi żadnych problemów.

http://www.ssc.pl/bontrager2011/komp_TRIP4.html

Tu inny, bezproblemowy.

http://www.ssc.pl/bontrager2011/komp_TRIP4.html

Wyższy model.

Napisano

Sporo czytałem o licznikach bezprzewodowych, nie miałem do nich przekonania ale w końcu zdecydowałem się na sigmę 1609 sts. Nie mam z nią żadnych problemów. Działa tak samo jak mój starszy model sigmy, który mam w drugim rowerze. Różnica jest taka, że jeden ma kabel, drugi jest bezprzewodowy, natomiast różnic w działaniu nie zauważyłem. Pozdrawiam!

Napisano
Jeżeli chcesz bezprzewodowe to zwracaj uwagę na to, czy sygnał jest kodowany (w STS jest)

Nie wiem na ile to poprawia jakość transmisji, ale ja miałem problemy z Sigmą 1009 STS. Dlatego, jeżeli chce się używać innej elektroniki, szczególnie na kierownicy, to jednak polecam wersję przewodową. Przykładem źródła zakłóceń jest oświetlenie. Siedzą tam układy impulsowe, które sieją aż miło :) Trzeba zachować odległość 10-15 cm pomiędzy urządzeniami (przetestowane empirycznie), aby licznik nie wariował.

Napisano
w końcu zdecydowałem się na sigmę 1609 sts. Nie mam z nią żadnych problemów.

Potwierdzam. Co do siejącej elektroniki w lampkach.. hmm.. chyba miałem fuksa, u mnie ok.....

Napisano
Przewodowa Sigma 1609 jak najbardziej ok. Jeżeli chcesz bezprzewodowe to zwracaj uwagę na to, czy sygnał jest kodowany (w STS jest)

Na podstawie doświadczeń z moim tanim (50zł) bezprzewodowcem powiem tak

Nie tylko lampki... niech ktoś przejedzie koło ciebie autem gadając przez CB i nagle dowiadujesz się że miałeś Vmax 140km/h. a w mieście masakra

Bezprzewodowe są fajne... ale tylko te z kodowaniem.

A Jak kupić tani. to tylko na kabelku

Napisano
niech ktoś przejedzie koło ciebie autem gadając przez CB
niech ktoś przejedzie koło mojego zakładu pracy gdzie w każdym momencie jest testowane i reperowane kilkaset telefonów - na parkingu bezprzewodowe wariują, nawet sigmy.
Napisano

Od pół roku jeżdżę z bezprzewodowa sigmą 1609 i nie zauważyłem problemów. Zawsze mam komórkę w kieszeni, jadę pod linią itp...

Jak wybieram się na rower po pracy to jade zawsze tą samą standardową trasą. Po przyjezdzie do domu mam zawsze ten sam dystans z dokładnością do 200 metrów więc chyba nie przekłamuje.

Napisano

Rozważałem ten licznik. Potem zauważyłem, że zastąpili go modelem bez 3 lini na wyświetlaczu - głupia sprawa. Bardzo fajna jest opcja nawigowania opcjami w obie strony - miałem to w bardzo fajnym liczniku, który zgubiłem. Jest to na pewno przewaga nad sigmami wszelkimi.

Dobrze zakładam, że wskazuje prędkość co 0,1 km/h? Kolejne odczyty prędkości są szybkie? W jedynym moim obecnzm licyniku + Sigmie 2006MHR dzieje się to na przykład dość wolno...

Ja mam mój kupiony w tym roku i wyświetla prędkość na samej górze, a pod prędkością jeszcze 2 info. Poza tym jeszcze mam takie paski po prawej nad dziesiętnymi ułamkami prędkości dotyczące aktualnej prędkości do średniej z trasy. Nie widziałem wersji która wyświetla tylko 2 info na raz. Taki licznik w wersji czarnej (mam białą) można kupić np. tu:

http://www.rowerowys...o_107_5509.html

aaa co do aktualnej prędkości to nie wiem... z 2 razy na sekundę ją odświeża? Może to zależy od prędkości bo jak prowadzę wolno rower to czasem potrafi pokazać 0km/h bo się nie zdąży koło obrócić

Napisano

Zakłócenia wynikają z rodzaju transmisji tańsze liczniki bezprzewodowe są analogowe, czyli mają zakłócenia z fal radiowych (m.in. radia CB). Jak już bezprzewodowy to tylko z cyfrową transmisją danych :D

Napisano

To chyba nie jest aż takie proste, jak podział na analog/cyfrę.

Przykładowo Sigmy z DTS są niby cyfrowe, a były osoby, które skarżyły się na zakłócenia od linii trawajowych itd. Sam mam Sigmę 2006MHR i takich rzeczy nie zauważyłem.

Miałem też Velomanna 1.20A. Bezprzewodowa transmisja analogowa, a zakłóceń żadnych nie łapał z otoczenia przy normalym używaniu. Ale gdy przyłożyłem telefon łączący się z siecią, albo pochyliłem się nad kierownicą, mając na sobie pasek od pulsometru (odrębnego), to zaczynał liczyć czas jazdy albo nawet pokazywać jakąś prędkość z zakresu 3-8km/h (zależy jak blisko było urządzenie "zakłócające").

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...