Skocz do zawartości

[kola skladanie]

Gość Gość_Bartek_*

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gość_Bartek_*

Witam!

Chcę posklaadać (znaczy nie tak dokońca bo oddaje do speca aby mi je zlożyl) kola.

Tutaj podaję linki na jakich częściach chce je poskladać:

piasty XT na V-brake

http://allegro.pl/item91020543_nowe_piasty...uper_cena_.html

Obręcze MAVIC XC 717 V-BRAKE

http://allegro.pl/item91023509_nowa_obrecz...ke_okazja_.html

A tu jeszcze kasetka jaką zalożylbym na tylne kóleczko XT oczywiście ;-):

http://allegro.pl/item91018782_nowa_kaseta...ow_okazja_.html

Chcialbym zaznaczyć że ważę ~80-85kg

Teraz pytania:

Piasty - 1. czy się oplaca? 2.-czy może istnieją tańsze, lżejsze i wytrzymalsze piasty od tych?

Obręcze - 1.zastanawia mnie czy nie ma wersji ceramic, i ile taka kosztuje, no i czy waszym zdaniem się oplaca ceramic??

Kaseta - 1. a może lepiej SRAM tylko jaki?? (caly mój napęd to XT więc może lepiej ten XT??)

Szprychy - 1. Jakie szprychy?? Slyszalem, że najlepsze są DT, czy to prawda?? Potrzebuję wytrzymalych i lekkich.

Teraz ogólnie - Jam myślicie jak będzie się spisywal taki SET?? Oplaca się?? Czy może dolożyć "trochę" i kupić Crossland-y?

Czekam na wasze porady i sugestie.

Bartek

Gość Gość_Bartek_*

Mogę przeznaczyć 800zł + koszty składania (nie wiecie ile to by było??)

Nie znacie jakichś gości w Krakowie, którzy by to mogli złożyć?? Można w SECESJI albo BIKERSHOPIE??

Pozdr

Jeśli poszukujesz piast to mam na sprzedaż przednią Srama 9.0 32H z nieużywanym zaciskiem Srama (2 łożyska maszynowe, lepsza jakość od XT), 800km przebiegu, w idealnym stanie. Cena 75zł. Jak coś to priv lub gg :)

Pozdrawiam

Gość Gość

dosyć solidny zestaw , piasty 717 ceramic kosztowały w Harfie 299 zł/szt

proponuję pozostać przy klasycznych .

szprychy DT Swiss Competition.

piasty717? o-O

czeski blad Kolegi mialoby obrecze.\

wracajac do tematu ceramika jest droga ale trwala z drugiej strony odpadaja glupie rzeczy bo z ceramika jest zle jak mocno lupniesz-pokruszy sie :)

szprychy lekki to np DT competition lub lzejsze revolution.

kola mozna zlozyc jak najbardziej w bikershopie lub secesji ale w biker bylo zawsze drogo w secesji tak sobie,ja skladalem kolka w Ando i Cyklocentrum-pelen pro i nie tak drogo bylo.najlepiej skladac je tam dgzie sie kupuje czesci w ando zapletli mi kolko na ich czesciach za friko :D

Co do kasety XT-wg bikeboard (za Miloszem Kedrackim)kaseta 7.0 chodzi ciszej plynniej i szybciej-ja neistety osobiscie nie mialem mozliwosci doglebengo porownania nowego zestawu takiego i takiego

Gość Gość_Bartek_*

A co w takim razie sądzicie o piastach RITCHEYA?? Są lżejsze od XT. Hmmmmmmmmmm... Ale czy wytrzymają pod 80-85kg?? :-/

A jaki model wybrać na 32 czy na 36 otworów. Czym to się różni.

Proszę o jak zwykle fachowe porady :-P

Wszystko też zależy do jakiej jazdy mają być przeznaczone te koła - przy obecnej technologii i zastosowaniu odpowiednich (nie-bardzo-cieniowanych) szprych sądże, że powinno wystarczyć 32 sztuki (ten wątek był gdzieś niedawno osobno poruszany na niniejszym forum). Problemem będzie zawsze najsłabsze ogniwo - tu przy wytrzymałych szprychach (np. DT) lekka obręcz.

Napędy homogeniczne zwykle pracują lepiej (tak zwłaszcza twierdzą producenci) :) W praktyce bywa inaczej, choć kwestia doboru może zostać dużym i ryzykownym eksperymentem przy zamkniętym budżecie.

Piasty (XT na tarcze) i kasetę XT sam sobie kupiłem, bo spotkałem się tylko z dobrymi opiniami (ceny były trochę niższe).

Gość Gość_Bartek_*

A jaka cena tych WOODMANÓW??

Aha w kraku jaki jest najtańszy sklepik z piastami, obręczami itp. ?? I chodzi mi jeszcze o to żeby tam składali. Będzie czas to się tam wybiorę :-D

w krakowie warto do ando zagladnac ja tam zlozylem kolo tyl na obreczy sun rhyno xl piascie XT i szprychach DTchampion cena katalogowa to 109zł+199zł+40zł dalem u nich 10% mniej i zapletli za friko ale ja kupowalem to we wrzesniu wiec tak pod koniec sezonu....

Gość Gość_Bartek_*

hmmmm.. Dlaczego ne padają takie tytuły jak strasznie hip-hopowo (bleeeee) reklamowana w ostatnim bikeBoardzie SECESJA?? A swoją drogą to nieźle się uśmiałem przy trj "muzie" hahahah

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...