Skocz do zawartości

[Przewod hydrauliczny] ktoredy go poprowadzic.

r3b

Rekomendowane odpowiedzi

Siema. Mam maly problem z poprowadzeniem przewodu hydraulicznego do przedniego hamulca. Jak bym nie kombinowal to trze on o korone i sie wyciera. Jakie macie na to patenty?? Moze jakies fotki?? Dzieki za pomoc.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Wiele zależy od widelca, umiejscowienia przelotek na przewód hamulcowy, Inaczej poprowadzisz go w Rock Shoxie, inaczej w starszych Suntourach, inaczej w Manitou czy DT Swiss. Długość przewodu też determinuje ułożenie.

Także pytania, jaki masz widelec, jaką długość przewodu? Może jakieś zdjęcie?

Widelec suntour epicon. Uchwyt jest przy zakonczeniu goleni mad zaciskiem... przewod jest dosc dlugi tak wiec manewru troche mam. Jutro zmierze dokladnie i zrobie foto.

Czyli sytuacja jak u mnie, długi przewód i Epicon z przelotką z tyłu. Masz dwie opcje: skrócenie przewodu i poprowadzenie go prosto z klamki do przelotki, albo kombinowanie. Klamka jak to w Polsce, po lewej stronie? U mnie pomogło poprowadzenie przewodu na prawą stronę,"zawinięcie" ZA koronę widelca. Dalej już tylko przelotka i zacisk.

Czyli sytuacja jak u mnie, długi przewód i Epicon z przelotką z tyłu. Masz dwie opcje: skrócenie przewodu i poprowadzenie go prosto z klamki do przelotki, albo kombinowanie. Klamka jak to w Polsce, po lewej stronie? U mnie pomogło poprowadzenie przewodu na prawą stronę,"zawinięcie" ZA koronę widelca. Dalej już tylko przelotka i zacisk.

na razie tez tak zrobilem... tak czy siak opiera sie o korone, ale tam podkleilem tasme izolacyjna... zastanawiam sie natomiast czy nie zaczepic do lacznika goleni i potem po wewnetrznej stronie amora omijajac w ogole ten standardowy uchwyt... musze kupic "tyrtytki" i pokombinowac.

Ps. Dalej czekam na inne propozycje. ;-)

Podczas pracy amora przewód też będzie się przesuwał i może ocierać. Jak dobrze dobierzesz miejsce na taśmę, użyjesz bezbarwnej i ładnie ją przytniesz, to problem się rozwiąże tanim kosztem. Możesz tez użyć mocowania do przewodu przyklejanego na taśmę, np http://velo.pl/produkty/szukaj/?k=12&id=3784

Ja przewód montuje tak jak według mnie jest najlepiej i nigdy nigdzie nic mi nie obciera, czyli tam gdzie na przykład w nowych amorkach Marzocchi jest mocowanie na przewód: http://img.bazarek.pl/229407/14771/2065174/250_13809725964d556dafd829e.jpg Z tym że ja u siebie przewód mam przypięty zipem do goleni (ale chodzi o to że w tym miejscu). Nigdy nie rozumiałem tych mocowań z tyłu amora, albo w jakiś dziwnych miejscach. Jak chcesz zobaczyć jak u mnie to wygląda to możesz zobaczyć na mój rower.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...