Skocz do zawartości

[Rower] do 3000 zł

Yeloneck

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, ostatnio rozglądam się za nowym rowerem dla siebie. Interesuje mnie rower w przedziale cenowym ok. 3000, z tym, że raczej maks. 3000. Staram się jeździć kiedy tylko pogoda dopisuje, jeżdzę po lasach, ulicach, ścieżkach rowerowych itp. generalnie po wszystkim. Dystanse to ok. 40 km dziennie, przy czym w tym roku chciałbym zacząć zapuszczać się trochę dalej, jakieś 70-100km dziennie. Bardzo lubię szosę, jednak kolarzówki odpadają, gdyż bez lasu żyć nie mogę :) Wzrost 183cm, waga 80kg (planowo 72 :D) Kolorystyka roweru nie gra roli, chociaż ostatnio miałem chrapkę na biało-niebieskiego Lapierra, fajny sprzęt. Drodzy forumowicze, co polecacie ? Dodam, że rower planuje kupić jakoś w sierpniu-wrześniu. Pozdrawiam.

Napisano

Bierz crossa. W lesie się nie rozleci, a na szosie będzie lepszy. Przyjrzyj się różnym, bo różnice w "nastawieniu" crossów są spore - od mocno turystycznych, gdzie i pozycja dosyć wyprostowana i osprzęt bardziej wygodny, ale ciężkawy, do czegoś co wygląda na 29era na lekkich oponach i z szosową korbą.

Nie chcę Ci polecać konkretnego modelu, bo sam się przekonałem, że trzeba pójść do sklepu i się przymierzyć.

Napisano

Pod domem mam akurat salon firmy "Author", więc mogę się tam rozejrzeć. Mówiac o crossie, masz na myśli rower trekkingowy ?

Napisano
Mówiac o crossie, masz na myśli rower trekkingowy ?

Nie do końca. Cross to osobna kategoria, chociaż może mieć z trekkingiem sporo wspólnego.

Założenie jest takie, że

trekking = rower wyprawowy, czyli z pełnym osprzętem, wygodny, pozycja dosyć wyprostowana, czasami mocniejsze koła, żeby wytrzymały obciążenie sakwami

cross = rower sportowo-rekreacyjny, który dobrze się czuje i na asfalcie i w terenie. Bez osprzętu, pozycja bardziej pochylona

Czasami są budowane na tej samej ramie, czasami nie. Wejdź sobie na strony producentów i sam porównaj.

Unibike robi crossy bardzo zrelaksowane, ale np. Scotty i Specialized robi crossy bardziej "sportowe", zdecydowanie różniące się od trekkingów.

Napisano

A jaką firmę polecają forumowicze ? Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Osobiście podoba mi się taka Merida: http://allegro.pl/merida-big-nine-29-tfs-300-d-2012-gratisy-i2377449894.html

Tyle, że zależy mi na blokadzie amortyzatora.

Coś takiego: http://allegro.pl/merida-matts-300d-2012-dhl-gratisy-i2327857796.html (tyle, że nie mam pewności, czy to cross)

Za wszelkie sugestie i propozycje będe wdzięczny.

Napisano

Jeszcze musisz sobie odpowiedzieć na pytanie na czym ci bardziej zależy - wygoda, czy sportowa pozycja i podobna geometria ramy (początkowo może boleć kręgosłupik jeśli za dużo się przy kompie siedziało). Bo w zasadzie z 29era można łatwo zrobić połykacza szosy - jakieś semi slicki i śmiga :)

Napisano
A jaką firmę polecają forumowicze

Dowolną uznaną, wszystkie robią niezłe rowery, każda trochę inne. Jedne mają lepszy osprzęt, inne ramę. Musisz po prostu przejść się do sklepu i zobaczyć rower na żywo, zdjęcia to zupełnie nie to.

Napisano

Dlatego proszę o podklejenie aukcji, na który rower warto zwrócić uwagę. Oczywiście nigdy nie zamówie roweu w ciemno, tylko spisze sobie parametry, firmy, modele itp. i będę szukał w moim mieście. Co do pozycji, to sportowa mi nie straszna - mam starą kolarzówkę na której czasem jeżdżę (jednak teraz ją sprzedaję, gdyż odrobinę za mała jest) i Author'a. Wybaczcie za amatorskie pytania, ale jesli radzicie Crossa, pod specyfikację jazdy którą wymieniłem, to chętnie obejrzę modele bo jak widzicie, nie jestem na tyle obeznany, żeby odróżnić Crossa od innych typó. Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość.

Napisano

Nie mam za bardzo czasu, żeby szukać po Allegro, ale skoro pytasz o Crossa:

koła 28", sztywna rama, widelec o skoku 50-75mm lub sztywny, prosta kierownica, opony o szerokości poniżej 2.0"

Napisano
Dlatego proszę o podklejenie aukcji, na który rower warto zwrócić uwagę.

Ale po co mam podklejać Ci aukcje, skoro wystarczy wejść na strony producentów i kliknąć sekcję cross?

http://www.unibike.pl/cross.html

http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCMain.jsp?scid=1102

http://scott.pl/product.php?id_cat=586&id_prod=3102

Unibike ma najlepszy osprzęt w swoich kategoriach cenowych, ale cięższą ramę.

Scott jest nastawiony trochę bardziej na szosę niż asfalt, ma najsłabszy amortyzator.

Spec jest z kolei trochę bardziej terenowy, ma dosyć sportową geometrię.

Nie polecę Ci konkretnego roweru, bo to Ty musisz podjąć decyzję. Dobre recenzje ma np. Unibike Viper, praktycznie byłem już zdecydowany, ale jak na niego usiadłem to od razu wiedziałem, że to nie jest rower dla mnie.

Napisano

Unibike Zethos GTS przypadł mi do gustu, Specialized Crosstrail także. Mbike trochę poleciał z różnicą 1100 zł między hamulcem tarczowym a zwykłym. Znalazłem też Kellys Cliff, spodobał mi się bardzo. Mam jeszcze w ofercie Scott Sportster 55, 30, Scott SUB 30. Jeszcze będę szukał, więc nic nie jest przesądzone :)

Napisano

Yeloneck,

całkiem niedawno stałem przed podobnym dylematem, podobna kwota i preferencje jazdy.

Jeździłem po sklepach i przymierzałem różne rowery typu cross (bo to wydaje się być najlepszym sposobem) zacząłem od Authora, potem Kellys, Kross w końcu dotarłem do Cuba i już byłem prawie zdecydowany, ale chciałem jeszcze z ciekawości sprawdzić ostatnią opcję i przymierzyłem KTM-a i już nie chciałem niczego innego, więc i Tobie polecę - http://www.ktm-bikes.net/ktm-2012/item/offroad-2012/ktm-life-motion-2012 Oczywiście zdaję sobie sprawę, że najlepiej usiąść i przymierzyć, przejechać się choć kawałek, bo każdemu co innego może pasować.

Ale zrób sobie przysługę i sprawdź ofertę KTM-a i porozmawiaj z kimś kto coś o nich wie, więcej niż "przepłacasz za markę".

Pozdrawiam i gorąco namawiam na KTM :)

Napisano

Witaj Yelonek a co byś powiedział o rowerach Kellys np. Exquisite DSC 2012 lub Definite 2012.

Rower crossowy ro dobra opcja na utwardzone podłoże typu asfalt idealny na miasto ale i na wycieczki po za np. las, polne ścieżki. Osobiście mam rower Meridy Crossway 300-D z 2011 i jestem zadowolona.

Pozdrawiam

Monia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...