Skocz do zawartości

[licznik] ennio santini

1962

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jakieś opinie o tym liczniku.

mnie też zainteresował ten licznik, ma dużo funkcji i jest podświetlany, ma też niezłą cenę 70 zł na Allegro. Ciekawe jak z jego jakością, może ktoś kupił i używa to by mógł coś napisać. Dzięki i pozdrowionka.

• Mod Team
Napisano

Cytat z innego forum:

"Mam ten licznik od kilku dni i .... jestem zadowolony ale też trochę zawiedziony. Więc:

Jego bezprzewodowość - jest oki: działa sprawnie i SZYBKO reaguje na zmianę prędkości i (przy zjeździe z bardzo stromej góry bardzo szybko pokazuje aktualna V - porównywałem z innym licznikiem). Zdarzają się jednak sytuacje że licznik żyje swoim życiem:) zwłaszcza w pobliży komputera, wtedy patrzę na wyświetlacz a tam 45km/h .

Wysokościomierz działa ze sporym opóźnieniem i jest BARDZO BARDZO orientacyjny. Gdy pogoda w ciągu dnia się bardzo zmienia i ciśnienie bardzo skacze to nie wiadomo czy jedziesz pod gore czy z góry.

Termometr mnie bardzo zawiódł przed kupnem licznika bardzo mi zależało aby miał termometr. A tu niespodzianka, licznik aktualizuje tempereaturę ale tylko z funckją scaningową (czyli pokazywania po kolei wszystkich funkcji, a to jest mało wygodne bo trzeba się skoncentrować na liczniku a nie na drodze-tym bardziej że tych funkcji przeskakiwanych jest sporo i trzeba dobrze obserwować co w danej chwili jest aktualizowane) gdy mam ustawione tylko pokazywanie temp. to mogę jechać przez godzinę w temp. 10 st. a licznik i tak pokazuje temp. jaką miałem w pokoju (np.20st). Po włączeniu skaningu, temp. jest aktualizowana dobrze. Choć czasem nie wiem czemu, pokazuje ze w pokoju mam 33 st. nie wiem skąd by się tam tyle wzięło.?!?!

Nie wiem jeszcze jak długo wytrzymają baterie...

Dziwią mnie trochę przyciski w tym sprzęcie, trzeba dużo siły żeby je wcisnąć - i do tego klikaja tak jakby łamało się spory kawałek drewna. Jednak sprawiają wrażenie trwałych (jak cały zestaw na szczęście )

Efektowne jest podświetlniea (ale bardzo delikatne - niebieskie światełko widać praktycznie tylko w ciemności).

Spytacie czy bym go polecił? hmm... patrząc na ceny innych komputerków to raczej TAK bo za 70 złoty mam nieźle wypasiony sprzęt - gdzie inne w tej samej cenie oferują praktycznie tylko podstawowe funkcje. Pozdrawiam."

Napisano

posiadam takowy licznik i moge kilka rzeczy o nim napisać:

negatywne - nie włancza sie automatycznie po ruszeniu rowerem , a wyłancza sie sie po 6 min tak wiec jak staniesz przed przejazdem kolejowym dłuzej niż 6 min musisz kliknąc nim by go właczyc bo jak nie to niebedzie zliczał kilometrów

- bardzo czesto conajmniej raz na 3 dni blokuje sie i musisz go zresetować , a jesli postawisz go koło kompa lub komórki to masz to jak w banku czyli niemozna go miec przy komputerze

- przekaznik radiowy jest bardzo słaby musiałem niezle sie nakombinowac zeby odległosć wynosiła około 30 cm i w dodatku czesto wydaje mi sie ze gubi obroty koła tak wiec nie jest zadokładny

- przyciski faktycznie chodza okropnie a jeden przycisk obsługujący wszystkie funkcje to czysta głupota

zanim doklikasz sie do tego co chcesz to mozna sie sie zniechęcić

- wykresik który rysuje po wyłaczeniu sie (6min postoju) znika i nawet jak klikniesz na jakis przycisk to znika i rysuje sie na nowo

- czujka przy kole jest wielkosc małego dynama przy rowerze i nijak nie jest dopasowana to zamontowania do widełe na instrukcji obsługi wogle jest narysowana inny czujnik

- plastiki mocujące licznik śa z wyjatkowo marnego plastiku, połamał mi sie podczas zakładamia

pozytywy

- mały zgrabny fajnie podswietlany

- barometr wysokosciowy działa sprawnie przetestowałem go w górach z mapa i było całkiem całkiem

- wykresik róznicy wysokości jest niezłym bajerem tylko trzeba mieć do niego cierpliwośc nanosi się co 3 min i niejest zalerzny od przejechanej odległości

- w wykresiku masz 20 punktów na 40 sam programujesz czy jeden punkt to 1 ,5, 10, 20,100,200 metrów

podsiwetlanie na niebiesko

- licznik jest zrobion w dobrym uszczelnieniu tak więc nie trafi go szlak odrazu po deszczu

w sumie:

jawiekszym negatywem jest ten przekaznik radiowy który wiecznie blokuje ten licznik , odradzam wszystkim kupowanie takich liczników zprzekaznikiem to bezsens 40 cm drucika to zaden problem a niedokładnosc przez to radio jest okropna . W sumie dla amatorów polecam niezzły wypas ,ale dla ludzi traktujących powazniej jazde na rowerze odradzam i tak go ciepniecie w błoto jak sie wam zablokuje na trasie. Z tym blokowaniem to niestety jest reguła wtych licznikach to nie tylko moja opinia .Jakby ktoś miał schemat jak przerobic go na zwykły to byłbym bardzo wdzięczny.

jak macie jakies pytania ; tacak.tlen.pl chetnie odpowiem

a ieszcze jedno te liczniki pochodzą ze sklepu plus tylko ze teraz juz ich tam nie ma

Napisano

Zgadzam sie z przedmówcą. Dla profesionalistów , raczej nie polecam, ja robie około 100 na tydzien wiec raczej mało i dlatego tez wszystko jest okej. Jego działanie w pobliżu komóry - kompa itp. jest denerwujące i niepotrzebnie nalicza mi maksymalną prędkość. Poza tym oki - włączając wszystkie za i przeciw przedmówcy z tym że mi sie tak czesto nie zawiesza - w sumie 2 razy, a mam go 2 tyg. i 200km, teraz wiem co zrobic zeby temu zapobiec i sie nie zawiesza (trzymam go w innej kieszeni niz telefon, a w domu od razu klade na półkę jak najdalej od sprzetu elektronicznego). Co do samo nie włączania się , to jak to ktoś napisał na inny forum, włącza się go rutynowo tak jak słodzi herbate.

No i ten wykresik o ktorym mowi przedmówca, nie udało mi sie utrzymac wiecej niż 6 słupków,, bo zawsze sie człowiek na chiwle zatrzyma, chce przłączyć na coś i wtedy wykres sie kasuje :)

Jak dla mnie, więc, największą jego wadą jest bezprzewodowość. Miałem do czynienia z licznikami przewodowymi i NIGDY PRZENIGDY nie sprawiło to żadnego kłopotu, a teraz niestety troszkę sprawia. Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Napisano

w sumie jest ok tylko trzeba pilnować odległości między nadajnikiem a odbiornikiem.

Mimo wszystko jestem zadowolony

• Mod Team
Napisano

Jak dla mnie jest przekombinowany nadmiar wodotrysków mało potrzebnych w czasie jazdy. Wysokościomierz miałem w ciclo działa to na podstawie cisnienia i do niczego sie nie nadaje wystarczy zmiana pogody i mamy bledne dane, a codziennie kalibrowac to chyba nie ma sensu :] Chmurki inne obrazki pokazujace stan pogody.... nie wiem za bardzo po co są bo przecież sam widze lepiej jaka jest pogoda.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...