Skocz do zawartości

[1600-1900] Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym zakupić rower crossowy do jazdy po mieście jak i na wypady weekendowe max 150 km.

Od dawna zastanawiam się nad marką Merida a dokładniej nad modelami Crossway 40-D 2012 i Crossway TFS 100-D z roku 2011.

Co sądzicie o tych modelach i czy możecie mi zaproponować inne marki i modele z tego jak i poprzedniego roku. Co do rozmiaru ramy to w meridzie crossaway pasuje mi 52 cm. Pozdrawiam

Napisano

A jakieś inne modele?

1.Odpuść dyski. W tych cenach nie będzie nic przyzwoitego.

2.Polecany Unibike Viper jest bardzo dobrze wyposażony (chociaż amortyzator to też nie jest kosmos).

3.Ja kupiłem Meridę 40-V z 2011 i... nawet gdybym dołożył deore na tył i przód to w porównaniu z Viperem pozostałoby mi jeszcze kasy na 2 komplety lub inny dodatkowy osprzęt ;)

Napisano

Dzisiaj byłem w sklepie Scott'a i polecono mi http://www.scott.pl/product.php?id_cat=586&id_prod=3107 za 1590 lub z dyskami mechanicznymi za 1790. Co o nim sądzicie? Czy to nie jest tylko płacenie za ramę gdzie w porowaniu do unibike viper który jest za 2000 z lepszym osprzetem bo z alivio lub http://allegro.pl/rower-merida-crossway-100-v-52cm-s-2012-gratis-i2385325535.html którą moge miec za 1640 lub jeszcze http://www.rowerymerida.pl/produkt417/crossway-100-d-rower-merida.html za którą dam 1900. Co proponujecie?

Napisano
3.Ja kupiłem Meridę 40-V z 2011 i... nawet gdybym dołożył deore na tył i przód to w porównaniu z Viperem pozostałoby mi jeszcze kasy na 2 komplety lub inny dodatkowy osprzęt ;)

Kolego nie pisz bajek, same manetki + przerzutki jak w Viperze to koszt 300zł, dodaj do tego że w Meridzie masz gorszą korbę, amortyzator, hamulce, kasetę 8-rzędową, piasty. Chyba że ją kupiłeś za 500zł, to faktycznie - zwracam honor - opłacało się.

Do autora - hamulce tarczowe mechaniczne mają słabe opinie - ja takich nie miałem, ale jak czytam forum to większość ma zdanie że lepsze są porządne v-brakei. Merida 100-D już jest nieco lepsza, ale hamulce Tektro Draco mają niezbyt dobre opinie - chyba że jesteś gotowy wydać w przyszłości trochę kasy i zainwestować w lepszy zestaw - wtedy masz ten plus że piasty są pod tarcze i nie będziesz musiał ich zmieniać.

W rowerach Scott faktycznie płacisz dużo za naklejkę na ramię, z resztą w Meridzie podobnie. Ale trochę porażka że dajesz za Scotta 1600zł, a tam np. przerzutka przednia za 35zł, korba za 60zł, manetki z jednej z niższych grup Shimano, kaseta 8-rz. itd.

Popatrz na Kross'a Evado 3.0 - fajny rower ja za te pieniądze, ma już przyzwoite hamulce tarczowe.

Napisano
Kolego nie pisz bajek, same manetki + przerzutki jak w Viperze to koszt 300zł, dodaj do tego że w Meridzie masz gorszą korbę, amortyzator, hamulce, kasetę 8-rzędową, piasty. Chyba że ją kupiłeś za 500zł, to faktycznie - zwracam honor - opłacało się.

Nie piszę, że mam wymienić cały osprzęt - bo po co? Jak siądzie (a może później siąść również i w Viperze, prawda, w tym również po gwarancji) to dajemy nowe klasy wyższej. Za 700 można wymienić prawie 1/2 roweru (SR NVX - 180 zl, kaseta 75 zł, tył DEORE M592 SHADOW 150, przód deore 40-50= ~450 zł). Nie twierdzę że cały rower jest lepszy tylko, że można tez kupić nie demontując swojego budżetu. Najgorzej przy takich pytaniach wkurzają odpowiedzi, które proponują przesunięcie górnej granicy budżetu o 100 zł i znowu o 100 zł i tak można w nieskończoność.

Gdybym zdecydował się wydać na rower 2000 to Viper były fajnym dobrym rozwiązaniem.

Zerknij na Agang-Ritual-5-0 w budżecie się mieścisz a masz pełne Deore, RST Vita TnL a wg mnie pozostały osprzęt też jest super.

Szkoda, że jak szukałem nie trafiłem na tego Aganga :(

Napisano
Zerknij na Agang-Ritual-5-0 w budżecie się mieścisz a masz pełne Deore, RST Vita TnL a wg mnie pozostały osprzęt też jest super. Szkoda, że jak szukałem nie trafiłem na tego Aganga

nie polecam tego sklepu, wystawiają na sprzedaż rowery których nie mają (chodzi o wielkość ramy, sklep nadal oferuje Agang Ritual 6.0 w ramie 18", dostępne są 22" ostatnie sztuki)

a co do Agang Ritual 5.0 to jest już dostępna tylko rama 22" - na tej stronie masz aktualnie dostępne rozmiary

52cm to 20", chyba że będzie Ci pasować 22" to zgłoś się do tego sklepu i kupisz taniej ( 50zł taniej - przesyłkę masz gratis :))

Napisano

Co sądzicie o tym drugim kellys'ie? warty swojej ceny? czy lepiej http://www.rowerymerida.pl/produkt419/crossway-100-v-rower-merida.html? cały czas mysle by brac tą meride bo mogę miec ja troche taniej tylko nie wiem co z osprzetem..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...