Skocz do zawartości

[biwak] Mandaty

wikrap1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Informacje na ten temat w internecie są dość rozbieżne więc może ktoś z was wie jak to jest naprawdę.

1) Gdzie można biwakować a gdzie nie?

2) Jakie są kary za biwak tam gdzie nie można?

3) Jak to jest w praktyce

4) Gdzie najlepiej lokować biwak. W lesie, przy lesie, w krzakach, na polanie?

Kolejna sprawa - małe ognisko. W lesie to wiadomo ale na jakiejś polance itd. czy i jakie są mandaty za ognisko? Czy wolno zbierać chrust z lasu?

Pracowałem w Lasach Państwowych więc powiem Ci jak to wygląda z perspektywy leśnika lub Straży Leśnej. Według Ustawy o Lasach nie wolno biwakowowaać poza miejscami wyznaczonymi przez właściciela lasu lub nadleśniczego. W lesie i 100m od jego granicy nie można też korzytstać z otwartego płomienia. Nie wolno także zbierać chrustu z lasu.

Co do kar - Służba czy Straż Leśna nie posiada taryfikatora i mandaty nakłada uznaniowo. Jedynie rozpalenie ogniska na chwilę obecną karane jest 150zł mandatem (jednak nie mam tu całkowitej pewności). Jak wygląda karanie w rzeczywistości - tutaj jest róźnie i zależy to na kogo trafisz - ja zwykle dawałem upomnienia, choć spotkanie ze Strażnikami Leśnymi z mojego Nadleśnictwa zawsze kończyło się łamiących przepisy 50zł karą.

Myślę, że najlepiej (także ze względu na bezpieczeństwo) rozbijać namiot przy gospodarstwach na wsiach lub w pewnej odległości od np. stacji benzynowych itp.

Czyli minimum 100 metrów od lasu już nie ma problemów? Ok. A co do tych wyznaczonych stref - są jakieś opłaty? Jak tam trafić? Jak znaleźć leśniczówkę czy coś?

Pomocne moga być mapy interaktywne - http://www.lasy.gov.pl/mapa

Lub czasem są dużo dokładniejsze , jak dla Regionalnego Zarządu Lasów Państwowych w Katowicach - http://mapa.katowice.lasy.gov.pl/

Tak, poza lasem Służba Leśna nie powinna robić teoretycznie problemów, ale właściciel tej łaki, pola czy innego terenu już może. Żeby nie mieć nieprzyjemności i być np. zmuszonym do przeprowadzki późnym wieczorem bo nieoczekiwanie pojawił się właściciel najlepiej jednak zapytać o zgodę. Co ci szkodzi spytać gospodarza czy nie możesz rozbić namiotu w sadzie czy na łące za domem? Być może trafisz na jakiegoś gbura - wtedy zapytasz gdzie indziej. Ludzie na wsiach ciągle mają w sobie sporo życzliwości a do tego są ciekawscy (często wręcz wścibscy - zaintersują się skąd?, dokąd? po co?) i zwykle pozwalają lub wskażą miejsce gdzie nikt nie będzie robił problemów.

Co do miejsc biwakowania - są one oznaczone znakami i tablicami. Zwykle pobyt na nich nie jest płatny (przynajmniej w większości tych które są w mojej okolicy - chyba że to miejsca prywatne). Jak tam trafić - najlepsza będzie zwykła mapa turystyczna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...