Skocz do zawartości

[Rama] 400-700 zł 16"

COOLoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

składam rower dla dziewczyny i poszukuję optymalnego (kosztowo i jakościowo) rozwiązania. Rower do jazdy XC po górach (raczej nie turystyka). Po pełnym obmiarze wychodzi, że długość górnej rury powinna być z przedziału 570-580mm oraz 8,5-10cm mostek. Mam nadzieję, że podpowiecie.

Poniżej kilka ram w wybranym przeze mnie przedziale cenowym. Wyszczególniłem też parę parametrów istotnych z punktu widzenia geometrii oraz komentarze.

1. Poison Zyankali 42cm - ludzie piszą, że za krótka, że słabo się będzie podjeżdżało, bo krótka rura. Górna rura 560mm, rozstaw osi 1034mm
  2. CUBE LTD 16" - jedni zachwyceni, inni podobne uwagi co w Poisonie.Górna rura 556mm, rozstaw osi 1037mm
  3. Kross A6/8 16" - Raczej same pozytywne opinie. Górna rura 575mm, rozstaw osi 1055mm

A teraz kilka przemyśleń i porównań do topowych ram: Scotta, Speca i Giant.

Giant XTC(15") Górna rura 575mm, rozstaw osi 1053mm - najbardziej zbliżona do XTC jest rama Krossa. Podobnej długości górna rura, rostaw osi (w Giancie oba parametry dłuższe). Wydaje się, że Kross powinien być bardzo zawodniczy. Sam mam XTC i nie zamieniłbym go na żadnego innego HT.

Scott Scale (15,4") Górna rura 555mm, rozstaw osi 1043mm- i tu niespodzianka długość górnej rury podobna do Cube i trochę mniej niż w Poisonie (oczywiście niewielkie różnice w rozmiarze ramy). Czy w taki razie rama zawodnicza musi być jak Giant czy Spec?

Spec Stumpjumper (15,5") Górna rura 570mm, rozstaw osi 1049mm- tu również Kross najbardziej zbliżony.

Po tym porównaniu wychodzi, że powinienem brać Krossa. Pytanie czy Poison i Cube będą takie złe? Dziewczyna startować w zawodach raczej nie będzie, ale pościgać się ze mną w górach lubi. Czy macie jeszcze jakieś uwagi, które zmienią mój pogląd na sprawę?

Pozdrawiam

Napisano

Skoro skladasz rower dla dziewczyny to moze powinienes rozwazyc damskie ramy? Ja nie bylbym tak odwazny zeby kupic mojej zonie rower bez przymiarki :)

Napisano

A czy damskie ramy nie są wyłącznie do jakiejś tam turystyki? Maja jeździ na normalnym Scale'u z tego co kojarzę.

Wydaje mi się że nie do końca, jakoś tak mi się kołacze że te bardziej wyczynowe ramy damskie mają znacznie pochyloną górną rurę, i tym samym przekrok (ale nie aż tak jak "turystyczne") mi trochę przypominają trialowe :P ale ja się słabo znam.

Może coś takiego dla kobiety: Velo | Części i akcesoria | Accent | Tormenta Lady

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...