COOLoo Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Cześć, składam rower dla dziewczyny i poszukuję optymalnego (kosztowo i jakościowo) rozwiązania. Rower do jazdy XC po górach (raczej nie turystyka). Po pełnym obmiarze wychodzi, że długość górnej rury powinna być z przedziału 570-580mm oraz 8,5-10cm mostek. Mam nadzieję, że podpowiecie. Poniżej kilka ram w wybranym przeze mnie przedziale cenowym. Wyszczególniłem też parę parametrów istotnych z punktu widzenia geometrii oraz komentarze. Poison Zyankali 42cm - ludzie piszą, że za krótka, że słabo się będzie podjeżdżało, bo krótka rura. Górna rura 560mm, rozstaw osi 1034mm CUBE LTD 16" - jedni zachwyceni, inni podobne uwagi co w Poisonie.Górna rura 556mm, rozstaw osi 1037mm Kross A6/8 16" - Raczej same pozytywne opinie. Górna rura 575mm, rozstaw osi 1055mm A teraz kilka przemyśleń i porównań do topowych ram: Scotta, Speca i Giant. Giant XTC(15") Górna rura 575mm, rozstaw osi 1053mm - najbardziej zbliżona do XTC jest rama Krossa. Podobnej długości górna rura, rostaw osi (w Giancie oba parametry dłuższe). Wydaje się, że Kross powinien być bardzo zawodniczy. Sam mam XTC i nie zamieniłbym go na żadnego innego HT. Scott Scale (15,4") Górna rura 555mm, rozstaw osi 1043mm- i tu niespodzianka długość górnej rury podobna do Cube i trochę mniej niż w Poisonie (oczywiście niewielkie różnice w rozmiarze ramy). Czy w taki razie rama zawodnicza musi być jak Giant czy Spec? Spec Stumpjumper (15,5") Górna rura 570mm, rozstaw osi 1049mm- tu również Kross najbardziej zbliżony. Po tym porównaniu wychodzi, że powinienem brać Krossa. Pytanie czy Poison i Cube będą takie złe? Dziewczyna startować w zawodach raczej nie będzie, ale pościgać się ze mną w górach lubi. Czy macie jeszcze jakieś uwagi, które zmienią mój pogląd na sprawę? Pozdrawiam
Greg000 Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Skoro skladasz rower dla dziewczyny to moze powinienes rozwazyc damskie ramy? Ja nie bylbym tak odwazny zeby kupic mojej zonie rower bez przymiarki
COOLoo Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Napisano 3 Czerwca 2012 A czy damskie ramy nie sa wylacznie do jakiejs tam turystyki? Maja jezdzi na normalnym Scale'u z tego co kojarze.
Greg000 Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Nie nie sa ale za 700 zlotycvh to ramy AM ty raczej tez nie kupisz.
z0neee Napisano 3 Czerwca 2012 Napisano 3 Czerwca 2012 Ja ci polecę accenta el norte, moja dziewczyna na tym jeździ (rozmiar co prawda 15) , w sumie to nie wiem czy zrobiła 100km ale rama naprawdę jest super, pod względem wizualnym jak również geometrii. Zdjęcie: ps. za ramę dałem 300zł Może ta Cie zainteresuje: http://allegro.pl/rama-mtb-radon-zr-team-16-bdb-stan-i2394101511.html
paszczaq Napisano 5 Czerwca 2012 Napisano 5 Czerwca 2012 A czy damskie ramy nie są wyłącznie do jakiejś tam turystyki? Maja jeździ na normalnym Scale'u z tego co kojarzę. Wydaje mi się że nie do końca, jakoś tak mi się kołacze że te bardziej wyczynowe ramy damskie mają znacznie pochyloną górną rurę, i tym samym przekrok (ale nie aż tak jak "turystyczne") mi trochę przypominają trialowe ale ja się słabo znam. Może coś takiego dla kobiety: Velo | Części i akcesoria | Accent | Tormenta Lady
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.