Skocz do zawartości

[ Oświetlenie ] Przednie do 100zł

lukshadow

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej :) Sorry , że zakładam nowy podobny temat lecz czytam na różnych forach opinie o oświetleniach i nie mogę znaleźć nieczego sensownego w dobrej cenie .

Poszukuje czegoś do ok. 100zł .

Kryteria jakie musi spełniać : stosunkowo długo świecić , mieć regulację natężenia światła i świecić dość jasno pod szerokim kątem oraz solidny uchwyt . Potrzebuje ją głównie do jazy po ciemnych zakamarkach miasta i czasami gdy przy powrocie z wycieczki ...noc mnie zastanie :) nie jeżdże w nocy po lesie więc jakaś kosmiczna ,,moc'' nie jest mi potrzebna :) z góry dzięki za propozycję

Napisano

Zdefiniuj "stosunkowo długo".

Chcesz sobie oświetlać drogę, czy chcesz mieć dobre światło pozycyjne? Moim zdaniem za 100 PLN nie da się kupić dobrego miejskiego oświetlenia. Oczywiście są wszelkiego rodzaju latarki zasilane AA/Li-ion, ale one do miasta są średnie, bo za bardzo świecą ludziom po oczach, a jak się ją przestawi, to świeci tuż pod koła (posiadam 2x chińska latarka). Ze względu na charakter odbłysku (typu spot) jest problem z oświetleniem obszaru bliskiego.

Dobrą miejską lampą jest

, który oświetla drogę, a nie świeci w niebo. Spełnia wszystkie Twoje kryteria, ale nie mieści się w budżecie, bo kosztuje 230 PLN. RX-5 występuje w kilku wersjach, które różnią się opcjami regulacji oświetlenia. Zasilanie 4xAA (NiMH, 2600mAh) starcza na 4-5 godzin na pełnym ogniu.
Napisano

Latarkę chce po to aby oświetlć Sobie drogę:) Stosunkowo długo czyli , żeby wystarczyła conajmniej na te 5-6h jazdy ( moze być i na 50% mocy ) . ROXIM RX5 - bardzo fajna dokłądnie o coś takiego mi chodzi aczkowiek cena bardzo duża jak dla mnie.

Natomiast jeżeli chodzi o ,, LATARKA 100W 240lm Cree Q5 '' też oglądałem ją allegro lecz ciężko znaleźć wiarygodną opinię , jedni piszą , że są strasznie prądo-żerna i bateria wytrzyma około godziny a inni że 5 . natomiast Cena jest super ;)

a coś tańszego i alternatywnego dla ROXIM RX5 ?

Napisano

Alternatywy, która świeci w taki sposób jak Roxim nie spotkałem.

Nawet jeżeli latarka ma te deklarowane 240 lm (w co wątpię), to dobre NiMH'y AAA nie wytrzymają dłużej niż 1,5h (wynika to z charakterystyki diody). Zatem, jeżeli są opinie, że latarka trzyma 5 godzin, to ma ona mniej więcej 1/4 deklarowanego strumienia. Moim zdaniem szkoda 45 PLN. Lepiej już kupić coś w okolicy 100 PLN zasilane z Li-ion 18650.

Napisano

testowałeś tą laterkę ? Jak tak to ile wytrzymuje bateria :) ? uchwyty sprzedawane wraz z latarkami są tragiczne:)

Allegro ten uchwyt wydaje się być całkiem przyzwoity natomaist nie pisze jaką moc ma sama latarka

Napisano
i szczerze powiedziawszy ( szału nie ma )

Szał jest jeżeli chodzi o kształt wiązki świetlnej, a nie o moc. Jest bardziej praktyczny niż spot latarkowy.

Napisano

Test oświetlenia w dobrze oświetlonym miejscu nie ma najmniejszego sensu.

Trzeba też wziąć pod uwagę, że czujniki w kamerach/aparatach są mniej czułe niż ludzkie oko i mają dużo mniejszą dynamikę niż ludzkie oko, dlatego nie brałbym takich testów, za test referencyjny. Poza tym, żeby osiągnąć efekt "świecącego" asfaltu trzeba naprawdę potężnego oświetlenia (typu MJ-872).

Napisano

Ja tam mam Cree Q5 za 75 zł od prawie roku. Używam AKU 18650 i przy pełnej mocy starcza na ok 1,5h świecenia (ja dojeżdżam do pracy 30 km i jadę akurat około godzinki więc mi starcza). Przy zupełnej ciemności świeci bardzo dobrze (około 30 metrów do przodu). Mankamentem tego typu latarek jest niestety oświetlanie boków - jak jedziesz 35 km/h polną drogą i wchodzisz w zakręt to... trzeba mieć się na uwadze, żeby nie zachaczyć czegoś z boku. Kiedyś o mało co nie klepnołem pieszego, który szedł poboczem w ciemności ubrany na czarno... bez ani jednego odblasku...

(zresztą sprawa nieoświetlonych idiotów w ciemnościach to oddzielny temat :-) )

Napisano

Ja tam mam Cree Q5 za 75 zł od prawie roku. Używam AKU 18650 i przy pełnej mocy starcza na ok 1,5h świecenia (ja dojeżdżam do pracy 30 km i jadę akurat około godzinki więc mi starcza). Przy zupełnej ciemności świeci bardzo dobrze (około 30 metrów do przodu). Mankamentem tego typu latarek jest niestety oświetlanie boków - jak jedziesz 35 km/h polną drogą i wchodzisz w zakręt to... trzeba mieć się na uwadze, żeby nie zachaczyć czegoś z boku. Kiedyś o mało co nie klepnołem pieszego, który szedł poboczem w ciemności ubrany na czarno... bez ani jednego odblasku...

(zresztą sprawa nieoświetlonych idiotów w ciemnościach to oddzielny temat :-) )

Dzięki za opinie mam jeszcze tylko 2 pytania... MAsz wersję 100 W ? nawet po włączeniu szerokiego świecenia jest wąska wiązka światła ;) ?

Napisano

Ja ze swojej strony zaproponuję Sigmę Lighster. Lampka zasilana 4xAA, więc akumulatorki tanie i łatwo dostępne. Naprawdę miło mnie zaskoczyla mocą. Jest wystarczajaca na mało doświetlone ulice, a i np. w nieoświetlonym parku pokazuje pazurki. Świetny rozkład światła, nie ma tak jak w niektórych latarkach białej plamy w centrum. Realnie świeci 10h na eneloopach 2000mah. I najważniejsze jest zaprojektowana tak, że nie oślepia nadjeżdzajacych z przeciwka. Nie jest to latarka, tylko lampka zaprojektowana na drogę. Zdjęcia można znaleźć w necie jak świeci. Do 100 zł to wg mnie najlepszy wybór.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...