Skocz do zawartości

[waga]ile ważą wasze ostre koła

lukiopo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

mój csepel (seria prócz pedałów) waży ok. 10 kg. zaraz dojdą strapy, jak się nauczę skidować, odpadną hamulce, więc pewnie zauważalnie zejdzie z wagi.

Masz oba hamulce?

Mialem kiedys brac frameset csepela, jak on wychodzi wagowo?

Napisano

Masz oba hamulce?

Mialem kiedys brac frameset csepela, jak on wychodzi wagowo?

oba.

ile waży sama rama nie wiem, kupiłem cały, złożony rower.

Napisano

tyle to chyba same zaciski. Oprócz tego klamki, linki, pancerze (tylko dosyć długi), więc może i drugie tyle odpadnie. Wciąż niezbyt zauważalnie, ale cyferkowo robi różnicę. ;)

Napisano

Fakt nie pomyślałem o tym a przecież to takie oczywiste :icon_wink: Pewnie, że tak, masz rację.

Czyli dochodzi do tego pewnie z 400 g. A to już prawie kilogram to i może będzie odczuwalne, chociaż ja w swoim ostrym po zdjęciu hamulców (klamek itp.) jakiejś mega różnicy nie odczuwam.

Napisano

A teraz pytanie co do wagi, tylko troszkę bardziej logistyczne, żeby nie zakładać nowego tematu. Czy na ramie 2,5kg idzie się dorobić przyzwoitego ok/ss nie mając worka wypchanego kasą? Chodzi o wagę oczywiście. Czy przy takiej ramie zejście ponieżej 9kg jest możliwe?

Napisano

A potrzebujesz takiej wagi? Bo jedno z drugim jest powiązane. Aktualny rekord świata w jeździe godzinnej został pobity na rowerze o wadze 9.8 kg, więc ostre nie musi być lekkie. Tyle tylko, że łatwiej się nosi itp.

Napisano

A teraz pytanie co do wagi, tylko troszkę bardziej logistyczne, żeby nie zakładać nowego tematu. Czy na ramie 2,5kg idzie się dorobić przyzwoitego ok/ss nie mając worka wypchanego kasą? Chodzi o wagę oczywiście. Czy przy takiej ramie zejście ponieżej 9kg jest możliwe?

Nie wiem jaki worek wystarczy do 9 kilo, ale w zasadzie w całej tej ostrokołowej wadze to różnica w jeździe jest tylko wtedy kiedy zmienia się koła kloce na lekkie koła z torowymi szytkami, w zasadzie na lekkie obręcze, a nie same koła.

Na torze czy Trek/Elsworthh na alu czy Cervelo z węgla w zasadzie czuć tylko inne zachowanie roweru ( geometria).

Profi pomiary czasu czy inne statystyki może i dadzą szybszy przejazd na skrzydlaku Cervelo, a sprinter pociśnie lepszy rezultat na sztywnej ramie niż na masłowichrze.... ale do rzeczy..... Moim zdaniem żeby mieć frajdę i coś poczuć wystarczy znaleźć zestaw starych i lekkich kół pod szytkę ( sam mam Wolbery po 350g) i szytkę około 200g.

Jeżeli obręcz, którą mam w rowerze do miasta jest cięższa od zestawu obręcz+szytka w torówce to naprawdę różnica jest kolosalna. Torówka ucieka z pod nogi. Przyspiesza prawie jak BMW :-D

A waga całego roweru to ma znaczenie jak ktoś mieszka na 4 piętrze bez windy, sam siebie cytuję ....

Napisano

Ciężko mo ocenić, te potrzeby szczerze mówiąc. Nosić mogę, nie będzie z tym problemu. Zastanawia mnie tylko możliwość panowania nad rowerem w odniesieniu do wagi własnie... Ale dzięki za odzew, w sumie jak zostało napisałen ostre=/=lekki rower, zobaczymy jak to wszystko wyjdzie jeszcze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...