Skocz do zawartości

[rower mtb] 1- 1,5k kands 1300(2012) vs Schwinn Mesa GS (2009) wyprzedaż

macman1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Posiadam obecnie około 13 letniego kross'a grand mountain city. Ostatnio zacząłem więcej jeździć na rowerze. Obecnie wyprawy o kilometrażu około- do 50km. Obecnie raczej większość trasy to ulica i utwardzone drogi. Głównie dlatego, że po jakiś 30 min w lesie czy gorzej utwardzonej drodze jazda na obecnym rowerze nie jest już przyjemnością. Więc myślę nad zakupem nowego roweru, właśnie mtb.

Czytałem ostatnio sporo tematów na tym forum. W sumie byłem już zdecydowany na Kandsa 1300, ponieważ mimo, że średnio znam się na osprzęcie rowerowym to sporo osób tutaj go poleca jako niezły rower z tej półki cenowej.

Dziś trafiłem na ciekawą promocje Schwinn' a mesa GS model z 2009 który posiada z tyłu przerzutkę Decore i domyślam się, że reszta osprzętu zaczynając od ramy kończąc na siodełku może być lepszej jakości.

Kands

Schwinn:

• [b]Rama[/b]
    • Rama: Schwinn N'Litened Silver Label Custom Drawn Aluminum with Trail Tuned geometry and replaceable rear derailleur hanger.
      Rozmiary: XS, S, M, L, XL
    • Widelec: Suntour XCT MLO Suspension fork with 80mm of travel, lock out and preload adjustment

[*][b]Napęd[/b]

• suport: Shimano BB-UN26 cartridge square taper
    • Przerzutki: Shimano Deore M530 rear, M310 front
    • Manetki: Shimano Alivio M410 Rapid Fire
    • Łańcuch: KMC HG-50

[*][b]Koła[/b]

• Obręcze: Alex PC19 Double wall alloy with 32 holes
    • Piasty: Formula alloy sealed mechanism front and rear with quick release
    • Szprychy: 14 gauge stainless steel, 32 per wheel
    • Opony: Kenda K-1027 26"x1.95"

[*][b]Komponenty[/b]

• Pedały: Resin body with steel cage and axle
    • Dźwignie hamulca: Tektro alloy with reach adjuster
    • Kierownica: Trail Tuned 6000 Series alloy with 31.8mm clamp area
    • Mostek: Alloy 1 1/8 " treadless A-head with 31.8mm bar clamp
    • Stery: VP SlimStak 1 1/8"threadless
    • Gripy: Schwinn Approved Kraton rubber Lock on
    • Siodło: Trail Tuned Sport with two tone cover
    • Sztyca: Alloy with micro adjustmentment head

cena Schwinn'a to 1490 po promocji 25%

Różnica w cenie jest dość spora. Moje pytanie czy warto dopłacić 400+ zł do tego Schwinna, czy to niespecjalna promocja?

A może jakaś inna propozycja?

Początkowo myślałem o cenie do 1,2k ale jeśli warto by było to wyskrobał bym do 1,5k.

BTW W Kandsie te opony na tych zdjęciach wyglądają tak jakoś strasznie plastikowo.... W sumie podejrzewam, że jeśli osprzęt jak na tą półkę cenową jest niezły (Alivio) to na czymś trzeba było zaoszczędzić.

Dzięki za rady.

Napisano

Ciężki wybór roweru:)

W tej chwili zastanawiam się nad innymi modelami.

nad Krossem Level a2 2011 Link

oraz Limber VX 7 pro 2011 Allegro

Oba są po przecenie jako modele z zeszłego roku u w praktycznie identycznej cenie.

Jutro pojeżdżę jeszcze po swojej okolicy i popytam w sklepach rowerowych czy nie mają jakiś wyprzedaży. Jak by się coś trafiło zawsze to na miejscu. Jeśli się nic nie trafi to chyba będę się decydował na któryś z tych dwóch.

Napisano
Schwinn:

Nie podałeś jakie ma hamulce?albo ja nie widzę.

Ja bym się mocno zastanowił nad tym Limberem.Dwie rzeczy wymieniłbym w nim i można śmigać.

Napisano

Nie podałeś jakie ma hamulce?albo ja nie widzę.

Ja bym się mocno zastanowił nad tym Limberem.Dwie rzeczy wymieniłbym w nim i można śmigać.

Schwinn ma hamulce v-brake'i i chyba faktycznie nie są wymienione.

Dziś odwiedziłem trzy sklepy w swojej okolicy.

W pierwszym zaproponowali mi Checker Pig z 2009 w cenie 1,4k. Osprzęt chyba nie najgorzej ale wizualnie mi się nie podoba :).

W drugim jakiego wheeler' a ale nie pamiętam modelu nawet

W trzecim Mbike Renegade tez nie dowiedziałem się dokładnego modelu ale po cenie 1,3k myślę, że to ten Link

Osprzęt chyba gorzej wypada.

Jeszcze 2 sklepy mam niedaleko. Może się wybiorę na dniach. Ale nie wiem czy jest sens, chyba lepszych okazji nie trafie.

Tak więc chyba albo Limber albo ten Kross na dniach wybiorę.

A co byś w nim wymienił :)?

Napisano
W pierwszym zaproponowali mi Checker Pig z 2009 w cenie 1,4k. O

Osprzęt gorszy od Limbera(przede wszystkim widelec).

Ja bym się mocno zastanowił nad tym Limberem.Dwie rzeczy wymieniłbym w nim i można śmigać. A co byś w nim wymienił ?

Klamki hamulcowe(Avid FR 5 mogą być),tylny hamulec(co najmniej Deore M 590).

Napisano

Chyba piszę to w złym temacie, ale napiszę krótką recenzje roweru na który się zdecydowałem.

Limber vx7 pro 2011.

Nie mam specjalnie z czym porównać. Bo z 13 letnim góralem to chyba nie bardzo.

Dziś był około 60km test na zorganizowanej wycieczce rowerowej. Większość trasy to asfaltu i utwardzona droga polna. Ale był też odcinek z większym piaskiem.

Ogólnie jest bardzo pozytywnie i jestem zadowolony.

Wszystko sprawuje się dobrze, jak to w nowym rowerze powinno być.

Dla kogo taki rower: moim zdaniem przede wszystkim dla ludzi młodych którzy nie dysponują dużym budżetem, szukających roweru który prezentuje się nieźle wizualnie i osprzęt też bardzo ciekawie. I można na nim również troszkę poszaleć. Cena zwłaszcza ta z przeceny zeszłorocznego modelu atrakcyjna.

Co tu więcej pisać. Jak by ktoś miał jakieś pytanie piszcie wiadomości, chętnie odpowiem. Opinie bardziej istotną wystawie mu po sezonie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...