Skocz do zawartości

[Amortyzator] jaki armor pod koło 28" do mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, niedawno stałem się posiadaczem roweru mtb mckenzie hill300 na kołach 28 cali. Codziennie robie około 10 km drogi po polnych drogach (kamienie, strasznie dziurawa itp) oraz czasem zapuszczam się w las. Pytanie moje brzmi: jaki armor do tego koła pasował by pod moje potrzeby ? Mam do wydania na do 300 zł. Czy pasował by armor pod koło 29 cali? dodam że ważę około 70 kg.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pasować będzie ale dziwnie to trochę wygląda, no chyba że masz szerokie opony. Jeżeli zdecydowałbyś się na amor od 29" to za tą kwotę polecam XCR`a bodajże 319zł. Polecałbym jednak zainteresować się NRX E-LO w jakimś sklepie niedawno był za 270zł, jest lekki, crossowy i dobry, myślę że na twoje potrzeby byłby ok.

Tylko pełna zbroja płytowa ;).

A tak na poważnie, jaki masz teraz, dlaczego chcesz zmienić?

teraz mam jakiś zoom który wyzionoł ducha. chyba shoxs czy jakoś tak.

Jeśli kupiłbym np. xcr 29 cali na moje koło 28 cali to jak miała by się sprawa z hamulcami? nie będzie problemów z zastosowaniem hamulca tarczowego? Dodam że w piaście mam już mocowanie na tarcze.

29'' i 28'' to to samo koło, różnica jest w oponach, po prostu po zmianie opon z 35mm na 2,5'' zmienia się średnica, więc z obecnymi kołami będziesz miał tylko trochę większy prześwit w widelcu. Tak jak już to wcześniej napisano

Pasować będzie ale dziwnie to trochę wygląda

Zmieni się, ale nieznaczne - spotkałem się nawet z amorem 100mm w 29erze z komentarzem producenta ze zalecany jest 140mm więc te +/- 50mm jest akceptowalne, zwłaszcza, że większe koła = dłuższa rama => mniejsza zmiana kąta przy takim samym podwyższeniu przodu.

W cenie 300zł mogę ci sprzedać amortyzator Rock Shox XC 28 MG TK pochodzący z demontażu z fabrycznie nowego roweru. Amoryzator super nie jest, ale 300zł to bardzo dobra cena zwłaszcza pod Twoją wagę. Normalnie amortyzator kosztuje w granicach 450-500zł.

Jeżeli będziesz zainteresowany to zapraszam do wątku mojego projektu. Po przeczytaniu 1 posta będziesz wiedział dlaczego sprzedaję go tak tanio :)

http://www.forumrowerowe.org/topic/112503-rower-29er-kross-b6-xt-version/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...