Skocz do zawartości

[Kasety XT] ocena zużycia

anys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Interesuje mnie zakup w dobrym, lub bardzo dobrym stanie używanej kasety XT, więc chciałbym się Was poradzić, która z niżej wymienionych ofert będzie najlepsza. Interesuje mnie tylko ocena zużycia zębatek na pająku kasety - reszta jest bez znaczenia, gdyż i tak trafi do śmietnika (zostanie zastąpiona nowymi zębatkami- które już czekają na założenie)

Allegro

Allegro

Allegro

Allegro

Allegro

Allegro

Allegro

Allegro

Wiem, że tych linków jest full, ale bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze :)

Napisano

link trzeci i ta z c9

przedostatni i ostatni bardzo podobne zużycie, trochę większe chyba od tych dwóch wyżej wymienionych

• Mod Team
Napisano

Ja bym wybrał najtańszą, załóżmy za ok 30zł. Robisz jej szlif, działa jak nowa a zaoszczędzasz jakieś 170 zł (w stosunku do nowej). Wg mnie dla prawie 2 stów warto chwile nad kasetą posiedzieć ale jak kto woli.

• Mod Team
Napisano

Ja swojej już robiłem 2 ( drugi z konieczności przez marny lancuch co mi 2 zębatki zjadł) ogólnie ma chyba ze 15kkm i nowy łańcuch powinien sie przyjąć. Za 20zł ?? Znajdź mi lepsza kasetę co więcej wytrzyma za 20zł to postawie browar.

• Mod Team
Napisano

Pilnikiem kasety XT nie obrobisz nie da sie jej rozłożyć w łatwy nie inwazyjny sposób. Technologie opracowałem przy pomocy zbooya ;) Pilnikiem możesz zębatki korby przelecieć.

Ja robiłem tak : narzędzia wiertarka, kamień szlifierski, kółko z łańcucha nabite na coś ( lub wiertło 8mm).

Sposób : kamień szlifierski toczyłem ( zmniejszałem jego średnice) na szlifierce stołowej do ok 10 - 9 mm( straaaaaasznie pyli ;) ). Następnie każdy ząb osobno szlifowałem powoli, co chwile przykładając rolkę z łańcucha ( to ona ciągnie zęby), starałem sie by zbocze wyglądało jak na zębatkach nie używanych czyli np 1 lub przeciwna strona zębu.

Sposób nie opłacalny dla kaset typu hg40,50 bo to tanie kasety, XT nowa kosztuje ok 200zł , wiec warto poświecić ten dzień w garażu ... tak tak dzień bo to nie jest lekka i szybka praca. Ale opłacalna, tm bardzij im droższą kasete mamy XTR czy jeszcze droższe wynalazki.

Cały proces to wygląda mniej wiecej tak :Dhttp://imageshack.us/photo/my-images/209/dsc00936s.jpg/ tylko browara brakło...

Napisano

Bardzo ciekawy sposób będe musiał poświecić ten dzień i zakupić kilka browarków. Mam zjechaną kasete SLX trzebą się zacząć szkolić powoli;)

• Mod Team
Napisano

No jak masz imadło kawałek warsztatu i zdrowy kręgosłup droga wolna :P Moja stara XT M760 na 5 biegu ma już nie igły nie szpilki tylko szpilunie :D Kolejnego szlifu by nie przeszłą wiec będzie jeździć do śmierci. Co ciekawe, napęd pracuje dobrze mimo że 11t prawie nigdy nie używana również współpracuje z resztą. Korba mimo 12 lat i bóg wie ilu km ( mam ją od 2005r) zęby ma w stanie bdb (balt alu) raz poprawiane pilnikiem.

Kiedyś to robili sprzęt a nie to co teraz :P O kasetę sie nie martwe bo prawie nowa XT już czeka i kolejny sam pająk do szlifu :D

Wszystko robie w ciekawy sposób ... nie zawsze wygląda ale zawsze działa ;) Jak np. sprzęgniecie blokady widelca i dampera :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...