anys Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Witam, Interesuje mnie zakup w dobrym, lub bardzo dobrym stanie używanej kasety XT, więc chciałbym się Was poradzić, która z niżej wymienionych ofert będzie najlepsza. Interesuje mnie tylko ocena zużycia zębatek na pająku kasety - reszta jest bez znaczenia, gdyż i tak trafi do śmietnika (zostanie zastąpiona nowymi zębatkami- które już czekają na założenie) Allegro Allegro Allegro Allegro Allegro Allegro Allegro Allegro Wiem, że tych linków jest full, ale bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze
Gekon Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 link trzeci i ta z c9 przedostatni i ostatni bardzo podobne zużycie, trochę większe chyba od tych dwóch wyżej wymienionych
edi7777 Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 No te co Gekon wymienił i ta też źle nie wygląda: http://allegro.pl/kaseta-shimano-xt-cs-m760-11-32-okazja-od-1zl-wawa-i2378958757.html a tak w ogóle to ktoś chyba sprzedaje teraz na forum prawie nową xt...
anys Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Dzięki, nie wiedziałem o tej ofercie na forum
Mod Team Puklus Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Ja bym wybrał najtańszą, załóżmy za ok 30zł. Robisz jej szlif, działa jak nowa a zaoszczędzasz jakieś 170 zł (w stosunku do nowej). Wg mnie dla prawie 2 stów warto chwile nad kasetą posiedzieć ale jak kto woli.
GhOsTwrc Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 I co po takim szlifie kaseta przyjmuje nowy łańcuch bez problemu???
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Ja swojej już robiłem 2 ( drugi z konieczności przez marny lancuch co mi 2 zębatki zjadł) ogólnie ma chyba ze 15kkm i nowy łańcuch powinien sie przyjąć. Za 20zł ?? Znajdź mi lepsza kasetę co więcej wytrzyma za 20zł to postawie browar.
GhOsTwrc Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Pilnikiem to robisz czy jak ? muszę spróbować bo mam 2 kasety które jeszcze jako tako jeździły .
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 Pilnikiem kasety XT nie obrobisz nie da sie jej rozłożyć w łatwy nie inwazyjny sposób. Technologie opracowałem przy pomocy zbooya Pilnikiem możesz zębatki korby przelecieć. Ja robiłem tak : narzędzia wiertarka, kamień szlifierski, kółko z łańcucha nabite na coś ( lub wiertło 8mm). Sposób : kamień szlifierski toczyłem ( zmniejszałem jego średnice) na szlifierce stołowej do ok 10 - 9 mm( straaaaaasznie pyli ). Następnie każdy ząb osobno szlifowałem powoli, co chwile przykładając rolkę z łańcucha ( to ona ciągnie zęby), starałem sie by zbocze wyglądało jak na zębatkach nie używanych czyli np 1 lub przeciwna strona zębu. Sposób nie opłacalny dla kaset typu hg40,50 bo to tanie kasety, XT nowa kosztuje ok 200zł , wiec warto poświecić ten dzień w garażu ... tak tak dzień bo to nie jest lekka i szybka praca. Ale opłacalna, tm bardzij im droższą kasete mamy XTR czy jeszcze droższe wynalazki. Cały proces to wygląda mniej wiecej tak http://imageshack.us/photo/my-images/209/dsc00936s.jpg/ tylko browara brakło...
GhOsTwrc Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Bardzo ciekawy sposób będe musiał poświecić ten dzień i zakupić kilka browarków. Mam zjechaną kasete SLX trzebą się zacząć szkolić powoli;)
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 4 Czerwca 2012 No jak masz imadło kawałek warsztatu i zdrowy kręgosłup droga wolna Moja stara XT M760 na 5 biegu ma już nie igły nie szpilki tylko szpilunie Kolejnego szlifu by nie przeszłą wiec będzie jeździć do śmierci. Co ciekawe, napęd pracuje dobrze mimo że 11t prawie nigdy nie używana również współpracuje z resztą. Korba mimo 12 lat i bóg wie ilu km ( mam ją od 2005r) zęby ma w stanie bdb (balt alu) raz poprawiane pilnikiem. Kiedyś to robili sprzęt a nie to co teraz O kasetę sie nie martwe bo prawie nowa XT już czeka i kolejny sam pająk do szlifu Wszystko robie w ciekawy sposób ... nie zawsze wygląda ale zawsze działa Jak np. sprzęgniecie blokady widelca i dampera
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.