kapec07 Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 2 rowery posiadam. Unibike 29er, nowy prawie. Manetki X0, przerzutka przednia X7. Przy wrzucaniu na najwiekszy blat czasem zrzuca mi lancuch z korby. Nie ma zadnej powtarzalnosci (ze np pod obciazeniem, na luzie). Wg instrukcji mialem przerzutke nieco za wysoko zamontowana, byla jakies 5mm nad duzym blatem, teraz jest ok 3mm. Dalej to samo. Jakie moga byc powody? Jak ogranicze ruch srubka regulacyjna to nie wrzuci mi na najwiekszy blat. Co ciekawe - jak sprawdzam zmiane biegow na stojaku wszystko jest idealnie i ani razu nie zrzucil mi lancucha. Drugo rower. Focus Redskin 2.0, tez 29". Przy zrzucaniu z najwiekszego blatu na sredni czasami lancuch jakby nie mial ochoty "odkleic sie" od blatu i leci z nim, az zahaczy o przerzutke i przerzutka go zrzuci (co nie zawsze sie dzieje, czasem jest tak, ze sie zakleszczy jakby mialo ochote urwac przerzutke). Zmienilem srodkowy blat, bo poprzedni nie mial jednego zeba (nie wiem czy w trakcie takiego wlasnie zakleszczenia nie uwalilo zeba). Pytanie - co jest powodem? Dodam, ze ciekawe jest to, ze dzieje sie tak tylko wtedy, gdy wciskam manetke w momencie, kiedy lewa noga zaczyna ruch naciskania pedalu (co moim zdaniem wskazuje na to, ze trzyma zebatke blat, a nie powodem jest lancuch czy przerzutka). Mam nadzieje, ze dosc opisowo przedstawilem problemy, moze ktos spotkal sie z podobnymi problemami i podzieli sie rozwiazaniem.
Wazaa Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Być może masz krzywo zamontowaną przerzutkę do ramy. Wodzik nie jest równoległy do biegu łańcucha i być może krawędź szyny wyrzuca łańcuch poza blat. Stań z tyłu i rzuć okiem jak się układa łańcuch wewnątrz szyny. Drugi problem może być spowodowany "pływaniem" korby. Kiedy naciskasz na pedał, tarcza odchyla się i przerzutka nie pracuje dobrze.
Mod Team Puklus Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Jezeli wrzucasz na blat i ci spada to ogranicz śruba H jej wychył i spadać przestanie.
windforce Napisano 2 Czerwca 2012 Napisano 2 Czerwca 2012 Jezeli wrzucasz na blat i ci spada to ogranicz śruba H jej wychył i spadać przestanie. Przychylam się do posta Wazaa, w moim rowerze ten problem również występował, nie pomagała regulacja przerzutki. Dopiero bliższe oględziny wykazały że jest krzywo zamontowana, podniosłem ją i wyprostowałem położenie, łańcuch już nie spada.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.