Skocz do zawartości

[piasta tył] problem z diagnozą

Krecik666

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Przedwczoraj byłem na wycieczce swoim 11 letnim rowerem. W drodze powrotnej zauważyłem luzy na piaście, łańcuch zaczął sporadycznie spadać z tyłu a koło tak jakby przeskakiwało co jakiś czas. Ok 10 km od domu luzy były na tyle duże że koło ocierało o klocek v-brake co jakiś czas hamując koło.

Wróciłem do domu rozkręciłem z lewej strony. Wszystko wydawało się ok. Zamówiłem klucz do kaset odkręciłem prawą stronę. Moim oczom ukazało się 7 kulek i coś takiego:link. (sory nie mam baterii do aparatu)

1. Co to jest :icon_question:

2. Czy po wymianie tych elementów (szczególnie tego po lewej) i prawidłowym skręceniu i przesmarowaniu wszystko powinno być ok :icon_question:

3. W piaście prawdopodobnie od nowości nic nie było ruszane. Dwa miesiące temu tylko przy okazji wymiany suportu coś mi tam wymienili w serwisie (jakieś miski czy coś). Czy ta awaria może być spowodowana przez jakiś ich błąd :icon_question:

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam.

Napisano

Na zdjęciu jest koszyk z wianka. Powypadały z niego śruty i są luźne w środku. Możesz mieć problem, bo jeśli ta blaszka długo siedziała luźna wewnątrz, mogła Ci zniszczyć bieżnię piasty. Kup nowy wianek do piasty i koniecznie nowe konusy. Skręć wszystko porządnie, skontruj konusy, złap ośkę rękami i zakręć lekko kołem. Jeśli wyczujesz szarpania i opory, to masz zniszczoną bieżnię. Można na tym jeździć, ale nowe i gładkie już nigdy nie będzie.

• Mod Team
Napisano

Kulek w koszyku jest chyba 6 czy jak piszesz 7. bez tego w standardowych piastach wchodzi 9. dołóż kulek taz zeby było na styk i złóż wszystko. Ale skoro pojawił sie taki problem winą może być kontra lub konus czy też oś. Uszkodzony gwint powoduje pojawianie sie luzu a to do degradacji łozyska.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dobra, kupiłem części ale nie wiem czy dobrze je składam.

1.Składam w kolejności przedstawionej na zdjęciu (link) (na górze części które mam dodatkowo). Jednak mam wrażenie że coś brakuje gdyż jest trochę odstępu między kasetą a kulkami oraz element "D" ciężko skręcić aby był prosto gdyż nachodzi na kulki. Uprzednio próbowałem wsadzić tam cały wianek (opisany jako "M") ale jest to samo.

2. Po wstępnym złożeniu z lewej strony wygląda to tak (link) natomiast od strony kasety jest spora dziura (link) i przydała by się jakaś uszczelka. Co polecacie tak aby pasowało?

Z góry dzięki za odpowiedź

pozdrawiam

Napisano

Wygląda, że jest prawidłowo złożone. Dziura ma być. W tę szczelinę wchodzi klucz do odkręcania wolnobiegu i kompensuje "pływanie" kasety.

• Mod Team
Napisano

W tę szczelinę wchodzi klucz do odkręcania wolnobiegu i kompensuje "pływanie" kasety.

Wyjaśnij bo ja nie wiem o co chodzi...

Skłądanie to tak naprawde sprawa Banalna. Zakładam ze na zdjęciu, oś z pozostawionym konusem jest od strony tarczy?

Wiec to by było tak czyścić konusy i miski, nakładasz smaru sporoą ilość osadzasz kulki na smarze w misce. Wkładasz oś, czynność powtarzasz z drugiej strony, nakręcasz konus i dociskasz lekko. I teraz w zależności jakie masz nakrętki możesz konusa już zakontrować i dać dystanse na oś jeżeli masz jeszcze jedną nakrętkę a jezeli nie masz to dystanse dajesz bezpośrednio na konusa i pozniej kontrujesz. Pierwszy sposób jest bardziej pewny jeżeli chozi o ustawianie luzu roboczego.

Później tylko zakręcasz wolnobieg i tyle.

Napisano
Wyjaśnij bo ja nie wiem o co chodzi...

A ja nie wiem o co Tobie chodzi. Mam Ci narysować, gdzie wkłada się klucz, żeby odkręcić wolnobieg? Wyrazu "kompensacja" nie rozumiesz? Określenia, "pływania"?

Napisano

2. Po wstępnym złożeniu z lewej strony wygląda to tak (link) natomiast od strony kasety jest spora dziura (link) i przydała by się jakaś uszczelka. Co polecacie tak aby pasowało?

Zaraz zaraz... (jesli sie myle poprawcie mnie) za duzo czesci troche masz, albo to jakas "opatentowana" samorobka :thumbsup:

Lewa strona wyglada ok. natomiast od strony wolnobiegu w tej "dziurze"(link) widac wianek :huh: ??? wianki powinny byc osadzone w biezni piasty i schowane za "A" i drugi za "I"

wiec tak...

Lewej strony nie ruszaj, a z prawej odkrec wolnobieg i wszystko z ośki... nastepnie zacznij od osadzenia w bieżni piasty wianka LUB te 9 kulek --> nakreć "I" --> nasuń "G" (chociaz moze byc zbedna - ciezko ocenic po zdj. ale naogol są dawane te dystanse ) --> nasuń "D" --> nakrec "F" --> skontruj "I" z "F" aby nie bylo luzow, ani zeby nie byly scisniete lozyska... jednak skoro miales przygode z lozyskami w piascie, skontrowanie moze byc trudne i np. bedziesz musial zostawic lekki luz "roboczy", aby kulki nie scinały sie na bieżni... nastepnie jestes bohaterem w swoim garażu. :thumbsup:

Ps. moze glupie ale napisze przed zakonczeniem robót, oczywiscie nasmaruj bieznie. :thumbsup:

W tę szczelinę wchodzi klucz do odkręcania wolnobiegu i kompensuje "pływanie" kasety.

Takze nie bardzo rozumiem...

Klucz do odkrecania to owszem, ale klucz ktory kompensuje "plywanie" ? ciekawostki :)

Pozdr.

Mariusz

• Mod Team
Napisano

Kompensowanie można rozumieć rożnie w zależności od kontekstu jednak tutaj mozna by to rozumiec jako uzyj klucza by zminimalizować bujanie wolnogiegu ... przyznam sie ze niespotykana metoda ja go (klucza) uzywam do odkręcania :P

I szczerze mowiąc wiem przyznaje sie z polaka zawsze miałem 2 :D a babka mowiła ze ja to nigdy matury nie zdam ... pewnie dlatego nie rozumiem tego znania :P

A wianki widać bo na konusie powinny być jeszcze te blaszki oznaczone K lub L jest to tzw. uszczelnienie tunelowe, niejako chroniące przez syfem z zewnątrz.

Napisano

To naprawdę tak trudno zrozumieć, że gdyby wolna przestrzeń wokół ośki była czymś zabudowana, lub uszczelniona, o co pytał autor wątku:

od strony kasety jest spora dziura (link) i przydała by się jakaś uszczelka. Co polecacie tak aby pasowało?

to bujanie, czy falowanie wolnobiegu, ucięłoby w końcu tę oś? Kompensacja, to przestrzeń, gdzie bicie osiowe nie wyrządza szkód i wolnobieg może swobodnie pracować, w różnych płaszczyznach.

Nie rób afery, Pukulus, jeśli czegoś nie rozumiesz. Na spokojnie staraj się przeanalizować wszystko i nie zakładaj z góry, że jeśli coś jest dla Ciebie niezrozumiałe, to nie ma sensu. Poza tym, chełpienie się swoją ignorancją, ani Tobie, ani Twojemu nauczycielowi, chluby nie przynosi.

W mowie potocznej, na co dzień, stosuje się skróty myślowe i osoba inteligentna je rozumie. Ale, żeby już zupełnie, łopatą do głowy, powtórzę to zdanie w pełnym brzmieniu:

"Dziura ma być. W tę szczelinę wchodzi klucz do odkręcania wolnobiegu i (dziura) kompensuje "pływanie" kasety. "

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...