Skocz do zawartości

[Rama]Specialized Hardrock XC Pro Disc Sil

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam rozglądając się po internecie natrafiłem na ciekawą ramę Speca http://www.rowerowysklep.pl/czesci-ramy-ramy-mtb-rama-specialized-hardrock-xc-pro-disc-sil-08-o_l_216_7262.html w korzystnej cenie . Co myślicie o tej ramce nada się do XC i Maratonów, jak ma się sprawa z jej sztywnością?, czy będzie lepsza od Accenta El Nino?.

Nie wiem jak z ramką, ale jeżeli to Cię interesuje to El nino ma strasznie słabą powłokę lakierniczą, u mnie po jednej jeździe z kablami poprowadzonymi inną trasą miałem tam przetarcie w lakierze do alu. Więc... jeżeli nie przeszkadza Ci strona wizualna, to Ninia będzie Dobrym wyborem.

• 4 tygodnie później...

Ja jeżdżę na Specu Hardrock model 2010. Głównie rekreacyjnie ale zwykle to jakieś niewielkie górki, lasy z większym tempem także jest odpowiednio wykorzystywany. Ważę ok. 83 kg. i nie widzę żadnych problemów ze sztywnością ramy - jak dla mnie jest ok. Geometria ramy jest teoretycznie mało zawodnicza ale jak odpowiednio wysoko ustawisz siodełko i odpowiedniej długości mostek to pozycja na rowerze jest całkiem niezła. Jako podstawa do budowy roweru na lepszym osprzęcie wydaje mi się bardzo dobra. Sam zmieniłem amortyzator, hamulce, oraz mostek i kierownicę co bardzo zmieniło pozycję na rowerze. Jedynym minusem w tej ramie jest jej waga która na pewno nie powala, ciężko jest znaleźć informacje na ten temat w necie - ja w jednym tylko miejscu znalazłem że waży ok. 2 kg. Ogólnie jak najbardziej mogę Ci ją polecić, niestety nie mam porównania el El Nino.

Jak chcesz to tutaj są zdjęcia mojego roweru w obecnej wersji (niżej aktualne zdjęcia) http://www.forumrowerowe.org/topic/109131-rower-specialized-hardrock-disc-2010/

Cześć dzięki za opinie ale już nie interesuje mnie ta ramka, szukam czegoś o agresywnej geometrii pokroju S-Worksa i a Hardrock jest ramką rekreacyjną na pewno nie przeznaczoną do ścigania się na niej - na treningi to co innego ale na maratony i XC się nie nadaje.

Kurczę, weź przestań nonsensy wypisywać, co w nim nie jest sportowego ?

Ta rama nie jest do maratonów i wyścigów XC ? :

Rama Specialized Hardrock XC Pro Sil/Blk '08 - AirBike

A ta jest ?

Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów

Albo ta ?

XtC Advanced SL (2012) - rowery | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska

Więc jakie to wielkie różnice zauważasz, że Spec się nie nadaje ? obawiam się, że Ty nie jesteś w stanie wykorzystać możliwości tej ramy ...

Również uważam że nie możesz w 100% mówić że ta rama się nie nadaje do wyścigów, owszem jej geometria nie jest idealna ale nie jest też zła. Bardzo dużo będzie ram o lepszej geometrii, kilka mm różnicy które może ewentualnie być zauważalne. Jeśli masz takie możliwości to jasne że szukaj S-Worksa, gdybym miał kasę to bez namysłu poszedłbym kupić samą taką ramę i przełożył wszystko. Jest tylko jeden problem a mianowicie cena - Hardrock - 700zł a to i tak bardzo mało, a S-Works pewnie koło 2000zł. Jeśli masz takie możliwości to tylko się cieszyć i brać.

Bez nerwów Rulez ale porównywanie ramki Speca Hardrock z chociażby Giantem XTC chyba mija się z celem. Nawet seryjnie składane rowery na Hardrocku nie mają wysokiej klasy podzespołów i w każdym salonie Speca np w Twomarku zaznaczają że ta rama jest do rekreacyjnej jazdy. Oczywiście fajnie by było mieć kasę na S-Worksa ale niestety nie dysponuję takim budżetem.

ięc jakie to wielkie różnice zauważasz, że Spec się nie nadaje ? obawiam się, że Ty nie jesteś w stanie wykorzystać możliwości tej ramy ...
A jak mam niby wykorzystać jej możliwości skoro jej nie posiadam i nie jeździłem na niej, opinie opieram tylko i wyłącznie na opinii sprzedających. A jak przy okazji jesteśmy przy temacie co sądzicie o ramce http://bike-arena.pl/index.php?p1581,rama-viper-x-team-1400g-20-czarno-czerwona-dostepna ?

Może niech Ci w salonie Speca w Twomarku doradzą w sprawie ramy Viper, bo widzę, że się znają.

A od siebie dodam, że niewiele o Viperze można napisać z powodu nie pełnej geometrii, za to można przewidywać małą sztywność boczną .

Panowie chyba trochę za duże napięcie sobie podłączyliście...nie powiem do czego. Wyluzujcie trochę.

O tej ramie którą teraz podałeś niestety wiele Ci nie powiem bo zupełnie nie znam tej firmy - chociaż to też może coś znaczyć. Geometria ogólnie patrząc podobna chociaż za mało danych żeby porównać, jakaś trochę dziwnie mała waga ramy jak na aluminium, nawet bardzo mała.

A co to Twomarku - juz czytałem na tym forum opinie o nich że chcą sprzedawać tylko najdroższe sprzęty i jak ktoś szuka innych to uważają go dosłownie za gorszego. Uważają że tylko najdroższe sprzęty są warte uwagi. Oczywiście jak będą chcieli porównywać Hardrocka do S-Worksa to wyjdzie że to jest rekreacyjna rama. Z drugiej strony jak porównasz Hardrocka do tej podanej wcześniej Meridy to już to wygląda inaczej. Ramy bardzo podobne a zastosowanie Meridy już bardziej "wyścigowe".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...