Grand231 Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Witam rozglądając się po internecie natrafiłem na ciekawą ramę Speca http://www.rowerowysklep.pl/czesci-ramy-ramy-mtb-rama-specialized-hardrock-xc-pro-disc-sil-08-o_l_216_7262.html w korzystnej cenie . Co myślicie o tej ramce nada się do XC i Maratonów, jak ma się sprawa z jej sztywnością?, czy będzie lepsza od Accenta El Nino?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juraleona Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Nie wiem jak z ramką, ale jeżeli to Cię interesuje to El nino ma strasznie słabą powłokę lakierniczą, u mnie po jednej jeździe z kablami poprowadzonymi inną trasą miałem tam przetarcie w lakierze do alu. Więc... jeżeli nie przeszkadza Ci strona wizualna, to Ninia będzie Dobrym wyborem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Hehe ja nie pytam się o opinie odnośnie El Nino bo sam ścigam się na niej od 1.5 sezonu, interesuje mnie opinia odnośnie Speca. Zresztą na El Nino pośmigam do końca sezonu a potem wymiana na coś lepszego. Wypowie się ktoś?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Ja jeżdżę na Specu Hardrock model 2010. Głównie rekreacyjnie ale zwykle to jakieś niewielkie górki, lasy z większym tempem także jest odpowiednio wykorzystywany. Ważę ok. 83 kg. i nie widzę żadnych problemów ze sztywnością ramy - jak dla mnie jest ok. Geometria ramy jest teoretycznie mało zawodnicza ale jak odpowiednio wysoko ustawisz siodełko i odpowiedniej długości mostek to pozycja na rowerze jest całkiem niezła. Jako podstawa do budowy roweru na lepszym osprzęcie wydaje mi się bardzo dobra. Sam zmieniłem amortyzator, hamulce, oraz mostek i kierownicę co bardzo zmieniło pozycję na rowerze. Jedynym minusem w tej ramie jest jej waga która na pewno nie powala, ciężko jest znaleźć informacje na ten temat w necie - ja w jednym tylko miejscu znalazłem że waży ok. 2 kg. Ogólnie jak najbardziej mogę Ci ją polecić, niestety nie mam porównania el El Nino. Jak chcesz to tutaj są zdjęcia mojego roweru w obecnej wersji (niżej aktualne zdjęcia) http://www.forumrowerowe.org/topic/109131-rower-specialized-hardrock-disc-2010/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Cześć dzięki za opinie ale już nie interesuje mnie ta ramka, szukam czegoś o agresywnej geometrii pokroju S-Worksa i a Hardrock jest ramką rekreacyjną na pewno nie przeznaczoną do ścigania się na niej - na treningi to co innego ale na maratony i XC się nie nadaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Kurczę, weź przestań nonsensy wypisywać, co w nim nie jest sportowego ? Ta rama nie jest do maratonów i wyścigów XC ? : Rama Specialized Hardrock XC Pro Sil/Blk '08 - AirBike A ta jest ? Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów Albo ta ? XtC Advanced SL (2012) - rowery | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska Więc jakie to wielkie różnice zauważasz, że Spec się nie nadaje ? obawiam się, że Ty nie jesteś w stanie wykorzystać możliwości tej ramy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Również uważam że nie możesz w 100% mówić że ta rama się nie nadaje do wyścigów, owszem jej geometria nie jest idealna ale nie jest też zła. Bardzo dużo będzie ram o lepszej geometrii, kilka mm różnicy które może ewentualnie być zauważalne. Jeśli masz takie możliwości to jasne że szukaj S-Worksa, gdybym miał kasę to bez namysłu poszedłbym kupić samą taką ramę i przełożył wszystko. Jest tylko jeden problem a mianowicie cena - Hardrock - 700zł a to i tak bardzo mało, a S-Works pewnie koło 2000zł. Jeśli masz takie możliwości to tylko się cieszyć i brać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 26 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Bez nerwów Rulez ale porównywanie ramki Speca Hardrock z chociażby Giantem XTC chyba mija się z celem. Nawet seryjnie składane rowery na Hardrocku nie mają wysokiej klasy podzespołów i w każdym salonie Speca np w Twomarku zaznaczają że ta rama jest do rekreacyjnej jazdy. Oczywiście fajnie by było mieć kasę na S-Worksa ale niestety nie dysponuję takim budżetem. ięc jakie to wielkie różnice zauważasz, że Spec się nie nadaje ? obawiam się, że Ty nie jesteś w stanie wykorzystać możliwości tej ramy ...A jak mam niby wykorzystać jej możliwości skoro jej nie posiadam i nie jeździłem na niej, opinie opieram tylko i wyłącznie na opinii sprzedających. A jak przy okazji jesteśmy przy temacie co sądzicie o ramce http://bike-arena.pl/index.php?p1581,rama-viper-x-team-1400g-20-czarno-czerwona-dostepna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Może niech Ci w salonie Speca w Twomarku doradzą w sprawie ramy Viper, bo widzę, że się znają. A od siebie dodam, że niewiele o Viperze można napisać z powodu nie pełnej geometrii, za to można przewidywać małą sztywność boczną . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciej1988 Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Panowie chyba trochę za duże napięcie sobie podłączyliście...nie powiem do czego. Wyluzujcie trochę. O tej ramie którą teraz podałeś niestety wiele Ci nie powiem bo zupełnie nie znam tej firmy - chociaż to też może coś znaczyć. Geometria ogólnie patrząc podobna chociaż za mało danych żeby porównać, jakaś trochę dziwnie mała waga ramy jak na aluminium, nawet bardzo mała. A co to Twomarku - juz czytałem na tym forum opinie o nich że chcą sprzedawać tylko najdroższe sprzęty i jak ktoś szuka innych to uważają go dosłownie za gorszego. Uważają że tylko najdroższe sprzęty są warte uwagi. Oczywiście jak będą chcieli porównywać Hardrocka do S-Worksa to wyjdzie że to jest rekreacyjna rama. Z drugiej strony jak porównasz Hardrocka do tej podanej wcześniej Meridy to już to wygląda inaczej. Ramy bardzo podobne a zastosowanie Meridy już bardziej "wyścigowe". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.