Skocz do zawartości

[piasta tył] Stuki

Tomciaz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Założyłem nową oś do tylnej piasy w związku ze zgięciem starej. Z prawej strony dołożyłem nowy konus, z lewej zostawiłem stary, ponieważ był w idealnym stanie (bardzo szczelny). Kulki łożysk (łożyska bez wianków) po pokryciu smarem stałym od strony bieżni i konusów również pozostawiłem. Nagle po złożeniu piasty i zamontowaniu koła, regularnie, co 1 obrót, koło zaczęło stukać. Czy przyczyną może być zajechanie kulek? Mogły się wyrobić wraz z wygięciem starej osi? Czy to wina konusów? Proszę o pomoc!

• Mod Team
Napisano

Wyjmij koło i sprawdź jak sie kreci oś. Ewentualnie rozbierz i wyczyść wszystko zrob oględziny i złóż z powrotem. Następnie pisz jak sie cos dalej będzie działo. Domniemam ze piasta na wolnobieg.

Napisano

Wyjmij koło i sprawdź jak sie kreci oś. Ewentualnie rozbierz i wyczyść wszystko zrob oględziny i złóż z powrotem. Następnie pisz jak sie cos dalej będzie działo. Domniemam ze piasta na wolnobieg.

Wolnobieg. Całą piastę gruntownie wyczyściłem przed założeniem osi, a sama oś jest prosta ;). Co ciekawe, stuki ustały po regulacji całego roweru i dociągnieciu kontr do konusów i nakrętek osi. Być może kulki w piaście musiały się uleżeć w bieżni, nie wiem. Zabieram rowra na jazdę testową.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...