noisia Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Witam. Nie mam pod reka rozcienczalnika ani benzyny ekstrakcyjnej a musze odtłuscic klocki i tarcze czy nada sie do tego rozcienczalnik uniwersalny?
buryzenek96 Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Tarcze jak najbardziej,lecz zależy jakie masz klocki.Jeżeli organiczne,to nadają się do śmieci,lecz jeśli to metaliki to możesz np.wypalić w piecu aby odzyskały dawną sprawność.
noisia Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Wydaje mi sie ze metaliczne, powierzchnia wydaje sie byc metalowa, model hamulcow to Avid Elixir 4, klocki chyba od nowosci. Hamulce wydaja taki dzwiek: A czy klocki moge przetrzec gabka scierna, jest bardzo drobnoziarnista, nie znam numeru scieralnosci. Rower kupilem z allegro i wydaje mi sie ze tarcze byly tłuste. Jakis czas temu przetarlem benzyna ekkstrakcyjna ale nic to nie dalo, hamulce caly czas wydaja dziek jak wyzej. Aha siła hamowania jest bardzo dobra, jednym palcem i staje w miejscu. Co zrobic z tym dzwiekiem? Jak na filmiku połaczenie pisczenia przy lekkim hamowaniu i dzwiek metaliczny przy troche mocniejszym.
afly Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 U mnie był taki sam dźwięk przy klockach metalicznych avida i tarczy tektro IO. Kloczki się zużyły, doszło do ich wymiany na Accent spiekane i dźwięków od tej pory nie ma.
noisia Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Teraz to ja juz sam nie wiem czy te klocki sa metaliczne. Ze specyfikacji strony producenta wynika ze http://www.specialized.com/pl/pl/bc/SBCBkModel.jsp?spid=45805&eid=4340&menuItemId=10700 " alloy backed organic pads " .
buryzenek96 Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Klocki organicze,czyli żywiczne.Tak mi się wydaje.
noisia Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Mam przetrzec rozcienczalnikiem i gabka scierna czy od razu dac sobie spokój i wymienic na nowe?
buryzenek96 Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Przecieranie rozcieńczalnikiem okładzin żywicznych nic nie da.Lepiej kup nowe klocki. Jestem w tej samej sytuacji co ty
noisia Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Jakie klocki polecacie?? Znowu organiczne czy lepiej zmienic na polmetaliki lub metaliki. np. http://allegro.pl/zeit-klocki-hamulcowe-red-avid-elixir-sram-xx-i2344243986.html http://allegro.pl/zeit-klocki-hamulcowe-polmetaliczne-avid-elixir-i2325496768.html
buryzenek96 Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Jeżeli masz pieniądze,to bierz metaliki Są najlepsze.
noisia Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 A czy klocki organiczne mozna scierac papierem??
Mod Team Puklus Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Można, jeżeli zasyfiłeś klocek i spostrzegłeś to szybko, możesz zetrzeć brudną warstwe. Jeżeli to było nie wiadomo kiedy prawdopodobnie tłuszcz wsiąkł na tyle głęboko ze nie ma sensu ale warto próbować. Pamietaj żeby trzeć na możliwie idealnie płąskiej, równej powierzchni, starając sie nie naciskać mocno. Najlepiej by było obciążyć czymś klocek i poruszać nim np sznukiem wtedy mamy pewność ze nie zrobi sie kołyska i cała powierzchnia będzie "hamować"
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.