Foxi Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Potrzebuje nowych kół amorka i hamulców wszystko, macie jakieś propozycje? Moja waga to 66kg Myślałem o: Amortyzator: sid RLT Hamulce: Formula R1 Koła: piasty DT-240s obręcze No Tubes Alpiny i szprychy Cn Spoke Aero Co sądzicie o tym zestawie może macie jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Piasty mam i kupiłbym jeszcze raz. Jak dla mnie nie ma nic lepszego ma rynku. Reszty nie używałem więc się nie wypowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Odnośnie piast. W tej cenie raczej ciężko o dobre piasty w tej wadze. Możesz pomyśleć o Mack'ach które są lżejsze i części zamienne (bębenek) są tańsze. Miałem DT 370, 240 a teraz mam 190. Wszystkie fajne tylko bardzo słabo uszczelnione. Ostatecznością są wszędobylskie Novatec 711/712, jak zdechną to wyrzucisz. Amortyzator. Niczym się nie różni od modeli z 2009 z podobnym tłumikiem. Pomyślałbym na RCT3, lżejszy i nowa konstrukcja tłumika. R1, są dobre, możesz pomyśleć też nad nowymi XTR'ami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 koła: http://allegro.pl/kola-ritchey-wcs-carbon-dt-swiss-240s-tune-1328g-i2378887435.html heble: XTR z tarczami ice kupisz za max 1400 pln amor: zostało 1700 pln czyli podstawowy SId lub Fox nie przekroczy budżetu ale możesz dorzucić kilka stówek i kupisz coś takiego: http://allegro.pl/rock-shox-sid-world-cup-nowy-promocja-tanio-i2367448790.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 @sivydym, aj to Twoje zamiłowanie do węgla w kołach. Gdzie taką cenę za XTR z tarczami podają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Hmm węglowe obręcze w cenie ztrów zrobionych z puszek po piwie... wybór prosty jak dla mnie. Przecież nikt normalny nie da za gołe obręcze 5k pln. Sztywność oczywiście nieporównywalnie większa, a waga podobna. Co prawda z centrowaniem może byc cieżko, bo nie każdy serwis korzysta z tensometru - i ta blokada "cenowa", ale tak naprawdę przeciągnąć taką obręcz to trzeba się postarać. Jeden podobny set sprzedałem, ale drugi zostawiłem sobie do testów i teraz już nie wyobrażam sobie powrotu do metalowych kół. Dlatego też zaproponowałem Sida z karbonową sterówką. Tak naprawdę można cały czas jeździć na blokadzie, bo taka sterówka działa wyśmienicie jako swoisty mikrofiltr. Co do XTR - no 1450 pln dokładnie, tyle potrzeba aby kupic taki komplet. R1 to też oczywiście dobre heble ale modulacja xtra jest po prostu fantastyczna... tylko ta waga, ale są tańsze. @ukaniex - w jakim kasku jeździsz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 @sivy Jeżdżę w Catsie, skontaktowałem się z Cyklomania i niebawem mam wysłać do producenta, wymienią na nowy. ;-) Swoją drogą, chętnie bym zakupił owe ryczeje, ostatnio przekonałem się na własnych suchych kościach jakim TWARDYM wyrobem są obręcze ZTR (olympic). Wyrwałem dziurę ... wentylkiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Odnośnie piast. W tej cenie raczej ciężko o dobre piasty w tej wadze. Możesz pomyśleć o Mack'ach które są lżejsze i części zamienne (bębenek) są tańsze. Miałem DT 370, 240 a teraz mam 190. Wszystkie fajne tylko bardzo słabo uszczelnione. Ostatecznością są wszędobylskie Novatec 711/712, jak zdechną to wyrzucisz. Amortyzator. Niczym się nie różni od modeli z 2009 z podobnym tłumikiem. Pomyślałbym na RCT3, lżejszy i nowa konstrukcja tłumika. R1, są dobre, możesz pomyśleć też nad nowymi XTR'ami. Przebujałem się już prawie 4 lata na kołach z piastami dt 240, w najcięższych pogodowych warunkach świata, w bergeńskim deszczu i nie jestem w stanie stwierdzić, że piasty te są słabo uszczelnione, otwierałem je wiele razy i w "wątpliwych" miejscach nigdy nie znalazłem żadnej niespodzianki, a łożyska kręcą się super płynnie. Hmm węglowe obręcze w cenie ztrów zrobionych z puszek po piwie... wybór prosty jak dla mnie. Przecież nikt normalny nie da za gołe obręcze 5k pln. Sztywność oczywiście nieporównywalnie większa, a waga podobna. Co prawda z centrowaniem może byc cieżko, bo nie każdy serwis korzysta z tensometru - i ta blokada "cenowa", ale tak naprawdę przeciągnąć taką obręcz to trzeba się postarać. Jeden podobny set sprzedałem, ale drugi zostawiłem sobie do testów i teraz już nie wyobrażam sobie powrotu do metalowych kół. Dlatego też zaproponowałem Sida z karbonową sterówką. Tak naprawdę można cały czas jeździć na blokadzie, bo taka sterówka działa wyśmienicie jako swoisty mikrofiltr. Co do XTR - no 1450 pln dokładnie, tyle potrzeba aby kupic taki komplet. R1 to też oczywiście dobre heble ale modulacja xtra jest po prostu fantastyczna... tylko ta waga, ale są tańsze. @ukaniex - w jakim kasku jeździsz Dlaczego z centrowaniem takich kół ma być problem? U mnie pojawiają się często na serwisie, bo są popularne, tensiomentru nie posiadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 31 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 No to do 240 jestem przekonany A co dalej? szprychy obręcze nyple? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sivydym Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Dlaczego z centrowaniem takich kół ma być problem? U mnie pojawiają się często na serwisie, bo są popularne, tensiomentru nie posiadamy. Fajnie słyszeć że są miejsca gdzie takie obręcze są już na porzadku dziennym - Warszawa jeszcze do nich nie należy... @ukaniex - nie skojarzyłem że Ty to Ty mam wyrzuty sumienia za ten daszek, chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Foxi Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 A czy karbonowe obręcze nie są mocno podatne na uszkodzenia od kamieni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ukaniex Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 @Tomasz, a weź nie smęć! Nie winię Cię, tylko Się. ;-) @Foxi, na pewno jest możliwość naprawy w przypadku uszkodzeń w przeciwieństwie do aluminium. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 r1 sa problematyczne i nie jest to opinia zaslyszana w necie, kumpel mial z nimi problemy po serwisie przeszlo ale trzeba bylo kombinowac hamulce zdecydowanie xtr lub xt nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadargo Napisano 1 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2012 Są jeszcze Magury żeby nie było nudno. . Moje piasty mają 6lat, tydzień temu zaglądałem do tylnej, jak nowa. Jeżdżę cały rok... deszcz, błoto, śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michauuu Napisano 10 Sierpnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Piasty mam i kupiłbym jeszcze raz. Jak dla mnie nie ma nic lepszego ma rynku. Reszty nie używałem więc się nie wypowiem. Wiem,że Oddałeś duszę za koła,ale Zapomniałeś o 190 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 10 Sierpnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2012 Hamulce sam polecam Ci XTR mimo że używam R1, jeśli chodzi o działanie górują chyba że bezwzględnie walczysz z wagą. Xt ciężkie. Koła jak najbardziej polecam, wszystkie z tych komponentów używałem chodź w trochę w innych połączeniach i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi