Skocz do zawartości

[Koła, Amor, Hamulce] 6000zł na nowe zabawki.

Foxi

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje nowych kół amorka i hamulców wszystko, macie jakieś propozycje?

Moja waga to 66kg

Myślałem o:

Amortyzator: sid RLT

Hamulce: Formula R1

Koła: piasty DT-240s obręcze No Tubes Alpiny i szprychy Cn Spoke Aero

Co sądzicie o tym zestawie może macie jakieś inne propozycje?

Odnośnie piast.

W tej cenie raczej ciężko o dobre piasty w tej wadze.

Możesz pomyśleć o Mack'ach które są lżejsze i części zamienne (bębenek) są tańsze.

Miałem DT 370, 240 a teraz mam 190. Wszystkie fajne tylko bardzo słabo uszczelnione.

Ostatecznością są wszędobylskie Novatec 711/712, jak zdechną to wyrzucisz. ;)

Amortyzator. Niczym się nie różni od modeli z 2009 z podobnym tłumikiem.

Pomyślałbym na RCT3, lżejszy i nowa konstrukcja tłumika.

R1, są dobre, możesz pomyśleć też nad nowymi XTR'ami.

koła:

http://allegro.pl/kola-ritchey-wcs-carbon-dt-swiss-240s-tune-1328g-i2378887435.html

heble:

XTR z tarczami ice kupisz za max 1400 pln

amor:

zostało 1700 pln czyli podstawowy SId lub Fox nie przekroczy budżetu ale możesz dorzucić kilka stówek i kupisz coś takiego:

http://allegro.pl/rock-shox-sid-world-cup-nowy-promocja-tanio-i2367448790.html

Hmm :) węglowe obręcze w cenie ztrów zrobionych z puszek po piwie... wybór prosty jak dla mnie. Przecież nikt normalny nie da za gołe obręcze 5k pln. Sztywność oczywiście nieporównywalnie większa, a waga podobna. Co prawda z centrowaniem może byc cieżko, bo nie każdy serwis korzysta z tensometru - i ta blokada "cenowa", ale tak naprawdę przeciągnąć taką obręcz to trzeba się postarać. Jeden podobny set sprzedałem, ale drugi zostawiłem sobie do testów i teraz już nie wyobrażam sobie powrotu do metalowych kół. Dlatego też zaproponowałem Sida z karbonową sterówką. Tak naprawdę można cały czas jeździć na blokadzie, bo taka sterówka działa wyśmienicie jako swoisty mikrofiltr. Co do XTR - no 1450 pln dokładnie, tyle potrzeba aby kupic taki komplet. R1 to też oczywiście dobre heble ale modulacja xtra jest po prostu fantastyczna... tylko ta waga, ale są tańsze.

@ukaniex - w jakim kasku jeździsz :)

@sivy

Jeżdżę w Catsie, skontaktowałem się z Cyklomania i niebawem mam wysłać do producenta, wymienią na nowy. ;-)

Swoją drogą, chętnie bym zakupił owe ryczeje, ostatnio przekonałem się na własnych suchych kościach jakim TWARDYM wyrobem są obręcze ZTR (olympic). Wyrwałem dziurę ... wentylkiem! :woot:

Odnośnie piast.

W tej cenie raczej ciężko o dobre piasty w tej wadze.

Możesz pomyśleć o Mack'ach które są lżejsze i części zamienne (bębenek) są tańsze.

Miałem DT 370, 240 a teraz mam 190. Wszystkie fajne tylko bardzo słabo uszczelnione.

Ostatecznością są wszędobylskie Novatec 711/712, jak zdechną to wyrzucisz. ;)

Amortyzator. Niczym się nie różni od modeli z 2009 z podobnym tłumikiem.

Pomyślałbym na RCT3, lżejszy i nowa konstrukcja tłumika.

R1, są dobre, możesz pomyśleć też nad nowymi XTR'ami.

Przebujałem się już prawie 4 lata na kołach z piastami dt 240, w najcięższych pogodowych warunkach świata, w bergeńskim deszczu i nie jestem w stanie stwierdzić, że piasty te są słabo uszczelnione, otwierałem je wiele razy i w "wątpliwych" miejscach nigdy nie znalazłem żadnej niespodzianki, a łożyska kręcą się super płynnie.

Hmm :) węglowe obręcze w cenie ztrów zrobionych z puszek po piwie... wybór prosty jak dla mnie. Przecież nikt normalny nie da za gołe obręcze 5k pln. Sztywność oczywiście nieporównywalnie większa, a waga podobna. Co prawda z centrowaniem może byc cieżko, bo nie każdy serwis korzysta z tensometru - i ta blokada "cenowa", ale tak naprawdę przeciągnąć taką obręcz to trzeba się postarać. Jeden podobny set sprzedałem, ale drugi zostawiłem sobie do testów i teraz już nie wyobrażam sobie powrotu do metalowych kół. Dlatego też zaproponowałem Sida z karbonową sterówką. Tak naprawdę można cały czas jeździć na blokadzie, bo taka sterówka działa wyśmienicie jako swoisty mikrofiltr. Co do XTR - no 1450 pln dokładnie, tyle potrzeba aby kupic taki komplet. R1 to też oczywiście dobre heble ale modulacja xtra jest po prostu fantastyczna... tylko ta waga, ale są tańsze.

@ukaniex - w jakim kasku jeździsz :)

Dlaczego z centrowaniem takich kół ma być problem? U mnie pojawiają się często na serwisie, bo są popularne, tensiomentru nie posiadamy.

Dlaczego z centrowaniem takich kół ma być problem? U mnie pojawiają się często na serwisie, bo są popularne, tensiomentru nie posiadamy.

Fajnie słyszeć że są miejsca gdzie takie obręcze są już na porzadku dziennym - Warszawa jeszcze do nich nie należy...

@ukaniex - nie skojarzyłem że Ty to Ty :) mam wyrzuty sumienia za ten daszek, chciałem dobrze, a wyszło jak zwykle.

• 2 miesiące temu...
  • Mod Team

Hamulce sam polecam Ci XTR mimo że używam R1, jeśli chodzi o działanie górują chyba że bezwzględnie walczysz z wagą. Xt ciężkie.

Koła jak najbardziej polecam, wszystkie z tych komponentów używałem chodź w trochę w innych połączeniach i jest super.