Skocz do zawartości

[hydrauliczne] co wybrać do 300-400 zł ?

weberwrc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i wyszedłeś na tym jak Zabłocki na mydle. Było kupić nowe hamulce jak radziłem to by z przewodami problemu nie było:)

Taaa... zwłaszcza gdyby miały za długie przewody, a serwis nie miałby ochoty ich skracać... no chyba ze tobie by to nie przeszkadzało..

Napisano
Taaa... zwłaszcza gdyby miały za długie przewody, a serwis nie miałby ochoty ich skracać... no chyba ze tobie by to nie przeszkadzało.

Gratuluję dobrego rozumowania. Skrócenie przewodu to koszt 15-20zł. Nie wiem co to za problem znaleźć serwis gdzie skracają przewody.

Natomiast wymiana to tak jak kolega napisał 130zł. Rachunek prosty. Chyba, że nie dla Ciebie.

Napisano

Cały problem polega na tym, że kupując używane hamulce, podstawową sprawą jest sprawdzenie czy przewody mają dobrą długość. Jak ktoś to oleje to potem są takie kwiatki.

Napisano

Gratuluję dobrego rozumowania. Skrócenie przewodu to koszt 15-20zł. Nie wiem co to za problem znaleźć serwis gdzie skracają przewody.

Natomiast wymiana to tak jak kolega napisał 130zł. Rachunek prosty. Chyba, że nie dla Ciebie.

Czyli nadal dopłacasz;) Problem nie było to że kolega kupił używany sprzęt, a to że nie sprawdził tego co sprawdzić powinien. Dlatego nie zgadzam się z twoim wcześniejszym postem.

• Mod Team
Napisano

Avidy każdy ostatnio odradza ze względu na awaryjność, więc odpuść. RXy to podstawowy model Formuli, nic specjalnego. Kup nowe deorki jak ludzie piszą, na pewno się nie zawiedziesz.

Z Formuli to Oro K18, K24 to dobre heble, ale już droższe. Ewentualnie te używki:

Allegro

Napisano

te nowe shimano jakoś w ogóle mnie nie przekonują...straszne kloce jeśli chodzi o wagę :icon_cool: slx waży 700g.....a moje poprzednie hayesy sole ważyły 710g. :w00t: maniakiem lekkości nie jestem ale jak już zmieniać to żeby rower trochę zrzucił na wadze :yes::002:

...a i hamują tak po japońsku...czyli jako tako :icon_mrgreen:

mialem okazję kiedyś potestować parę modeli avidow i byłem zadowolony :icon_wink: nawet jeden z najtanszych modeli był w miarę ok :icon_wink:

Dokłanie nad tymi się zastanawiam :

http://allegro.pl/komplet-hamulców-avid-juicy-7-p-t-jak-nowe-160mm-i2438543638.html

• Mod Team
Napisano

Avidy dobrze hamują, nikt temu nie przeczy, ale kazdy odradza ze względu na awaryjność. Kupisz nówki, pojeździsz sezon i nagle zaczną się sypać, a koszt serwisu niemały. Shimano za to to bezobsługowe heble, które posłużą bezawaryjnie wiele tys. km, a odpowietrzanie jest banalnie proste. Sam mam hybrydy, klamki SLXa 665, zaciski starsze LX585 i Deore535, klocki metaliczne XTR i jestem w 100% z tych hebli zadowolony. Jeżdżę AM/Enduro, często zdarzja sie strome, ostre zjazdy, a hamulce ogarniają bez problemu, siłę wystarczającą uzyskuje operując tylko jednym palcem na dźwigni klamki.

Jasne że przy zmianie części warto myśleć o zrzuceniu z wagi, ale jeśli chodzi o hamulce to na pierwszym miejscu jest jakość hamowania, na drugim bezawaryjność, potem dopiero waga. Jak koniecznie chcesz lżejsze myśl na Formulami, brat ma K18 i potwierdzam że to b. dobry hamulec, a do tego lżejszy od hebli Shimano. Minusem jest trudniejsze odpowietrzanie.

Napisano

mialem okazję kiedyś potestować parę modeli avidow i byłem zadowolony :icon_wink: nawet jeden z najtanszych modeli był w miarę ok :icon_wink:

Dokłanie nad tymi się zastanawiam :

Allegro

Juicy 7 to porządne hample, dużo trwalsze niż Elixiry, powinieneś być zadowolony .

Napisano

Jeśli chcesz sobie komplikować życie kup znów jakiś rzadkie używane heble. Jeśli chcesz iść na łatwiznę kup nowe Deore. Tyle w tym temacie.

Napisano
Jeśli chcesz sobie komplikować życie kup znów jakiś rzadkie używane heble

Magury Cię ugryzły w .... nogę, czy jak? To On dał ciała bo nie sprawdził długości, równie dobrze mogły to być Deore.

Napisano

ale powiem Wam tak na marginesie że mając kwotę do wydania rzędu 400-500zł (czyli jakieś nie małe pieniądze) nie ma za dużego wyboru :icon_cool:

dobre używki ciężko trafić....nowe to znowu ciezkie klocki ze sredniej polki :icon_cool:

• Mod Team
Napisano

Tak poza tematem,może do tych klamek dodałbyś zaciski slx.?????

Jakbym miał zmieniać zaciski to prędzej na Sainty800ki, ale nie widzę sensu zmiany, skoro z obecnej konfiguracji jestem zadowolony, i naprawdę nie trzeba mi lepszych hamulców ;).

ale powiem Wam tak na marginesie że mając kwotę do wydania rzędu 400-500zł (czyli jakieś nie małe pieniądze) nie ma za dużego wyboru :icon_cool:

dobre używki ciężko trafić....nowe to znowu ciezkie klocki ze sredniej polki :icon_cool:

A te Formule co wcześniej podałem? Wprawdzie 550pln, ale wydaja się warte zainteresowania.

• Mod Team
Napisano

Cóż, musisz zdecydować- lekkie, używane o niewiadomej przeszłości i przyszłości, czy też nieco cięższe o przewidywalnym działaniu i mniejszym prawdopodobieństwie awarii.

Prywatnie używanym hamulcom mówię nie- jaki sens kupować używkę jeśli alternatywą są nowe ,niezłe hamulce?

Napisano

Deorki M596 i tyle w temacie :)

+nowy hamulec

+odpada problem z niewiadomą przeszłością

+przewody takie długie, że pewnie i przewodem od przodu owiniesz rower z 5 razy :P

+masz 100% pewność jak były/są używane hamulce

+masz gwarancję!

-nieco więcej ważą (ale popatrz na to tak: lekki hamulec z niewiadomą przeszłością może nie wytrzymać na zjeździe i wtedy 200g lżejszy rower nie zapewni Ci żadnej możliwości wytracenia prędkości, poza pocałowaniem drzewa z rozbiegu ;) )

-trzeba zapłacić odrobinę więcej (ale to jedyne minusy, patrz na plusy!)

Swoją drogą, ten hamulec ma świetny stosunek cena/jakość/siła hamowania - a to się nieczęsto zdarza ;)

Napisano
Magury Cię ugryzły w .... nogę, czy jak? To On dał ciała bo nie sprawdził długości, równie dobrze mogły to być Deore.

Do Magur osobiście nic nie mam. Chodzi mi wyłącznie o to, że autor niepotrzebnie bawi się w używki, skoro może kupić dobre nówki.

Napisano

Ja bym brał Juicy 7 i bym je przeserwisował zaraz po kupnie. Jakbyś kupował Formule Oro, to trzeba zrobić to samo :)

I nagle okazuje się, że połowa części do wymiany i z kwoty 500zł robi się dwa razy tyle, no dobra przesadzam, może nie aż tyle, ale np wymiana kompletu tłoczków i uszczelek potrafi pociągnąć po kieszeni.

Napisano

I nagle okazuje się, że połowa części do wymiany i z kwoty 500zł robi się dwa razy tyle, no dobra przesadzam, może nie aż tyle, ale np wymiana kompletu tłoczków i uszczelek potrafi pociągnąć po kieszeni.

ryzyk fizyk :thumbsup: odwieczne pytanie...nowe czy używka :thumbsup: nowe z niższej półki albo używki z wyższej + ryzyko zakupu dziadostwa :thumbsup::whistling:

kuszą mnie strasznie te Avidy bo miałem okazję kiedyś potestować i po prostu mi leżą :thumbsup: Myślę intensywnie : Avidy czy nówki :thumbsup:

Napisano

Nówki, bo masz 99,99% pewności, że będą ok. Kupisz używki i nie masz żadnej pewności czy to nie początek wydatków. A i kwestią godną do rozważenia czy Juicy 7 są gorsze od nowych Deore, bo polemizowałbym na ten temat porównując SLX 2012 i Juicy 5.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...