Skocz do zawartości

[korba] zamiana hollowtech na zwykłą?

Maciek764

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś zerwał mi się łańcuch, kupiłem nowy łańcuch i kasetę bo już czas był na wymianę dawno, ale odwlekałem z powodu braku forsy. Niestety korba wyjechana i przeskakuje na wszystkich trzech blatach. Mówiąc szczerze przy swojej obecnej sytuacji nie wydam 600zł na korbkę do pedałowania tym bardziej, że 160kg nie ważę. Pytanie moje brzmi czy mogę w miejsce tej korby kupić taką zwykłą (z wkładem) i oczywiście na 48 zębów i 9 rzędów, jakieś Alivio czy coś? Zadam po prostu proste pytanie co mam zrobić żeby wydać jak najmniej a żeby rower po prostu działał, bo nie wykorzystuje go na niedzielne przejażdżki a raczej zamiast samochodu (codziennie kilkadziesiąt km) więc każdy dzień przestoju mnie dobija. Nie musi działać jak XT, ma po prostu DZIAŁAĆ bo na tym co mam teraz to sobie mogę co najwyżej w miejsc popedałować ;) Rower taki jak z podpisu.

Musiałbym wymienić wszystkie średni i największy, dokładny model korby to FC-M760, ale nie bardzo mnie to ratuje jak na Allegro sprzedają zębatki 44 czy 32 a moja korba ma 48-36-26...

Taka tarcza jak podałeś + np. to Allegro by pasowało?

Albo np. to co podałeś i 36 zamienić na 38 Allegro od tego samego sprzedawcy?

Może kup tania korbę i wymień zębatki a ramiona sprzedasz.

Pytam o te zębatki, bo jeżeli dobrze liczę to poniżej 100zł się zamknie a nie będę musiał zmieniać korby (mała zębatka może zostać). Byleby tylko ktoś mi potwierdził że one będą pasować i ile w serwisie sobie policzą za wymianę.

Wg Szimanowskich papierów BCD wynosi 104mm dla tej korby więc powinny pasować?

\

Masz tutaj tanią i dobrą korbę (mocna ale z wagą szału nie robi - ok 1150g z suportem): http://www.synkros.p...3-Octalink.html

Jak będziesz przy kasie dokupisz blaty do XT i ją założysz.

http://rowerowawaga....kat=30&art=1441

Czyli lepiej kupić taką korbę na octalink + suport niż zmieniać w tej zębatki na te co podane? I jakby co to skąd mam wiedzieć jaka powinna być szerokość korpusu wkładu do suportu? Bo na razie wywnioskowałem że da się wywalić HT i wstawić zwykłą korbę :P

A co do długości ramion to ta moja też ma chyba 170mm.

Jak tanio dostaniesz zębatki to jasne, że lepiej je wymienić i jeździć dalej na XT, ale poniżej 200 zł za 2 szt może być do niej problem. Może jednak ktoś na forum znajdzie tanie zamienniki.

Mówię tu o blatach 48 i 36 bo z nimi może być problem

A nie lepiej przejść się po sklepach w okolicy, może mają akurat na stanie. Jak nie mają, to pewnie mogą ściągnąć od dystrybutora.

W zeszłym roku dałem 35zł za alivio 36T i 22zł za 26T deore. Teraz pewnie trochę drożej, ale przynajmniej za wysyłkę się nie dopłaci.

Według instrukcji http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Deore-XT/SI_6M8FA_001/SI_6M8FA_001_En_v1_m56577569830638324.pdf powinieneś mieć standardowe mocowanie 104mm i 64mm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...