Skocz do zawartości
  • 0

[rower] Project X - Accent Peak 26"

paszczaq

Pytanie

Witam,

wczoraj wreszcie dotarła do mnie długo oczekiwana ramka Accent Peak, w stosunku do poprzedniego projektu na ramie Trek 3700 będzie kilka zmian. Całość będzie wyglądała następująco:

Rama Accent Peak L (1764g - bez haka)

Widelec: Chwilowo RS Suntour Raidon Air RL 100mm - czekam aż w sklepie pojawią się Reby :)

a reszta to taka o:

Kierownica Dangerous Mike Maraton XC MTB 580mm

Mostek UNO 3D Forged / 25.4 mm

Sztyca X-Tas-Y Skalar 31,6mm 400mm

Siodełko Corratec Selle Italia X-2

Pedały Shimano (XT) PD-M540

Manetki Shimano SLX SL-M660 3x10 Dyna-Sys

Przerzutka przednia Shimano Alivio FD-M411

Przerzutka tylna Shimano SLX Shadow RD-M663 Dyna-sys

Hamulce Shimano Deore BR-M595

Tarcze Hamulcowa Shimano RT-61 160mm/RT-51 160mm

Kaseta Shimano DEORE CS-HG62-10 11-34T

Łańcuch Shimano DEORE CN-HG-54 (Dyna-Sys)

Korba Shimano FC-M590 Deore

Suport Shimano SM-BB51

Koła Fulcrum Red Metal 10

https://plus.google.com/photos/106679861745118749935/albums/5748643650496531697?authkey=CLD2ktfy8oryyAE

Rekomendowane odpowiedzi

Poczekamy zobaczymy. Wszystko się zmienia. 29" parę lat temu był określany jako "przesada". Tak samo rowery do downhillu na początku lat 90-tych to praktycznie zwykłe XC i wtedy też nikomu to nie przeszkadzało a jakby zobaczyli maszynę do dh dzisiaj , podejrzewam , że nie jeden by powiedział "przecież to już przesada".

Dyskusję można by ciągnąc w nieskończoność owijając również o wątek typu gdzie się zaczyna a gdzie kończy typowe xc. Moim zdaniem wyjście jest jedno - sprawdzić i nie sugerować się innymi. Dzisiaj jest mnóstwo rowerów z szerokimi kierownicami (ciężko znaleźć z krótką, np 58cm) więc najlepiej było by się przejechać na paru, zahaczając o 680.

Nie namawiam nikogo do takiej szerokości, ale na pewno polecam sprawdzić. Jeśli masz w pobliżu sklep, który nie będzie robił problemów z wypróbowaniem , to śmiało - leć się przejechać.

Radziłbym też zwrócić uwagę na kąt gięcia do tyłu - 8 stopni to praktycznie "prosta".... Dla mnie ideałem było by więcej ale wybór niestety jest strasznie ograniczony.

Pozdrawiam

Ostatnio widziałem kierownicę ponad 800mm, szaleństwo. W jedym masz rację, kilka lat temu nie do pomyślenia była gięta w XC, a standardem była prosta 580mm. Ale nie sądzę, by na dzień dzisiejszy 680mm była potrzebna. Myślę, że 640mm to taki złoty środek, ale warto spróbować 660mm. Skrócić zawsze można, a mi po roku jazdy na Race Face Ride Riser 640mm tych dwóch centymetrów troszkę brakuje (choć rower nie XC) i zastanawiam się nad czymś szerszym.

No właśnie - każdy musi znaleźć po prostu swój złoty środek, bo nie ma dwóch takich samych ludzi.

Kolega w rowerku zbudowanym w stylu FR/Enduro ma jeśli dobrze pamiętam teraz 780mm. I mu się podoba :) Dla mnie nie do przeżycia, nawet jakbym budował sobie rower w tym stylu to nie zdecydowałbym się na coś takiego.

Wydaje mi się, że każdy ma taki jakiś swój "sweet spot" szerokościowy i musi go znaleźć. Dla mnie 710 było nie do przyjęcia, 680-690 przy agresywnym XC to jest to co mi pasuje na dzień dzisiejszy. Bardzo ale to bardzo chciałbym mieć większy kąt gięcia w tył, ale póki co muszę się zadowolić nędznymi ośmioma stopniami :|

Wąsko czy szeroko, ważne , że do przodu ;)

Dzięki wszystkim serdeczne za sugestie i swoje propozycje. Właśnie, świat się zmienia, jeszcze dwa lata temu śmigałem na 560mm :P co teraz wszyscy uznają za kikucik co to w ostrym kole kurierskim się nada do przeciskania między samochodami. A niestety obecne proste 580mm bez rogów to trochę mało a ramiona z racji pływania mam raczej szersze to pójde w kierunku 660 gięta i najwyżej się przytnie. Ale to i tak po wypłacie :P

Co do przerzutki przedniej to polecam Ci Deore lub SLX. Wcześniej też miałem Alivio M411 i po przejściu na Deore zauważyłem dużą poprawę pracy. Całkiem fajna ta ramka, szkoda tylko, że lakier słaby...

A w opisie popełniłem błąd, na tej ramce od nowości wisi Deore FC-M590 :) chociaż na Alivio nie mogłem złego słowa powiedzieć (no może poza tym że ze dwa razy mi się przekręciła na ramie ale to pewnie z mojej winy za słabego dokręcenia śruby)

Jakiś link do zakupów? Bo to co mi google podpowiada to same graty do DH, a takich chyba nie wziąłeś :)

Kiera: http://www.gravityshop.eu/pl/p/Kierownica-Raceface-RIDE-Riser/407

Mostek: http://www.gravityshop.eu/pl/p/Mostek-Raceface-Ride-XC/410

Tak wziąłem do ręki mostek nowy RF i poprzedni UNO i zdecydowanie UNO wygrywa wagowo (a cena podobna) (ale ma jakiś kąt duży, więc mi nie odpowiada :P - pójdzie do roweru dziewczyny który zapewne w zimie zacznę kompletować.

Pierwszą przejażdżkę właśnie zrobiłem i jest tak wygodniej na tej kierownicy 660, zobaczymy na dłuższych i bardziej krętych trasach :)

Nie będę się kłócił w tej kwestii, bo zapewne masz rację. Ja akurat nie przykładałem do tego specjalnie dużo wagi, a chciałem w miarę szybko mieć coś. Polowanie na okazje zostawię sobie na długie zimowe wieczory. Za wagą też nie gonię (bliżej mi do podejścia prezentowanego przez IvanMTB o w tym wątku)

Szczerze nie zauważylem powodów do narzekania w tym względzie, od razu mówię że nie mam porównania to jakichś topowych ram, ale zakładam że jak by było miękko to pod moją wagą (84-85) by było czuć. IMHO za tą cenę - nowa - bezkonkurencyjna. Lakier ino mógłby być lepszy...

No cóż, zachęcony tym projektem, za niedługo rozpoczynam składanie kotrprojektu pod pseudonimem bojowym 'Project Alfa Brzoza' ;)

Z tym, że na niebieskim peaku ;)

W takim razie trzymam kciuki i mam nadzieję że "Będzie Pan zadowolony"

W moim Peak'u wreszcie pojawiła się długo wyczekiwana RS Reba 2012 w wersji białej. Na razie tylko 10 km po płaskim przejechała ale wszystko przed nią :)

Wagowo wypada pięknie 1420 z pełną sterówką bez gwiazdki i dolnej bieżni. Poprzednik SR Raidon ważył równe 2 kg.

IMG_20120717_200144.jpg

IMG_20120717_200211.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...