Tofi Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Zobaczyłem niedawno dziewczynę na 29erze - niezłe cacko (oczywiście rower). Koła 29 cali rzeczywiście robią wrażenie. Zacząłem się rozglądać za ramami, bo na rower mnie nie stać, no i pierwsze kroki zawiodły mnie na ebaya. znalazłem w cenach około 400 funtów za ramę Giant Anthem 2009 albo 2010 - nie pamiętam - czy to normalna cena? Rowery te chodzą na ebayu po 2500 funtów, więc po prostu nie chciał bym kupić czegoś kradzionego, chociażby z szacunku dla osoby której skradziono rower. Macie jakieś inne pomysły? Karbonowe z chin są w cenie 200 funtów ale do tego dochodzi 40% cła na rowery z Chin (jakaś angielska ustawa z przed dwóch trzech lat). Czytałem tutaj na forum, że komuś udało się z nówki rometa uzyskać ramę sprzedając całą resztę, w cenie 290 zł, jednak mnie by bardziej interesował rower z zawieszeniem przód i tył (wycieczki terenowe). Może ktoś mi podrzucić pomysł? Ramy szukam w rozmiarze 19 cali lub 19 i 1/2. Rocznikowo mi nie zależy. Budżetu też nie określam, ale za 1,5 k Funtów jest nowy rower, a ja szukam taniej ramy od dobrego roweru. Niech punktem wyjścia będzie właśnie rama do Anthema - jest ich kilka w różnych cenach więc jakiś punkt odniesienia będzie. wstyd mi... temat już istnieje
Olgierd Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Macie jakieś inne pomysły? On-One. Do wyboru, do koloru: najtańszy stalowy Inbred, nieco droższy gliniasty Scandal albo węglikowy Lurcher (i inne). Do Rotherham masz daleko? Mają tam nawet salon, a jak nie, to za półdarmo (teraz są nawet przeceny) fajną ramę można kupić via sieć. jednak mnie by bardziej interesował rower z zawieszeniem przód i tył (wycieczki terenowe). Oni sprzedają jakieś Titusy, etc., ale na tym się w ogóle nie znam, bo fulle we mnie od kilkunastu lat budzą obrzydzenie ;-) Ale fakt, na taniego fulla bym nie liczył. Jeśli potrzebujesz na wycieczki to stal będzie do tego doskonała. Czyli za 140 funciaków masz fajną ramę.
Tofi Napisano 31 Maja 2012 Autor Napisano 31 Maja 2012 No właśnie... wolę aluminium, zwłaszcza, że skakać nie zamierzam. Te Tytusy, wychodzą trochę drożej niż Anhem, no ale tutaj dostaję nówkę ramę. W Anhemie podoba mi się fakt, że przedni trójkąt jest jest praktycznie nieruszony przez zawieszenie i ma pełną funkcjonalność hardtaila (można zamontować sakwę).
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Klaniam, Po pierwsze to pozdrawki dla sasiada niemal zza miedzy - Coventry na linii Primo: ramka Anthem'a 29era na ebajcu za 400funtow? No to chyba cos przestalem. Skoro nowa kosztuje prawie 1200 to nie spodziewalbym niczego ponizej 6-7 stowek. Aktualnie jest nawet jedna do wziecia za 730 ale rozmiar XL -22" Secundo: Nie bardzo rozumiem co masz na mysli piszac: W Anhemie podoba mi się fakt, że przedni trójkąt jest jest praktycznie nieruszony przez zawieszenie i ma pełną funkcjonalność hardtaila (można zamontować sakwę). Oprocz naprawde wymyslnych systemow kazdy full ma przedni trojkat mniej wiecej taki sam i mniej wiecej tak samo ma tez funkcjonalnosc HT w tym temacie. No chyba ze czegos nie zrozumialem. Pozno jest ... Z tylu tak samo w kazdym systemie zawiasu sakwa bedzie wplywac na prace tlumika, z przodu jeden pies tak samo, bo sakwy bedziesz musial w przemyslny jakis sposob powiesic na widelcu. Ewentualnie wchodzi w gre torba wewnatrzramowa. Tertio: Jesli juz o nowej ramie mowimy i budzecie 1.5 kilograma funciszy to Titus Rockstar to dobra opcja. Za kilogram funtow otrzymujesz sprawdzone zawieszenie 4-ro zawiasowe, weglowy tyl, stozkowa glowke ramy. Rockstar otrzymal pozytywna opinie w tescie dlugodystansowym Twentynine Inches. Quatro: idac dalej jest Rose Dr Z29 , oczywiscie Anthem X29er , nieco powyzej 1.5 kilograma Ventana ElRey , lub nawet Aluminiowy SC Tallboy W sumie to za duzo samych ram po tej stronie Atlantyku nie ma jako takich. Quinto: za poltora kilo to mozna juz i caly rower kupic. Chocby KHS Flagstaff 29er , niebardzo tutaj majacy dobra prase Cube AMS (ale moze sie zda na wyprawki) lub chocby Kona HeiHei 29er. To tyle na razie... Szacunek... I.
Tofi Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Pisząc sakwa chodziło mi o torby które można wmontować wewnątrz trójkąta. W Anhemie amortyzator jest tak umiejscowiony, że najbardziej przypomina trójkąt ze zwykłego roweru. W Tytusie mocowanie amortyzatora jest w połowie górnej rury - tam duża torba się już nie zmieści tak łatwo. Półtora kilko to zdecydowanie za dużo jak na mój budżet. Sądzę, że maks na co mógł bym sobie pozwolić to obecna promocja Titusa, ale też nie w chwili obecnej. Anhema widziałem dwie ramy jedna 16'' druga 18'' za 400 funtów, tyle tylko że miałem wątpliwości, czy przy takiej cenie nie jest to kradzione - jak widać szansa duża na to że było kradzione.
Olgierd Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Pisząc sakwa chodziło mi o torby które można wmontować wewnątrz trójkąta. W Anhemie amortyzator jest tak umiejscowiony, że najbardziej przypomina trójkąt ze zwykłego roweru. W Tytusie mocowanie amortyzatora jest w połowie górnej rury - tam duża torba się już nie zmieści tak łatwo. Takiej wielkości torbę możesz podwiesić pod siodło (i pod kierownicę, jeśli w tej pierwszej będzie mało). Chyba nawet wygodniej, bo nic się między kolanami nie majta.
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Klaniam, No to dochodzimy do jakis detali. Torba wewnatrzramowa. Jesli nie planujesz wielodniowego wloczenia sie po odludnym trenie - prez wielodniowe mam na mysli 5+ dni - w zupelnosci wystarczy Ci 30-to litrowy plecak (okolo10kg) i ewentualnie bivvy bag jesli nie planujesz YHA czy hosteli. Mnie taki zestaw w zupelnosci wystarczyl na 3 dniowa wyprawe w Lake District i spokojnie jeszcze dzien-dwa bym z dostepnym sprzetem pociagnal. W zwiazku z aktualnym kursem funta powaznie rozwazylbym zakup ramy w Kraju-Raju. Pomieniony juz tutaj w innym temacie Tomac Diplomat bedzie kosztowac Ciebie w granicach 700GBP. Oferta nie do pogardzenia. Jeszce co do Anthem'a. 2009 to nie mozliwe w wersji pod wielka kiszke gdyz ten rower pojawil sie po raz pierwszy w 2010roku. Z reszta unikalbym tych pierwszych Anthem'ow gdyz byl recall na nie z powodu pekania glownej rury tuz przed jej polaczenie z podsiodlowa. Poza tym. Okolice Northampton to delikatnie mowiac taki sam plaski syf co Cov, ze jazda tam rowerem z pelnym zawieszeniem to lekko mowiac przesada. Jesli nie planujesz regularnych wypadow do Walii, Peaks, Lakes, Dales czy Szkocji dobrze poskladany, stalowy sztywniak bedzie lepszym wyborem. Tymbardziej jesli chcesz sie upierac przy torbie wewnatrzramowej. To jest wyprawowka z prawdziwego zdazenia. Chocby do Katmandu i z powrotem Szacunek... I.
Obes Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Ten full KTM 29" po przeliczeniu wychodzi 711 GBP (z damperem) : http://www.heli-bikes.com/Shop/product_info.php?info=p6424_KTM-Phinx-2-29--29--29er-Full-Suspension-MTB-Frame-Disc-Only.html
Tofi Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Jak dla mnie to moje okolice to wciąż jeszcze góry - może za parę miesięcy się coś zmieni. Torbę wewnątrz ramową chciałem wmontować na kilkugodzinne wypady, bo z plecakiem źle mi się odprowadza wilgoć i cały mokry jestem już po kilkunastu minutach, może jakiś węższy bym sobie kupił, ale to nie tak od razu, bo mam do skończenia jeszcze rower na którym jeżdżę (zmiana headsetu na ahead).
Mod Team IvanMTB Napisano 1 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 1 Czerwca 2012 Jesli Northampton to gory to The Peaks lub Lakes to Himalaje. Przecie tam jest plasko jak u 10-cio latki na klatce piersiowej Na kilkugodzinne wypady to wystarcza plecaczek 12-15litrow. No chyba ze naprawde nie lubisz niczego miec na garbie... Up to you... Szacunek... I.
Tofi Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Jak mi się zmieni forma to dam znać wtedy może się płasko zrobi Z plecakiem nie mam problemów poza tym, że mam całe plecy mokre.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.