fang Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Witam! Stoję przed wyborem dwóch modeli rowerów firmy Author....najprawdopodobniej będą to Grand i Reflex. Oba są w takiej samej cenie. Chciałbym prosić o poradę, który z nich będzie lepszy dla mnie. Mam 188 cm wzrostu i ważę ok. 85 kg. Jeździł będę ok. 3 razy w tygodniu, przy dobrej pogodzie...nawierzchniami będą drogi, ścieżki rowerowe w mieście, a także lekki teren, ścieżki leśne, polne.... Nie wiem, który rower pod względem osprzętu wybrać dla siebie...Będę wdzięczny za odpowiedzi... pozdr.
zorteran Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Na twoim miejscu brałbym Reflex-a. Lepsze przerzutki, a tarcze chyba nie są Ci potrzebne. Jakiś czas temu kupiłem Zenitha na promocji w dobre sklepy rowerowe ( na stronie kosztuje 2,5k a ja dałem 1,8k) więc możesz ew. poszukać to się jeszcze bardziej opłaci
fang Napisano 31 Maja 2012 Autor Napisano 31 Maja 2012 Na twoim miejscu brałbym Reflex-a. Lepsze przerzutki, a tarcze chyba nie są Ci potrzebne. Jakiś czas temu kupiłem Zenitha na promocji w dobre sklepy rowerowe ( na stronie kosztuje 2,5k a ja dałem 1,8k) więc możesz ew. poszukać to się jeszcze bardziej opłaci Dzięki za odpowiedź, sam chyba też skłaniam się ku takiemu rozwiązaniu...a z tym Zenithem rzeczywiście Ci się udało... Mam jeszcze dodatkowe pytanie... Byłem w sklepie i przejechałem sie trochę tymi rowerami po placu w kółko...oba były w rozmiarze 20''. Stojąc okrakiem na rowerze, ramę górną miałem tuż poniżej kroku (jakies 3 cm)....zdziwiłem sie trochę bo na stronie Authora (w wersji czeskiej) przy moim wzroście 188 cm przypadałaby mi rama o rozmiarze 22''. Jednak przymierzając się do 20'' miałem wrażenie, że jest akurat, na styk...ale miałem taką wątpliwość - przy skręcaniu pod bardziej ostrym kątem dotykałem czubkiem buta przedniego koła...czy to oznacza, że rama jest dla mnie za mała? Sprzedawca mówił, że to taki urok kół 28 - czy to prawda, tak jest w crossach? ...a może sam rower był nieustawiony pode mnie, np. siodełko trzeba było cofnąć, ale czy to by coś dało??? Pytam, bo juz sam nie wiem czy ta 20'' jest dla mnie dobra czy za mała... (odległośc u mnie od ziemi do krocza to 82-83 cm). Mam wrażenie, że przy rowerze 22'' rama byłaby za blisko krocza...
zorteran Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Przy wzroście 181 mam 20"-ke i jest git ;p Butem nie zdarzyło mi się otrzeć o koło (co zdarzało mi się w moim starym mtb który był na mnie za mały) ale nie wiem czy to nie przez opony ( authory silkroad zmieniłem na vittoria zafiro 700x25c). Może spróbuj 21"
fang Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Napisano 2 Czerwca 2012 Przy wzroście 181 mam 20"-ke i jest git ;p Butem nie zdarzyło mi się otrzeć o koło (co zdarzało mi się w moim starym mtb który był na mnie za mały) ale nie wiem czy to nie przez opony ( authory silkroad zmieniłem na vittoria zafiro 700x25c). Może spróbuj 21" Własnie chodzi o to, że nie ma Authorów 21''...są od razu 22'', w których wysokość rury podsiodłowej, jeśli się nie mylę, jest o jakieś 5 cm wyższa...i obawiam się , że będzie ona za wysoka jak dla mnie...hmmm, będę musiał wrócić do sklepu i jeszcze raz się przetestować wszystko...szczególnie z tym obcieraniem butem o koło.... Wczoraj miałem okazję przejechać się Kellysem Neos 2011 w rozmiarze 21'' i było ok.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.