bialek Napisano 13 Marca 2010 Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam. Niedawno nabyłem drogą kupna używanego KTM Ultra Trail Special Edition. Mam mały problem. Jestem laikiem i nie mogę się dogadać ze sterami. Są to Ritchey półzintegrowane na kulkach. Wyczyściłem wszystko, wymieniłem wianki, nasmarowałem i choćbym skręcił, aż kierownica ciężko chodzi, luzy na górze nadal są (~1 mm). Stery wyglądają jak te (http://www.ktm-bikes.at/en/mountain/sport/hardtail-alu/Ultraline.php). Zestaw wygląda tak: 1) bieżnia nabita na rurę sterową (i taka plastikowa osłonka) 2) wianek (kulkami do góry) 3) nabita na główkę miska dolna 4) nabita na główkę miska górna 5) wianek (kulkami do dołu) 6) bieżnia nakładana luzem 7) nakładka stożkowa z logo Ritchey 8) podkładki, mostek, korek... Czyżby to wina zjechanych misek? Co mogę zrobić? W grę wchodzi tylko wymiana sterów? Jeśli tak, to na jakie? FSA Orbit Z, Ritchey PRO Press Fit? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastersound Napisano 14 Marca 2010 Udostępnij Napisano 14 Marca 2010 sorka streetbiker chcialem napisac ze najlepiej przymierzyc bika bo wtedy bedziesz widzial na pewno czy rowerek ci lezy czy nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szobod Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Heja. Szykuje się do zakupu ktm ultra sport. Jaki rodzaj ramy powinienem dobrać do wzrostu 1,83 m? Dzięki za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialek Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Według http://www.ktm-bikes.at/en/service/rahmengroessen.php dla wzrostu 183cm: FULL SUSPENSION: 46/48 cm HARDTAIL: 48/53 cm ROAD BIKES: 59 cm TREKKING: 56 cm ALL TERRAIN BIKES: - CITY BIKES: 56 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastersound Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Szobot ja mialem do tej pory ultra fun 19" a mam 182 i bylo oki na wiekszym musialem opuszczac bardzo siodelko i kicha to wygladalo a na dniach tez stane sie szczesliwym posiadaczem ultra sporta 2010:)jak bede mial to wkleje focie jak bede umial:) pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szobod Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Byłoby super. Chętnie to zobaczę Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Mając 183cm wzrostu jeżdżę na ramie 48cm (z tym że to Prowler). Nie wyobrażam sobie jazdy na mniejszej ramie. Białek, w Twoim zestawie brakuje plastikowej nakładki (taka z przecięciem) która powinna się pojawić za bieżnią nabitą luzem i ją odpowiednio ustawić jak i usztywnić. Jeśli jej nie ma to jest to bezpośredni powód luzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialek Napisano 15 Marca 2010 Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Białek, w Twoim zestawie brakuje plastikowej nakładki (taka z przecięciem) która powinna się pojawić za bieżnią nabitą luzem i ją odpowiednio ustawić jak i usztywnić. Jeśli jej nie ma to jest to bezpośredni powód luzów. Na pewno? Bieżnia wystaje na tyle wysoko ponad górną krawędź miski, że ten stożkowy pierścień dociska bieżnię, ale o miskę się nie opiera. Wątpię, żeby coś jeszcze miało się tam zmieścić. Tak czy inaczej zamówiłem dzisiaj FSA Orbit Z i mam nadzieje, że problem odejdzie w zapomnienie :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Stery mamy identyczne. A i jeszcze w życiu nie spotkałem sterów bez tego elementu. No, ale skoro zmieniasz na FSA to po problemie. Swoją drogą, całkiem trafny wybór Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olej87 Napisano 28 Marca 2010 Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Szobod nie wiem czy nie za późno z moim komentarzem, ale jeżdżę na modelu ultra sport mam wzrostu tyle co Ty i 19 jest OK;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastersound Napisano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 witam wszystkich nareszcie dostałem swojego upragnionego ultra sporta w kolorze białym model na 2010 rok.nie wiem czy pamiętacie wcześniej miałem ultra fun ale różnice po przesiadce z fun-a na sport-a są druzgoczące to po prostu zupełnie inny rower nie wiem czy geometria jest inna ale pozycja na pewno na korzyść sport-a ma się rozumieć po prostu rower marzenie przejechałem niewiele ale to już mi dało jasny pogląd na różnice między tymi modelami jak mi się uda to załączę foty:) a jak się dodaje foty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Lookas 46 Napisano 30 Kwietnia 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Wrzuć tu http://imageshack.us/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastersound Napisano 3 Maja 2010 Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Lookas46 dzieki juz wiem a na razie jedna fota jak byl jeszcze dziewica;) http://img504.imageshack.us/img504/5844/dsc02951k.jpg a tu w domowych pieleszach http://img15.imageshack.us/img15/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastersound Napisano 13 Maja 2010 Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Szanowni Koledzy użytkownicy KTM-ów i nie tylko to co odczułem po przesiadce z ultra fun-a na ultra sport-a to przysłowiowa przepaść dzieląca te dwie maszyny,nie mogę powiedzieć ze fun był zły on jest po prostu diametralnie różnym rowerem.Pierwsze spostrzeżenie to inna pozycja na sporcie bardziej wyścigowa wyciągnięta na funie raczej trekingowa mniej męcząca drugie spostrzeżenie to start tych dwóch rowerów sport to rakieta przy funie,miałem okazję jeżdżić na swoim poprzednim i nowym rowerze na zmianę,czuć różnicę od startu do zatrzymania jestem bardzo zadowolony z zakupu i z czystym sumieniem polecam ten rowerek takim amatorom jak ja w zupelnoci wystarczy a i pościgać się można myślę że z przyzwoitym wynikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shaviel Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Witam wszystkich użytkowników KTM'ów. Mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu dołączę do grupy. Wpłaciłem już zaliczkę ale czekam na ściągniecie roweru z magazynu centralnego z Austrii (nie było ramy 17"). Zakupiłem Ultra Fire czarny, już nie mogę się doczekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 To ja też, ja też: KTM Life Sprint, crossowy. @Shaviel, skoro z Gdyni, to pewnie KTM od Żuchlińskiego? Obejrzyj go dokładnie. Po długim czasie od kupna roweru okazało się, że u mnie tarcze z przodu miałem w dziwnej konfiguracji Deore/Alivio, z największą Deore, niejako sugerującą całość... Szy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mastersound Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 witam Szy osprzęt można sprawdzić z danymi katalogowymi czy wszystko się zgadza http://www.ktm-bikes.pl/ tu znajdziesz odpowiedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Mój model jest sprzed trzech lat, więc nie musi być dobrym odniesieniem to, co jest teraz w ofercie. W każdym razie słyszałem wtedy wyraźnie i jednoznacznie, że cały osprzęt pochodzi z linii Deore i Deore LX. Moja wina, że nie przyszło mi do głowy sprawdzić dokładnie, a do tych widzących od razu nie należę ... ale żeby nie było, to i tak mój ulubiony sklep w 3city. Raj dla rowerzysty. :] Szy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shaviel Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 To ja też, ja też: KTM Life Sprint, crossowy. @Shaviel, skoro z Gdyni, to pewnie KTM od Żuchlińskiego? Obejrzyj go dokładnie. Po długim czasie od kupna roweru okazało się, że u mnie tarcze z przodu miałem w dziwnej konfiguracji Deore/Alivio, z największą Deore, niejako sugerującą całość... Szy. No to żeś mnie zmartwił, bo jesteś już drugą osobą, od której słyszę podobną opinię. Poprzednik stwierdził, że kupić - tak, serwisować - nie, bo podmieniają części. Ja też niestety nie jestem z tych, którzy na pierwszy rzut oka widzą, że piasta, korba, czy tarcze kasety są inne... trudno. Nic nie poradzę na to, bo nie mam nikogo, kto by podjechał ze mną i sprawdził wszystko. A powiedz mi jak doszedłeś do tego, że są inne tarcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kondzios230 Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 A co mi tam Ja również jestem posiadaczem roweru tej zacnej austriackiej marki A dokładnie Ultra Flite 10, któremu w sobotę stuknęło 300km na liczniku i powiem tak-świeeetna maszyna, choć pozycja na domyślnie ustawionym siodełku na podjazdach powodowała bóle dolnych części kręgosłupa, dzisiaj przestawiłem siodło, zobaczymy co to da. Pozdrowienia dla innych KTMowców Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 @Shaviel, nie napisałem że podmieniają części podczas serwisu :] Napisałem, że złożono (lub: sprzedano) mi rower w nie do końca uczciwy sposób - tylko i aż tyle. ... chociaż, po chwili namysłu, przypominam sobie że faktycznie raz jeden był właśnie tam w serwisie, na pierwszym ichnim przeglądzie gwarancyjnym... :> W każdym razie sprawa wyszła po trzech latach, podczas serwisu zupełnie gdzie indziej. * * * Jednak jeszcze raz powtórzę - to świetny sklep, z obsługą która nigdy mi nie podpadła i największym asortymentem. A to o czym piszemy wyżej... za rękę niestety nikogo nie złapaliśmy, więc niech czytający pochopnych wniosków nie wyciągają, ja jeżdzę tam wciąż z przyjemnością. Szy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mivas Napisano 28 Maja 2010 Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Witam, czy ktoś ma pojęcie jaka jest cena hurtowa KTM'a Ultra Sport z 2010 roku ? Rowery KTM są piękne, czy muszą być takie drogie ? Przymierzam się do kupna roweru i wiem że będzie to KTM lecz jaki to jeszcze nie wiem na pewno góral. Bardzo bym prosił o jakieś oferty sprzedaży, osobiście na nic ciekawego nie mogłem trafić. Jeżeli ktoś by również widział jakiś podobny rowerek do tych z KTM'a to również proszę żeby wrzucił linka, oraz, jakieś akcesoria z KTM widział ktoś ? Z góry dzięki, PZDR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streetbiker Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 A co mi tam Ja również jestem posiadaczem roweru tej zacnej austriackiej marki A dokładnie Ultra Flite 10, któremu w sobotę stuknęło 300km na liczniku i powiem tak-świeeetna maszyna, choć pozycja na domyślnie ustawionym siodełku na podjazdach powodowała bóle dolnych części kręgosłupa, dzisiaj przestawiłem siodło, zobaczymy co to da. Pozdrowienia dla innych KTMowców Również sobie chwale świeży sprzęt ale już mocno sprawdzony i na dzień dzisiejszy na Epiconie i hamulcach XT ! Rewelacyjna zmiana na "plus" Witam, czy ktoś ma pojęcie jaka jest cena hurtowa KTM'a Ultra Sport z 2010 roku ? Rowery KTM są piękne, czy muszą być takie drogie ? Przymierzam się do kupna roweru i wiem że będzie to KTM lecz jaki to jeszcze nie wiem na pewno góral. Bardzo bym prosił o jakieś oferty sprzedaży, osobiście na nic ciekawego nie mogłem trafić. Jeżeli ktoś by również widział jakiś podobny rowerek do tych z KTM'a to również proszę żeby wrzucił linka, oraz, jakieś akcesoria z KTM widział ktoś ? Z góry dzięki, PZDR. Proszę bardzo - mocno poniżej ceny wyjściowej http://allegro.onet.pl/item1055148203_ktm_ultra_flite_gratisy.html oraz http://allegro.onet.pl/item1048592784_ktm_ultra_sport_ostatni_z_2009_z_3999_zl.html wg mnie nie ma żadnej różnicy w modelu Sport pomiędzy rokiem 09 a 10, a cenę masz niżej niż za Flite z 2010r. Zresztą pytałeś o Ultra Sporta aukcja zakończona ale nie sprzedany więc możesz poprosić o ponowne wystawienie,albo przesyłkę pomijając allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mivas Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Znalazłem http://allegro.pl/item1054873426_ktm_race_pro_deore_xt_rockshox_reba_avid_nowka.html - wiem że jest zakończone ale czy w tym nie jest jakiś haczyk ? 2600 na takim osprzęcie ? W ogóle patrzyłem do cennika 2010 ktma i tego modelu tam nie ma ? O co tu chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streetbiker Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 O ile się nie mylę to Race Pro jest jakimś specjalnym modelem i tu należy przypuszczać że na zamówienie może pod konkretne wymiary konkretnego bikera.A ten konkretny to rozmiar 22 więc spory rower na wysokiego faceta.Kupiony gdzieś za granica po jakiejś mocno promocyjnej cenie z uwagi może na ostatni model u danego dealera i w dodatku w rozmiarze 22. A stan faktyczny(prawno-techniczny) i intencje sprzedającego to tu potrzebna by była kryształowa kula Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.