Skocz do zawartości

[rama] do 700zł

z0neee

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Od dłuższego czasu poszukuję sztywnej ramy, będzie użytkowania przede wszystkim w terenie - Przehyba itp :) Mój wzrost to 182cm długość nogi 85,5cm tak więc po obliczeniu wychodzi ze najlepszy rozmiar to będzie prawie 49,5cm, miałem ramę cube reactiona 20cali - 50cm jednak okazała się ona dla mnie za duża - w kroczu. Rama będzie użytkowania z amorkiem reba 100mm ale w przypadku meridy trail wyciągnie się na 115mm :)

W oko wpadły mi trzy ramy

http://allegro.pl/rama-merida-matts-trail-tfs-500-d-19-i2376620607.html - ponad 700zł

http://bike-arena.pl/index.php?p2379,poison-ethanol-srebrny-48cm-dostepny - ponad 400zł

http://allegro.pl/extra-rama-biria-alu-19-gratisy-stery-i-rogi-i2331449682.html - najtańsza opcja

Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedniej dla mnie ramy ;)

z góry dziękuję za odpowiedź

Co do accenta el nino - rama jest brzydka i ponadto jest accenta ;) tak więc odpada

Ja na tym reactionie przejechałem maksymalnie 5km ;) okazała się za duża i odrazu rower został rozłożony a rama sprzedana

Jakieś inne propozycje? A może ktoś ma na sprzedaż ciekawą ramę w tym rozmiarze? +/- 48cm?

Wiem ze prefetrencje są różne ... ale

Mam wymiary 180/84 ... Reactiona 20`, sztycy 350 mm z ofsetem brakuje jej jakies 15 mm do max, mostek 100mm, kierownica prostra ... jak dla mnie rama jest ... idealna ...

Z którego roku miasz tego Reactiona

Co do Treka ... jak nie zależy ci na napisie 8500 to nie dopłącaj za te "500" ... jak znajdziesz Treka 8000 to bierz często są tańsze a to te same ramy z innym malowaniem ...

pozdro

Gość pw524

Oglądałem ta ramkę w realu, zacnie się prezentuje jeśli chodzi o wykonanie.

Allegro

W rzeczywistości jest bardziej masywna niż na zdjęciu, naprwadę wygląda na mocny produkt.

W rzeczywistości duużo fajniejsza niż ten Accent czy Biria.

Fajna ta tour de france ale dlaczemu ona aż tyle waży?;/ porażka z tą wagą ;/ szkoda...

Myślę że dla tego że w rzeczywistości wygląda duużo masywniej niż na zdjęciu, grubsze rury, więcej alu po prostu.

Porównywałem ją z moją to mój tylny widelec przy tej ramie wygląda strasznie filigranowo.

Myślę że jej zaletą może być wytrzymałość.

Hmm.. zresztą tylko 90 gram cieższa od tej Meridy to ja wiem czy to tak dużo?

Merida 1860- i to 17 calowa.

TDF 1950- 19 cali

Wiec wychodzi że wcale nie taka różnica.

Tak tylko ja porównywałem to do tej Meridy Matts do której był podany link. Z obydwu aukcji wynikało że różnica między tymi ramami wynosi 90gram i to przy mniejszej ramie Meridy. Na tym się opierałem. Waga tej Meridy z aukcji 1860 a Tour De France 1950.

Nie twierdzę że dwa kilo to mało ale skoro szukamy taniej ramy to wydaje mi się że trzeba się z taką wagą pogodzić.

Reaction jest prawie pól kilo lżejszy no ale to inna półka cenowa. Porównując ramy mniej więcej w tym samym przedziale cenowym to wydaje mi się ze ta rama nie wypada tak tragicznie.

Co do Bopa to jeszcze ciekawe jak tam z jakością samego materiału i wykonania, zwłaszcza spawów. Zreszta popatrz na ramy Bopa a na tą, na oko widać że inna klasa.

Panowie żeby nie było, nie namawiam bo nie mam w tym zadnego interesu. Jest cała masa fajniejszych ram ale za większą kasę.

Widziałem ramę na własne oczy w sklepie (nawet taniej niż na Alledrogo) i robi baardzo przyjemne wrażenie zarówno pod względem wykonania jak i geometrii, tyle i nic więcej.

Acha jeszcze jedno, nie wiem czy to ważne ale kolega w takim Mattsie miał problemy z wsadzeniem szerokiej opony z tyłu, to tak na w razie czego mówię żeby nie było zdziwienia..

No i stało się ;) kupiłem ramę merida model MATTS Special Edition w rozmiarze 20 cali

link do aukcji :

http://allegro.pl/show_item.php?item=2382768078

Myślę, że to będzie fajna rama i do tego jeszcze ten bomberek ale prawdopodobnie pójdzie na sprzedaż - mam rebe ;)

Ile taki amortyzator (po wymianie tego zaworka) jest warty (Marzocchi Bomber Marathon SL)?

Mój kolega posiada taka meride również w rozmiarze 20" i rama jest dla mnie idealna, cube prawdopodobnie przez to, że ma suport troszkę wyżej okazał się za duży - dosłownie 1,5cm ;/

A tak poza tym to chyba lepiej na tym wyszedłem, teraz mam ramę i za######istego bombera + mostek i sztyce :whistling:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...