Skocz do zawartości

[łańcuch]112 ogniw,czy nie za malo...?

dayus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tj. w temacie.

Kupiłem łanuch,chcialem wziac najdluzszy,czyli 118 ogniw,ale przyslali mi jakiegos krotkiego malego gnoja.

na razie są to czysto teoretyczne rozwiazania,bo nie mam realnie korby i suporty,wiec nie ma jak wyprobowac i sprawdzić.

Rama to SCOTT TAMPICO 17,5"; kaseta XT 11-32; korba LX-44T; przerzutka X.9 długi wózek.

• Mod Team
Napisano

U mnie łańcuch ma 108 ogniw (skróciłem) i jest idealnie. Napęd: Sram PC59, kaseta LX, korba Suntour 42t, przerz. Deore.

Napisano

Wg mnie 112 będzie zapewne odpowiednią ilością ogniw.

U mnie jest kaseta tył 11-30, blat z przodu ma 44 zęby i przerzutka Alivio i przy 110 ogniwach jest idealnie, więc u Ciebie jak masz tył 11-32 i przód 44 to 112 ogniw powinno być akurat, albo nawet o 2 za dużo.

Napisano

To zależy też od długości tylnych widełek. Przerzutka nie ma tutaj nic do gadania...

Ale generalnie jeśli kupujesz łańcuch, to mysle ze sztab inżynierów który siedział 2 miesiące w podziemnym bunkrze w tajnej bazie wojskowej i po serii przeprowadzonych testów stwierdził że 112 ogniw wystarczy, to nie widzę powodu żeby im nie wierzyć :P

Tak z ciekawości, jaki ten łańcuch kupiłeś ? Mam nadzieje że wymieniając konkretny model nie patrzyłeś tylko na ilość ogniw :D

Napisano

Długość łańcucha sprawdza sie w nastepujący sposób - z przodu zrzucasz na najmniejszą koronke, z tyłu tez. i teraz łancuch nie powinien dotykac przerzutki. Czyli przerzutka powinna byc zwinięta ale łancuch powinien byc jakos tak z 1-2cm od górnego kółeczka. Cięzko to opisac mysle ze jak takie ułożenie biegów zrobisz zajazysz o czym mówie. To co teraz pisze chyba na dh-zone.com wyczytałem kiedyś ale nie jestem pewien w 100%

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Po zmierzeniu wyszło mi 104 ogniwa.

Metoda: największy blat+najmniejsza koronka kasety=wózek prostopadły do podłogi

Dokładnie, jest to najlepsza metoda mierzenia długości łańcucha (do tej pory nie wiem ile ogniw ma mój ;) )

Dodam jeszcze, że przy ustawieniach: środek+środek, oraz najmniejsza przód+największa tył też powinno być w miarę prostopadle.

Napisano

Ja mam przydługim wózku, korbach 22-32-44 i kasecie 11-32 łańcuch 108, a jakbym się uparł to 106 też by wszedł. Tak więc sądze, że spokojnie Ci wystarczy.

Napisano

Będzie nawet za długi ja mam 106 ogniw i jeszcze sie zastanawiam czy nie skrucić

11-32 22-44

rama 16.5 tylny widelec 415 420

Napisano

Ja mam przydługim wózku, korbach 22-32-44 i kasecie 11-32 łańcuch 108, a jakbym się uparł to 106 też by wszedł. Tak więc sądze, że spokojnie Ci wystarczy.

Juz zrobilem na tym łancuchu 1200km,a dopiero temat odzył.

Ostatecznie jak juz łancuch i kaseta przyszły do mnie, zmierzylem i wyszlo mi,ze 108 ogniw jest OK.

Napisano

Dokładnie, jest to najlepsza metoda mierzenia długości łańcucha

Ok. Jedna tylko sprawa. Prostopadle ma być wózek czyli to co łączy oba kółka w przerzutce. Dobrze mi się wydaje? Czy też prostopadle ma być prosta łącząca środki obu kółek?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...