dayus Napisano 20 Marca 2006 Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 Tj. w temacie. Kupiłem łanuch,chcialem wziac najdluzszy,czyli 118 ogniw,ale przyslali mi jakiegos krotkiego malego gnoja. na razie są to czysto teoretyczne rozwiazania,bo nie mam realnie korby i suporty,wiec nie ma jak wyprobowac i sprawdzić. Rama to SCOTT TAMPICO 17,5"; kaseta XT 11-32; korba LX-44T; przerzutka X.9 długi wózek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 21 Marca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 U mnie łańcuch ma 108 ogniw (skróciłem) i jest idealnie. Napęd: Sram PC59, kaseta LX, korba Suntour 42t, przerz. Deore. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 21 Marca 2006 Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Wg mnie 112 będzie zapewne odpowiednią ilością ogniw. U mnie jest kaseta tył 11-30, blat z przodu ma 44 zęby i przerzutka Alivio i przy 110 ogniwach jest idealnie, więc u Ciebie jak masz tył 11-32 i przód 44 to 112 ogniw powinno być akurat, albo nawet o 2 za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lobster Napisano 21 Marca 2006 Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 To zależy też od długości tylnych widełek. Przerzutka nie ma tutaj nic do gadania... Ale generalnie jeśli kupujesz łańcuch, to mysle ze sztab inżynierów który siedział 2 miesiące w podziemnym bunkrze w tajnej bazie wojskowej i po serii przeprowadzonych testów stwierdził że 112 ogniw wystarczy, to nie widzę powodu żeby im nie wierzyć Tak z ciekawości, jaki ten łańcuch kupiłeś ? Mam nadzieje że wymieniając konkretny model nie patrzyłeś tylko na ilość ogniw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 21 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Kupilem XTR/DA do kasety XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 21 Marca 2006 Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 Długość łańcucha sprawdza sie w nastepujący sposób - z przodu zrzucasz na najmniejszą koronke, z tyłu tez. i teraz łancuch nie powinien dotykac przerzutki. Czyli przerzutka powinna byc zwinięta ale łancuch powinien byc jakos tak z 1-2cm od górnego kółeczka. Cięzko to opisac mysle ze jak takie ułożenie biegów zrobisz zajazysz o czym mówie. To co teraz pisze chyba na dh-zone.com wyczytałem kiedyś ale nie jestem pewien w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 21 Marca 2006 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2006 jak sie sprawdza to wiem,ale nie mam jeszcze suportu,zeby poskładac wszystko w calosc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Po zmierzeniu wyszło mi 104 ogniwa. Metoda: największy blat+najmniejsza koronka kasety=wózek prostopadły do podłogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisław Napisano 9 Maja 2006 Udostępnij Napisano 9 Maja 2006 Po zmierzeniu wyszło mi 104 ogniwa. Metoda: największy blat+najmniejsza koronka kasety=wózek prostopadły do podłogi Dokładnie, jest to najlepsza metoda mierzenia długości łańcucha (do tej pory nie wiem ile ogniw ma mój ) Dodam jeszcze, że przy ustawieniach: środek+środek, oraz najmniejsza przód+największa tył też powinno być w miarę prostopadle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ja mam przydługim wózku, korbach 22-32-44 i kasecie 11-32 łańcuch 108, a jakbym się uparł to 106 też by wszedł. Tak więc sądze, że spokojnie Ci wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szaman Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Będzie nawet za długi ja mam 106 ogniw i jeszcze sie zastanawiam czy nie skrucić 11-32 22-44 rama 16.5 tylny widelec 415 420 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dayus Napisano 10 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Ja mam przydługim wózku, korbach 22-32-44 i kasecie 11-32 łańcuch 108, a jakbym się uparł to 106 też by wszedł. Tak więc sądze, że spokojnie Ci wystarczy. Juz zrobilem na tym łancuchu 1200km,a dopiero temat odzył. Ostatecznie jak juz łancuch i kaseta przyszły do mnie, zmierzylem i wyszlo mi,ze 108 ogniw jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orlenplock Napisano 10 Maja 2006 Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Dokładnie, jest to najlepsza metoda mierzenia długości łańcucha Ok. Jedna tylko sprawa. Prostopadle ma być wózek czyli to co łączy oba kółka w przerzutce. Dobrze mi się wydaje? Czy też prostopadle ma być prosta łącząca środki obu kółek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.