dawid9999 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Witam Posiadam amortyzator SR SUNTOUR XCR RL czy jest jakaś możliwość utwardzenia go bo swoje ważę i jak siadam na rower to już trochę amortyzator się ugina, dodam że regulacja w amorze już jest max na utwardzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rybka33 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 a ile się ugina? Bo jest coś takiego jak SAG, który powinien wynosić 15-30% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Rozbuduj bardziej swoje pytanie, chodzi ci o to ile się ugina max czy jak siądę ? czy może ile zostaje jak dognę go do końca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kudlatty Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Sag, czyli ugięcie wstępne (jak sama nazwa wskazuje) to ugięcie amortyzatora, zaraz gdy usiądziesz. W twoim przypadku (jeśli masz 100mm skoku) Sag powinien być w okolicach 20- 30mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ustawienie tego SAG-u nie jest czasem możliwe tylko w amortyzatorach powietrznych ? Mój amor jest ewidentnie za miękki, w miejscu potrafię go dobić do końca i przez to że osiada on gdy wsiądę na rower to w ogóle on nie pracuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 30 Maja 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ile się ugina jak siądziesz na rower? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 No jakieś 2-3cm, ale ten SAG da się ustawić w tego typu amortyzatorze, bo wyczytałem niedawno że da się tylko ustawić w amortyzatorach powietrznych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 SAG ustawia się w każdym amortyzatorze, różnica w tym, że w sprężynowych musisz dobrać odpowiednią sprężynę, a wykorzystać regulator napięcia wstępnego do dokładniejszej regulacji. W powietrznych regulujesz to ciśnieniem. Problem z XCR leży w tym, że regulator w nim praktycznie nie działa. Jeszcze jedno, ile właściwie ważysz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Czyli praktycznie w tego typu amortyzatorach nie ma możliwości ustawienia SAG-u bo przecież nikt nie będzie kupował innych sprężyn. Ponad 80kg amortyzator bez problemu dobijam do końca w obojętnie jakich warunkach, dlatego chciałbym go jakoś utwardzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Zakup sprężyn do XCR, jeśli byłby nawet możliwy, byłby pewnie mocno nieopłacalny (za plastkiowe "regulatory" dystrybutor chciał 50, czy 60zł). Możesz je jednak dorobić, koszt to jakieś 40zł. I jest to jedyna opcja, aby utwardzić sprężynowy widelec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Cóż, będę polował na jakieś okazję sprężyn, może akurat coś znajdę, jeszcze mam pytanie, jest możliwość dokupienia śrubki mocowania linki w blokadzie skoku przy amortyzatorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakubj01 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 możesz zmienić olej na 10w lub 15w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Pewnie dystrybutor ma, ale jako zestaw, samej śrubki nie kupisz. Musisz szukać w sklepach lub też dorobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ten amortyzator w ogóle jest zalany olejem czy zwykły smar ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Kartridż olejowy, ale z tego co wiem, nierozbieralny, więc wymiana oleju nie jest możliwa, poza tym to jedynie stępi pracę, a nie utwardzi widelec. A w samych goleniach smar. Kąpieli olejowych się już praktycznie nie stostuje, jedynie gąbki nasączone olejem w wyższych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 30 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 No dobrze, dziękuję za pomoc plusy lecą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 2 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Witam ponownie, rozebralem amortyzator i w sumie nie było za dużo do czyszczenia, ale to zrobiłem i niestety amor dalej chodzi beznadziejnie, co jeszcze można w nim rozebrać i wyczyścić ? Ja odkrecilem 2 śruby na dole, zdjalem dolne lagi wyczyscilem i złożyłem, oczywiście miałem problem z wkreceniem śruby do lagi po stronie blokady skoku bo się obracal ten środek, ale jakoś skrecilem, jeszcze pytanie mam, z jaką siłą dokrecac te śruby na dole ? i czego ten środek od strony blokady skoku się kręcił podczas wkrecania śruby ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Up Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PoleK Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 wyczyściłeś i na sucho złożyłeś? Ludzie skąd wy sie bierzecie z takimi pomysłami?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dawid9999 Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 No tak, a co tam miałem smarować ? w tych ruchomych częściach co wchodzą w lagi górne było dużo smaru takiego białego, więc jedyne co mogłem nasmarować to ślizgacze ? odpowie mi ktoś na resztę moich pytań ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.