Skocz do zawartości

[Amortyzator Przód] - Jak utwardzić ?

Rekomendowane odpowiedzi

SAG ustawia się w każdym amortyzatorze, różnica w tym, że w sprężynowych musisz dobrać odpowiednią sprężynę, a wykorzystać regulator napięcia wstępnego do dokładniejszej regulacji. W powietrznych regulujesz to ciśnieniem.

Problem z XCR leży w tym, że regulator w nim praktycznie nie działa. Jeszcze jedno, ile właściwie ważysz?

Czyli praktycznie w tego typu amortyzatorach nie ma możliwości ustawienia SAG-u bo przecież nikt nie będzie kupował innych sprężyn. Ponad 80kg amortyzator bez problemu dobijam do końca w obojętnie jakich warunkach, dlatego chciałbym go jakoś utwardzić

Zakup sprężyn do XCR, jeśli byłby nawet możliwy, byłby pewnie mocno nieopłacalny (za plastkiowe "regulatory" dystrybutor chciał 50, czy 60zł). Możesz je jednak dorobić, koszt to jakieś 40zł. I jest to jedyna opcja, aby utwardzić sprężynowy widelec.

Kartridż olejowy, ale z tego co wiem, nierozbieralny, więc wymiana oleju nie jest możliwa, poza tym to jedynie stępi pracę, a nie utwardzi widelec. A w samych goleniach smar. Kąpieli olejowych się już praktycznie nie stostuje, jedynie gąbki nasączone olejem w wyższych modelach.

Witam ponownie, rozebralem amortyzator i w sumie nie było za dużo do czyszczenia, ale to zrobiłem i niestety amor dalej chodzi beznadziejnie, co jeszcze można w nim rozebrać i wyczyścić ? Ja odkrecilem 2 śruby na dole, zdjalem dolne lagi wyczyscilem i złożyłem, oczywiście miałem problem z wkreceniem śruby do lagi po stronie blokady skoku bo się obracal ten środek, ale jakoś skrecilem, jeszcze pytanie mam, z jaką siłą dokrecac te śruby na dole ? i czego ten środek od strony blokady skoku się kręcił podczas wkrecania śruby ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...