S4nta Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Dzień dobry Wszystkim, Jestem nowy na forum i jestem raczej amatorem. Lubię raczej szybką niż wolną jazdę na rowerze i zwiedzanie podmiejskich terenów. Do tej pory jeździłem na rowerach górskich, ale od roku przymierzam się do zmiany na rower crossowy. Mój wybór podyktowany jest tym, że w większości jeżdżę po mieście, a tylko w weekendy wypuszczam się na dalsze wyprawy, gdzie też raczej unikam ciężkiego terenu, piachu itp., a raczej ograniczam się do jazdy po lesie po wytyczonych ścieżkach. Ze względu na moje 192 cm wzrostu i 96kg wagi na samym początku rozważałem też zakup górala 29" albo roweru trekingowego, jednak ostatecznie stwierdziłem, że cross pozwoli mi na bardziej "sportową" jazdę po mieście i jednocześnie da komfort podczas wypraw do lasu. Wiem też, że manewrując szerokością opon można też zwiększyć terenowe zdolności crossa, gdyby zaszła taka potrzeba. Chciałbym dokonać zakupu w przeciągu dwóch tygodni i w tej chwili ograniczyłem wybór do następujących modeli: SCOTT SPORTSTER 55 SCOTT SPORTSTER 40 CUBE LTD CLS PRO CUBE CURVE CUBE SL CROSS Jak więc widać postawiłem na dwóch producentów. Zrobiłem to na podstawie opinii znajomych, którzy jeżdżą - niestety głównie na góralach - i dlatego oprócz doradzenia producenta, który gwarantuje niezawodność - nie byli mi w stanie pomóc przy wyborze już konkretnego modelu. Rozpiętość cenowa spora, bo w przypadku wyboru tańszego roweru będę mógł dokupić od razu zestaw Urban Kit (błotniki, bagażnik, oświetlenie) Przy modelach za 2400-2500 z zakupem tego zestawu będę musiał poczekać. Nie jestem jeszcze przekonany czy bardziej przydadzą mi się vbrake'i czy tarcze, dlatego w zestawieniu znajdują się rowery z dwoma rodzajami hamulców. Będę wdzięczny za Wasze opinie. Mam prośbę o pomoc w porównaniu tych kilku rowerów, ich osprzętu i jeżeli są tu jacyś użytkownicy wspomnianych modeli to będę wdzięczny za opinie z użytkowania. Który z rowerków jest w Waszej opinii najlepszy? Dawno nie kupowałem roweru i wiele się zmieniło na rynku - chciałbym mieć pewność że po wydaniu tej kasy nie będę później żałować. W weekend wybieram się na tour po sklepach rowerowych, ale wiem, że w sklepie ze scottami usłyszę że scott jest najlepszy i tak samo będzie pewnie z Cubem. Dlatego liczę na Waszą pomoc i opinie. Pozdrawiam serdecznie,
dasaj Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Wiem też, że manewrując szerokością opon można też zwiększyć terenowe zdolności crossa, gdyby zaszła taka potrzeba. Jak już się wybierzesz do sklepu, to dokładnie obejrzyj sobie, czy taka większa opona zmieści się z tyłu. To bardzo zależy od producenta ile miejsca zostawił z tyłu.
S4nta Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 Jak już się wybierzesz do sklepu, to dokładnie obejrzyj sobie, czy taka większa opona zmieści się z tyłu. To bardzo zależy od producenta ile miejsca zostawił z tyłu. OK. Dziękuję za radę. Będę o tym pamiętał.
S4nta Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Chciałbym dokonać zakupu w przeciągu dwóch tygodni i w tej chwili ograniczyłem wybór do następujących modeli: SCOTT SPORTSTER 55 SCOTT SPORTSTER 40 CUBE LTD CLS PRO CUBE CURVE CUBE SL CROSS W weekend wybieram się na tour po sklepach rowerowych, ale wiem, że w sklepie ze scottami usłyszę że scott jest najlepszy i tak samo będzie pewnie z Cubem. Dlatego liczę na Waszą pomoc i opinie. Pozdrawiam serdecznie, Cześć Wszystkim, Jestem po wizytach w dwóch sklepach. Siedziałem już na Sportsterach i pierwsze wrażenia są bardzo dobre. W jednym sklepie sprzedawca nie miał co prawda XL z S40 i chciał mnie wsadzić na eLkę, ale poprzyglądałem się obu rowerkom i skłaniam się w tej parze do Scott Sportster 40 - przekonuje mnie blokowany amortyzator, lepszy osprzęt DEORE/ALIVIO, 27 przełożeń i oferta 2200 PLN, którą otrzymałem. Jeszcze dziś lub jutro postaram się przymierzyć do CUBE LTD CLS PRO i CUBE CURVE, i... mam nadzieję podjąć ostateczną decyzję. W tej chwili decyzja do podjęcia to SCOTT SPORTSTER 40 czy któryś z tych dwóch CUBE. A Wy co byście wybrali na moim miejscu? CUBE czy SPORTSTER. Pozdrawiam,
mfabry Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Ja kupiłam CUBE LTD CLS PRO i jestem bardzo zadowolona. Generalnie te rowerki są dość podobnej klasy, więc w sumie na spokojnie sobie obejrz i postaraj się przejechać. A potem pomyśl, który ci się bardziej podoba.
lud0jad Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Ja mam sportstera 50 i jestem bardzo zadowolony, (link poniżej z moimi obserwacjami) http://www.forumrowerowe.org/topic/113617-rower-scott-sportster-50/ Choć ten Cube Curve/LTD jest kuszący
S4nta Napisano 4 Czerwca 2012 Autor Napisano 4 Czerwca 2012 Ja mam sportstera 50 i jestem bardzo zadowolony, (link poniżej z moimi obserwacjami) http://www.forumrowe...t-sportster-50/ Choć ten Cube Curve/LTD jest kuszący Przeczytałem Twoją opinię o sportsterze 50. Szkoda, że więcej osób nie opisuje na forum swoich doświadczeń po zakupie roweru - ja na pewno to zrobię. W sobotę siedziałem na Cube - i mam bardzo przyjemne odczucia - niestety z mojego rozmiaru ramy (58 cali) był już tylko Overland, a CLSa czy nawet Curve'a brakuje. Byłem w dwóch sklepach i niestety w jednym usłyszałem już nawet, że 58 cali będzie... w 2013. Z braku modeli o moim rozmiarze, za namową sprzedawcy wsiadłem także na wheelera 6.3, rama 60 i bardzo fajnie się na nim czułem. Po powrocie do domu analizowałem geometrię wszystkich trzech rowerów: Scott, Cube, Wheeler i najlepiej czuję się, gdy na górze mam jakieś 60-65 cm odległości od siodełka do kierownicy. To z kolei spowodowało, że będę chciał jeszcze przymierzyć się do Scott'a 40 XXL. Pytanie tylko jaką będę miał wolną przestrzeń nad ramą. Czy może ktoś wie, gdzie w Warszawie lub okolicach mogę jeszcze dostać Cube CLS LTD PRO na ramie 58?
dasaj Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Jeśli lubisz dużo przestrzeni między siodełkiem a kierownicą, to przyjrzyj się jeszcze Specowi. Niestety w tym budżecie osprzęt jest słaby.
mfabry Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 W Warszawie największy wybór Cube jest chyba w Ski Teamie, zawsze można zadzwonić do sklepu i zapytać się. Sugeruję zacząć od tego na Targówku (duży sklep powierzchniowo, jak tam byłam mieli naprawdę spory wybór).
radekkk Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Witam wszystkich, od dwóch tygodni jest posiadaczem Cuba Nature - ta sama rama co w Curve, rozmiar 58. Różnią się trochę osprzętem, oponami, widelcem, hamulcami. Generalnie zrobiłem rowerkiem około 100km, z tego połowa z fotelikiem io balastem 16kg. Pomimo obciążeń nic nie zaczęło skrzypieć, wszystko działa naprawdę okej. Chyba wart polecenia ten rowerek. Wsiadałem też na Overlanda, ale tam rama jest inna, 58 za duza była dla mnie (182, 85kg) a 54 za mała. Pamiętaj, ze Cube podniósł ceny około 3 -4 tygodni temu, Curve kosztował 2599, teraz chyba 2799. Poszukaj kogoś ze złotą kartą Ski teamu, czy benefitem - 10procent zniżki, diamentowa 15%, a z wiedzą o podniesieniu cen moze jeszcze kilka procent wywalczysz. Ja kupiłem z obniżka 13%, na 10 nieoprocentowanych rat, gdyby nie raty wziąłbym coś innego - celowałem w Unibika, Zethos trochę tańszy i lepszy osprzęt, ale raty 1 % miesięcznie, wiec wychodził drozej niż CUBE, a wyraźnie mniej atrakcyjne malowanie...
S4nta Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Napisano 6 Czerwca 2012 Dzięki Wszystkim za pomoc, Wiele się wydarzyło przez ostatnie dni - obdzwoniłem wszystkie sklepy z Cube, do których mogłem znaleźć kontakt i niestety mojej ramy nie było. Był jeden Overland za 2900 i Nature za... - już nie pamiętam ile, ale powyżej 3000. Siedziałem na Overland'zie - fajny sprzęt, ale sprzedawca mi powiedział, że na rabat nie ma co liczyć. Niestety nie mam wśród znajomych i rodziny kogoś z kartą w ski teamie, bo może przy 15% rabacie bym się zdecydował. Podjechałem do scotta - jeszcze raz wsiadłem na sportstery - 40 i 55 - geometria ta sama właściwie, ale z jakiegoś powodu czułem się na XLce jakbym miał pod sobą ciut za mały rower, do końca nie czułem się na nim komfortowo. W weekend rozmawiałem też z braćmi ciotecznymi, którzy jeżdżą znaaaacznie więcej na rowerach niż ja. Polecili mi oprócz scotta sprawdzenie Unibike'a. Przysiadłem się do niego w niedzielę, ale na ramie 21 i był za mały. Poczytałem na forach - opinie różne, ale z przewagą tych dobrych. Wczoraj siedziałem na 23-ójce i się zdecydowałem. Heh... przewrotna decyzja - biorąc pod uwagę moje pierwsze typy, ale już po pierwszej przejażdżce z uśmiechem stwierdzam, że jestem bardzo zadowolony z zakupu - wczoraj zrobiłem kontrolne 20 km - wszystko jest świetnie spasowane, nic nie skrzypi, podoba mi się możliwość dopasowania położenia na rowerze (regulowany mostek kierownicy, długa sztyca siodełka i 3 cm regulacja siodełka "przód-tył"). Osprzęt grejt. Wiem, że niektórzy twierdzą, że trzeba uważać na ramę. Bez problemu można rozpędzić się do 30 km/h., bez problemu można podjechać pod duże wzniesienie. Może gdyby Cube miał mój rozmiar LTD CLS PRO to pewnie bym się zdecydował, a tak jestem szczęśliwym posiadaczem UNIBIKE VIPER GTS 2012. Nadchodzi długi weekend, więc będzie okazja trochę lepiej przetestować mój nowy nabytek na asfalcie i w lesie. Podzielę się wrażeniami po tych pierwszych 100-200 km. Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy zechcieli podzielić się ze mną swoimi opiniami o rowerach i własnymi doświadczeniami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.