Skocz do zawartości

[stery] Dolna bieżnia na widelcu a zmiana sterów

paszczaq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

nurtuje mnie takowe zapytanie, mianowicie zmieniam ramę z Trek 3700 (Stery Ahead klasyczne zewn) na Accent Peak (Pół zaintegrowane) o ile całość sterów jest jasne że muszę wymienić o tyle nurtuje mnie bieżnia na widelcu, czy każdy system ma ją inaczej skonstruowaną czy jest to jeden "typ" i mogę po zmianie sterów w ramie, zostawić dolną bieżnię czy ją też muszę zmieniać?

Stare stery to Cloud Perform F3 (na maszynach) a nowe to VP-A45AC.

Z rowerowym pozdrowieniem

Kuba

Napisano

nie każde stery mają zmienione bieżnię ,do niektórych sterów pasują bieżnie od innych ale to trzeba trafić ,a pozatym najlepiej jakbys wsadził tą od nowych lub sprawdż czy ta stara bieżnia dolega tak jak ta nowa

Napisano

toż to jakis młotek stary nóż albo "ostrzejszy " śrubokręt i bieżnia ściągnięta ; )kawałkiem rurki nabijasz z werwą nową nie warto nosić się ze starą .

Napisano

Nie tak prosto zdjąć bieżnię, szczególnie jak amor nie ma specjalnego wglębienia na koronie. Co do tego czy będzie pasowała to może tak może nie. Nie ma reguły. Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto zmieniał jedne na drugie stery.

Napisano
kawałkiem rurki nabijasz
Dokładniej to metalowa rurka od odkurzacza - z jednej strony ma plastikowe łoże, dzięki któremu nie uszkodzisz bieżni.
Napisano

Bieżnie przebij też na nową, niestety ale bieżnie od różnych producentów różnią się. Na starej może źle Ci siedzieć łożysko, grozi to pęknięciem jego w środku. W niektórych przypadkach bieżnia jest częścią uszczelnienia. Lepiej nie ryzykuj.

Napisano

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, porównałem bieżnie i są różne więc będzie trzeba zmienić. Nie dostałem powiadomienia że dodano odpowiedzi dlatego dopiero teraz podziękowania. Mam nadzieję że zaprzyjaźniony serwis zrobi mi to za free, bo akurat w sterach wolę tą pewność wbicia do ramy i (widelec jeszcze faktycznie ujdzie jakąś większą rurką) taki mój fetysz :icon_cool:

Temat chyba wyczerpany, można zamykać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...