Skocz do zawartości

[wyprawa] Budapeszt->Balaton->Osijek->Belgrad, druga połowa czerwca

Hubso

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystkim icon_mrgreen.gif.

Mam 23 lata i pochodzę z Poznania, ale studiuję w Warszawie. Trafiłem tutaj, ponieważ rekrutuję właśnie na wyjazd rowerowy, który zaplanowałem sobie jakiś czas temu. Dotychczas szukałem ludzi po znajomych i na Couchsurfingu, znalazłem tam kilku zainteresowanych, ale boję się że nie wystarczy im zajawki, żeby ostatecznie się ze mną wybrać icon_rolleyes.gif.

Ale do rzeczy - od połowy czerwca (14-17) do najpóźniej końca miesiąca chcę się wybrać na trip przez Węgry, Chorwację i Serbię, dokładniej na trasie Budapeszt-Balaton-Osijek-Belgrad. Obczajcie na mapie - trasa nie jest hardkorowa, ale za to bardzo urozmaicona icon_wink.gif. Trasa mierzona 'na oko' ma około 550 km, czyli dosyć spokojnie. Ale po pierwsze - chcę mieć czas na zwiedzenie miast, które uwzględniłem jako główne checkpointy, a po drugie trochę się pobyczyć nad Balatonem icon_smile.gif. Preferuję drogi wiejskie/lokalne, nie przeszkadza mi jazda w deszczu. Jazdę rowerami chcę zacząć od Budapesztu, gdzie dojechalibyśmy pociągiem z Poznania. Powrót z Belgradu także pociągowo, muszę zdążyć na 1 lipca do Warszawy!

Jeśli chodzi o kwestię organizacyjne, to jestem dosyć elastyczny, ale mam pewną wizję. Sam raz odbyłem już dłuższą trasę (Lublin-Wilno, ponad 1000km) i proponuję podobny model - podróż z namiotem i rozbijanie się u poznanych na wsiach ludzi, ew. spanie na stodołach, plebaniach. Z zasady unikam kampingów, chyba że ktoś z grupy miałby mega ciśnienie icon_wink.gif. Dlaczego? Przede wszystkim z chęci poznania trochę bardziej rzeczywistej strony tamtych regionów niż od strony 'turystycznej', po drugie koszty. Oczywiście raz na jakiś czas można się zatrzymać, umyć, nie jestem faszystą icon_wink.gif. Dysponuję bardzo dobrym, dwójkowym namiotem, który wożę na przednim bagażniku mojego roweru, który sam skonstruowałem icon_mrgreen.gif. Chętnie się z kimś nim podzielę. Co do jedzenia nie mam jakiegoś szczególnego systemu, ale myślałem o zakupie przenośnego gaźnika, żeby np. leczo zrobić w menażce, czy coś w tym stylu. Można by też spróbować trochę lokalnej kuchni icon_smile.gif.

Koszt wyprawy nie jest duży, uwzględnia głównie pociąg (szacuję na 150 zł w jedną stronę) i jedzenie, reszta zależy od Ciebie. Z wyposażenia to typowe wyposażenie rowerowe, nic specjalnego, bagażnik solidny i paszport, bo wyjeżdżamy ze strefy Schengen.

Sam jestem strasznie nagrzany na ten wyjazd icon_mrgreen.gif i jeśli ostatecznie nie znajdę chętnych to jadę sam, chociaż trochę bym się bał (trudno jest wtedy nawet zakupy zrobić, trzeba rower zostawiać bez opieki, trochę przypał jak dla mnie). Mam nadzieję, że znajdzie się tu przynajmniej jeden zajawkowicz wolny w tym okresie.

Tu możecie sprawdzić mój profil na couchsurfingu, jeśli ktoś chciałby zobaczyć moją mordę icon_wink.gif

http://www.couchsurfing.org/people/hubsonpl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...