thabo83 Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Tak jak koledzy powyżej preferuję soczewki. Nie zamieniłbym ich na nic innego. Aplikacja to kwestia ćwiczeń, ja po tygodniu doszedłem do perfekcji. Czasem nawet lusterka nie używam. A dla tych co mają problemy z wysuszaniem oka polecam kropelki nawilżające. Później już tylko zakładam moje przeciwsłoneczne Oakley'e Jawbone i w drogę pozdrower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBATRIX Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 A ile kosztują soczewki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Te co ja używam to kosztują ok 120-130zł za 6 sztuk wystarczających na kwartał. Do tego płyn za ok 40 zł. W praktyce da się je nosić dłużej: każda para jest na miesiąc a spokojnie można półtora miesiąca. http://www.cibavision.com.pl/lenses/air_optix/air_optix_night&day_aqua/index.shtml Nie zamienię ich na żadne inne. A moje pierwsze soczewki innej firmy to była porażka. Chyba się zapalenia spojówek nabawiłem, byłem bliski od całkowitego zniechęcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Przypomniałe sobie o pewnym wynalazku, który kupiłem kiedyś do samochodu - przeciwsłoneczne nakładki na zwykłe okulary. Kosztowały ok 30 zł, mają różne ksztalty, optyk pomoże dobrać pasujący do naszych okularów. Takie coś http://www.sklep.okularnik.com/index.php?cat_id=42&page=0&view=0&sort=default Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 To zależy kto co lubi ale "TEN" wynalazek nie jest zbyt estetyczny, przynajmniej ja się sobie nie podobałem i dziwnie się w tym czułem. Co do soczewek to zależy kto co MOŻE bo wiadomo, że do aplikacji można się przyzwyczaić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 Za sferyczne, utwardzane i antyrefleksem płaciłem w marcu 120 PLN, cylindryczne są jednak droższe. Przez kilka sezonów używałem accent onyx, na szczęście zgubiłem do nich wkładkę ze szkłami korekcyjnymi i kupiłem w tym roku shimani equinox z wkładką rx - zupełnie inna jakość Shimano mają lepszej jakość szkła, fotochromy to już w ogóle fajne są, wkładka rx jakoś mniej ogranicz pole widzenia, więc to też na plus. A największy plus dla optyka, który się przyłożył przy osadzaniu szkieł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 25 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 To zależy kto co lubi ale "TEN" wynalazek nie jest zbyt estetyczny, przynajmniej ja się sobie nie podobałem i dziwnie się w tym czułem. Co do soczewek to zależy kto co MOŻE bo wiadomo, że do aplikacji można się przyzwyczaić. Nie wiem czy mało estetyczny, ja nie tego oczekiwałem. Wygodniej mi założyć to na okulary jak jadę samochodem, w razie potrzeby opuszczam albo podnoszę. Wygodniejsze niż przekładanie okularów zwykłych i przeciwsłonecznych w czasie jazdy A na rower? Jak ktoś woli wozić dwie pary okularów ze sobą to jego sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 To może nie tyle kwestia estetyki, co tego że zwykłe okulary nie dają takiego poziomu ochrony jak okulary rowerowe. Piszę z autopsji jakby co A propos soczewek - jeżeli komuś pasuje, to super. Ale są ludzie, którzy nie są w stanie ich założyć albo nie czują się komfortowo i tyle. Też piszę z autopsji jakby co Dla mnie rozwiązanie Shimano + RX jest optymalne. Owszem, trzeba się przyzwyczaić do ograniczonego pola widzenia, ale jest to do zrobienia i to szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plmatrix Napisano 26 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 ...Dla mnie rozwiązanie Shimano + RX jest optymalne. Owszem, trzeba się przyzwyczaić do ograniczonego pola widzenia, ale jest to do zrobienia i to szybko. dokładnie popieram; sam ostatnio nabyłem equinoxy (z forochromem) + ramka RX + szkła plastikowe (w feelmanie za 110 zł) i jeżdze cały czas bez wzgledu na pogodę nawet w słoneczne dni nie zakładam jakiś przyczemnianych czy innych - tylko w "standardowych" fotochromach jedyny minus to to ze czasem między okular a szkło korekcyjne wleci jakas muszka i nie umie sie wydostac lub kropla potu spadnie i zostaje na dolnej krawędzi, ale na wszytko jest rada: - muszka znika jak sie odpowiednio głowe nachyli - tworza sie jakies zawirowania ze ją wydmuchuje - a na kroplę potu wystarczy poważyć (odsunac szkło od okulara) i sama zejdzie "po palcu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atmed Napisano 29 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Witam niestety jak wiekszosc z was piszacych tutaj mam wade wzroku. Poszukuje okolarow bez jakichkolwiek wkładek tylko normalne przyciemniane okulary sportowe na stale. jest taka mozliwosc kupienia takich okolarów bo nie widze sensu meczenia sie z dwoma parami okolarów na nosie. Szukam w necie i nic nie moge znalezc, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 30 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 A: Przesiadka na soczewki kontaktowe + normalne przeciwsłoneczne. B: Okulary korekcyjne z barwionymi szkłami. C: Okulary sportowe wraz ze specjalną wkładką do montażu soczewek korekcyjnych np. http://www.rogelli.p...-hs-404-czarne/ D: Laser Dodam, ze przerabialem wszystkie powyzsze opcje. A jest dobre jak oko toleruje soczewke, niemniej jest z tym sporo zabawy B dziala do momentu kiedy zmienia sie wada wzroku C ciezkie, malo estetyczne, potrafia zaburzac wizje D jest super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krissek Napisano 1 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Szkła za 100 zł? Chyba na targu W normalnym optyku szkoła z moją wadą (jedno -4, drugie -2), astygmatyzmem, plastikowe, z antyrefleksem kosztują ok 300 zł. kolego to uderz do Vision Express tam za podobny zestaw(wada 2.25 i 2.5 reszta jak u Ciebie) dałem 200zł za 2 szkła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 No ja właśnie dałem tam 300 zł ,za takie jak odpisałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 2 Lipca 2012 Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 podobnie jak Garp za szkła z AR zapłaciłem 300zł jednakże szkła pozbawione tej warstwy kosztują 200zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.