piotr3161 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam, Mam wadę wzroku- na dal i noszę okulary. Kupiłem rower, strój itd. ale chciałbym coś przeciwsłonecznego... nie wiem jak to wygląda w tym wypadku gdy się posiada wadę wzroku? Możecie coś doradzić? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saggi Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 A: Przesiadka na soczewki kontaktowe + normalne przeciwsłoneczne. B: Okulary korekcyjne z barwionymi szkłami. C: Okulary sportowe wraz ze specjalną wkładką do montażu soczewek korekcyjnych np. http://www.rogelli.pl/rowerowe-sportowe-okulary-rogelli-hs-404-czarne/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sol Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Szersze omówienie jest np. tu http://www.forumrowerowe.org/topic/99931-okulary-z-wkladka-korekcyjna-do-okolo-500zl/ Jak również tu http://emtb.pl/forumo/thread-8963.html i tu http://emtb.pl/forumo/thread-5610.html Od siebie dodam, że nie toleruję soczewek, więc zainwestowałem w Shimano z wkładką RX. Pierwsze wrażenia mieszane. Z jednej strony porządnie wykonane okulary, z drugiej ugięcie wkładki powoduje załamanie obrazu i wrażenie PRAWIE zawrotu głowy. Trwa to parę chwil i przechodzi, ale jest odczuwalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dymcio111 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 np okularki Rudy Project z wkładką RX, ale niestety cena dla niektórych spora... http://rudyproject.pl/soczewki_rx.php Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koziakaka Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 nawet tani accent robi takie z adapterem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ja mam dwie pary - korekcyjne i korekcyjne przeciwsłoneczne. Soczewek nie toleruję, nie wsadziłbym sobie niczego do oka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ja jeżdżę w soczewkach i zwykłych okularach i nie wyobrażam sobie innej jazdy. Na początku nie mogłem sobie zamontować soczewek, czasem też ciężko je ściągnąć ale podczas jazdy są doceniane prze zemnie. Kąt widzenia i to że okulary nie mają tej oprawki w środku daje duże pole widzenia i komfort. Ale jeśli ktoś nie toleruje soczewek no to nic na siłę, trzeba się przyzwyczaić do specjalnych oprawek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emcer Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Soczewki, tylko - miałem korekcyjne/słoneczne robione na wymiar, ale po przesiadce na soczewki juz bym ich nie założył.2 sprawa, na nartach też lepiej się śmiga w soczewkach - okulary pod goglami, przerabiałem - kicha straszna, widoczność mocno ograniczona zakłucenia widzenia nawet w dobrych okularach/goglach. Teraz tylko soczewki, dobre ceny sie pokazały po sklepach i w internecie. A co do wkładania paluchów do oka - kwestia przyzwyczajenia, kobiety są przyzwyczajone , panowie, mamy gorzej, ale ja dałem radęnawet nawet bez lustra po 3 miasiącach ... Polecam soczewki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Miałem ten sam dylemat co Ty. Nie dam rady nic wsadzić do oka więc soczewki odpadały kupiłem więc okulary z wkładką korekcyjną i zakupiłem najprostsze szkła korekcyjne, na początku nie mogłem się przyzwyczaić ale teraz wiem, że to był dobry zakup. Okularów na allegro jest masa a później tylko do optyka po szkła i jazda!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Ja od bardzo niedawna właśnie wsiadłem na soczewki. Tez nie wyobrażam sobie coś wkładać do oka ale idzie się przyzwyczaić. Pierwszy raz tydzien temu 3 razy szedlem sie polozyc zlany zimnym potem i blady podczas zakladania tego sprzetu. Ale teraz po jakichś 4 zalozeniach juz jest lepiej. Jesli nie soczewki to tylko i wylacznie robione okulary przeciwsloneczne korekcyjne. Zadne takie z mozliwoscia zainstalowania korekcyjnych szkiel. Tak jak wyzej napisali Koledzy dziwne zaburzenia obrazu i krecenie sie w glowie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Nie wszyscy mogą mieć soczewki, to zależy od wady wzroku, ja nie mógłbym mieć soczewek raz ze względu na to, że nie dam rady majstrować sobie przy oku a dwa ze względu na wadę jaką posiadam. Kupiłem takie okulary z klipem bo nie miałem innego wyjścia, fakt faktem na początku ciężko mi było się przyzwyczaić ze względu na to, że klip jest mały i i pole widzenia nie jest najlepsze a dwa jest bardzo blisko oczu i po dłuższym czasie bolą mnie gałki oczne ale o tym zostałem poinformowany przez optyka. Także jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBATRIX Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Dobry temat A ja zadam pytanie co z jazdą na rowerze gdy ktoś jest lewo ręczny ? Co do tematu to jesteś dalekowidzem tak ?? tzn. z bliska (bardzo bliska) nic nie widzisz, a z daleka wszystko ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Raczej odwrotnie. Poco dalekowidzowi okulary chyba do czytania gazety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Jesli nie soczewki to tylko i wylacznie robione okulary przeciwsloneczne korekcyjne. Zadne takie z mozliwoscia zainstalowania korekcyjnych szkiel. Tak jak wyzej napisali Koledzy dziwne zaburzenia obrazu i krecenie sie w glowie... Nie tylko... sam posiadam dwa komplety okularów z wkładkami i jakoś zaburzeń obrazu (aberracji sferycznej) nie zauważyłem, a tym bardziej kręcenia w głowie (jestem astygmatykiem). Generalnie bardzo polecam to rozwiązanie... również ze względów ekonomicznych - sezon dla mnie praktycznie trwa okrągły rok (zimą snowboard) więc na szkła musiał bym wydawać 600zł rocznie czyli oba zestawy zwróciły mi się dokładnie po roku (wkładając do okularów szkła z AR)... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peterp079 Napisano 31 Maja 2012 Udostępnij Napisano 31 Maja 2012 Ja jak takie włożyłem to pierwsze co zrobilem to wlazłem w ławkę. Potem było tylko gorzej. Po przejechaniu kilku km na rowerze było mi tak niedobrze że musiałem się zatrzymać i zdjąć to czym prędzej. W związku z tymi przeżyciami będę dalej obstawał przy swoim. Choć nie twierdzę że wszyscy tak mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pit1 Napisano 2 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2012 Ja w tym sezonie zdecydowałem się na okulary z wkładką (accent Onyx (90zł) + szkła (100zł). To moje pierwsze okulary na rower i polecam. Nie miałem i nie mam żadnych problemów typu zawroty głowy itp. Okulary z wkładką to chyba najtańsza opcja. Soczewek nie próbowałem, ale na pewno komfort noszenia jest większy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 A te szkła korekcyjne to szklane wsadzacie? Powiem że ja bym się bał. Ostatnio jak zaliczyłem glebę na asfalcie a hełmem przygrzmociłem o asfalt to aż mi "szkiełko" z okularów przeciwsłonecznych wyleciało. Nawet nie chciałbym myśleć coby się działo gdybym miał szklane okulary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Tak kolego, szklane... Mało tego siodełko nabijamy gwoździami, a chwyty i rogi pineskami:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 3 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2012 Basiq, nikogo nie chciałem wyszydzać Szkoda, że tak to odebrałeś. Jak pisałem, po glebie gdy "szkiełka" szukałem to dotarło do mnie co by było gdybym miał szklane okulary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garp Napisano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Szkła za 100 zł? Chyba na targu W normalnym optyku szkoła z moją wadą (jedno -4, drugie -2), astygmatyzmem, plastikowe, z antyrefleksem kosztują ok 300 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qb41 Napisano 4 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2012 Cena szkieł jest różna 100zł - tyle kosztują najprostsze szkła z antyrefleksem. Ja np. zapłaciłem za zwykłe plastiki 60 zł bez AR. A co do okularów to nie produkują już szkieł - szklanych tylko plastiki. Dalekowidz widzi lepiej to co znajduje się dalej od niego dlatego nosi plusy a krótkowidz na odwrót. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mhabik Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Ja osobiście nie mogę nosić soczewek, bo za bardzo wysuszają mi oczy, a że uwielbiam jeździć rowerem rozważam zakup "specjalnych okularów u optyka"... Fakt, że będą droższe niż takie zwykłe ze sklepu, ale chyba warto, jak myślicie? Wiem, że można kupić takie z barwionymi soczewkami, które redukuja odblaski, al ciekawe czy one faktycznie są warte swojej ceny? Używał ktoś?Nie wiem czy się skusić... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 21 Czerwca 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 rozważam zakup "specjalnych okularów u optyka" Co kryje się pod tym stwierdzeniem? Okulary korekcyjne z jednolicie przyciemnionymi szkłami? Teoretycznie niezłe rozwiązanie e,ale problem pojawi się podczas jazdy w pochmurne dni lub w gęstym lesie ( na podstawie własnych doświadczeń). Dobre okulary z prawidłowo osadzoną wkładką i prawidłowo dobranymi i zamontowanymi szkłami nie powinny pogarszać widzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dejtrejder Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Ja jeżdżę w soczewkach kontaktowych od kilku lat i na to zakładam zwykłe okulary przeciwsłoneczne. Uważam to rozwiązanie za najlepsze na świecie. Każdy jest w stanie nauczyć się zakładać soczewki. To nic trudnego. Początki tylko są trudne nie wolno jednak się zniechęcać. Jeśli jednak ktoś nie chce takiego rozwiązania to pozostają fotochromy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KUBATRIX Napisano 21 Czerwca 2012 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Ja osobiście nie mogę nosić soczewek, bo za bardzo wysuszają mi oczy, a że uwielbiam jeździć rowerem rozważam zakup "specjalnych okularów u optyka" ... Fakt, że będą droższe niż takie zwykłe ze sklepu, ale chyba warto, jak myślicie? Wiem, że można kupić takie z barwionymi soczewkami, które redukuja odblaski, al ciekawe czy one faktycznie są warte swojej ceny? Używał ktoś ?Nie wiem czy się skusić... Pozdrawiam Specjalnych czyli także szerokich aby zakrywały prawie całe oko ?? Pokaż na fotce jak wyglądają te specjalne okulary na rower. Ja tez mam wadę wzroku tylko taką że jestem dalekowidzem. Ne potrzebuje nosić okularów typowych aby widzieć znaki jak u krótkowidzów, a zakładam zwykłe rowerowe podczas jazdy rowerem.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.