Skocz do zawartości

[tarczowe] Tektoro Auriga Comp

ammisiek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tak kolejny problem z tym g*wnem które to tak zachwalałem. A więc chodzi o hamulce takie jak w tytule. A więc zacznę od początku. Przedni hamulec zapowietrzyłem już najprawdopodobniej w dzień zakupu (chyba wcisnąłem klamkę bez koła bo przewoziłem rower) Tylny z którym teraz mam problem był w porządku, do czasu gdy przesmarowałem łańcuch jakimś badziewnym jak się okazało smarem z garażu ;p. Rowerowi nie posmakowało i zaczął pluć i opluł tylną tarcze o czym nie wiedziałem i wcisnąłem tylny hamulec i usłyszałem niezłą symfonie. Przetarłem tarcze i klocki benzyną ekstrakcyjną i "przetarłem" hamulec na zjazdach i było prawie wszystko w porządku. Miesiąc temu oddałem rower na serwis żeby mi odpowietrzyli ten przedni hamulec ale kazałem im też popatrzeć tam do tylnego. Odebrałem rower i oba hamulce straciły swoją moc hamowania wróciłem się do serwisu i powiedzieli mi, ze tak ma być, bo na zjazdach jak zablokuje mi koło to gleba a teraz mam taki abs. Ale wiecie jak to jest w mieście kiedy jakaś istota wejdzie na ścieżkę rowerową to nie mamy czasu na absy trzeba się zatrzymać prawie w miejscu. No ale nie bede się kłócił z ekspertem :) O dziwo przedni hamulec po 2 dniach się dotarł natomiast ten tylni... Nie wiem już co mu może być. Nie ma prawie w ogóle mocy, jak jadę to nie ma mowy o blokowaniu koła na asfalcie. Tarcza nie jest tłusta ani nic klocki też nie, a klamka nie chodzi tak jakby była zapowietrzona. Dodam, ze kolega ma rower na takich samych hamulcach i u niego śmigają pięknie.

P.S A jak tak na chama wciskam klamkę po po chwili hamulec daje niezły koncert i po minucie takiej symfoni zaczyna troszkę lepiej działać. Mam nadzieję, że zrozumieliście mniej więcej o co mi chodzi w tym stosie liter i proszę was o pomoc.

IMO ten tyl miales zapaprany czyms i pewnie klocki sie zasyfily. Nie wiem czy w serwisie wstawili ci nowe czy nie ale jesli nie to czyszczenie raczej nic nie da. Tarcze poczyscisz ale klocki powinienes wymienic. Ja u siebie tez mam na razie Tektor Auriga Comp i moze ustawienie ich jest troche popaprane ale na dzialanie nie nazekam.

Z doswiadczenia wiem ze czyszczenie klockow po zapapraniu smarem/olejem etc to strata czasu. Czasem moze to pomoc na chwile ale na dluzsza mete nic nie daje. Zacznij od nowych klockow. Wyczysc tarcze jakims preparatem do czyszczenia hamolcow rowerowych (jak masz je juz troche to przejedz papierem sciernym 120/150) . Powinno pomoc

Przed wymianą klocków obowiązkowo wyczyść tarcze bo inaczej na nic wymiana. Zaraz mnie pewnie zjedzą ale ja swoją tarczę i klocki wyczyściłem płynem do mycia silników bo nic innego nie dawało oczekiwanych efektów. Hałasy tylko trochę mniejsze były ale za to siła hamowania powróciła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...