matekis Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Witam. Mam oponke, ktora ma przejechane okolo 100km. Niestety na cos najechalem. Detke zalatalem, zalozylem, napompowalem, i widze dziure w oponie. I tu moje pytanie - da sie ją uratować? W środku nic nie wystaje, wszystko jest ok. Schwalbe Black Jack 26\' Dziura DSC00332.jpg | | Fotki, Zdjęcia, Obrazki Fotosik.pl Ps. Ta plamka naokoło dziury to klej. Próba reanimacji była.
Froop Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 zaklej kawałkiem starej dętki tą dziurę od wewnątrz i powinno być ok
matekis Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 Nie bedzie "guza"? Bo w tej chwili jest. :/
GhOsTwrc Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Ja miałem podobną sytuację w oponie Rapid Rob , nakleiłem od wewn. strony łatkę. Po napompowaniu opona się rozciąga jest widoczna łatka guza nie widać. Uważam jednak że z taką oponą podczas jazdy w cięższym terenie mogą pojawić się problemy. Opona jest założona w innym rowerze i jeszcze jej nie testowałem
arroyo Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Podklejenie dętki to za mało. Ja widzę to tak, że musiałbyś podkleić kawałek starej opony i dodatkowo zaszyć rozdarcie.
matekis Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 Kawałek starej opony od środka, i zaszycie od zewnątrz? Dobrze myślę?
hassanbey Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Moim zdaniem cokolwiek będzie robione będzie bicie na oponie a wtedy lecą piasty nie mówiąc o bezpieczeństwie Wysupłaj $$$ na nową oponę
Mod Team Maniak Napisano 30 Maja 2012 Mod Team Napisano 30 Maja 2012 Spokojnie starczy podkład ze starej opony, najlepiej ze ścianki bo są najcieńsze, możesz przykleić go na klej do dętek, tylko musisz zostawić to w ścisku stolarskim na dobę. Do treningu lajtowych wyjazdów powinno wystarczyć, najlepiej przełóż oponę na tył bo raz ze szybciej się zetrze dwa że jak strzeli to na twarz nie polecisz. Nową oponę i tak musisz kupić. Nie sądzę żeby wulkanizacja wiele dała jak przeciął oplot.
matekis Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 Okej, sproboje. W piatek przystapie do reanimacji. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi. Mam jeszcze jedno pytanko. Czy szyjąc opone, tak jak napisal Arroyo, moge to wzmocnic np topiąc gume i spajając dwie czesci ze soba?
arroyo Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Niczego tam nie stapiaj, ogółem nie baw się ogniem przy oponie Nie wiem czy ta guma jest wewnątrz pleciona ale w każdym razie podklej tylko od wewnątrz kawałek starej opony i zaszyj całość jakąś grubą nicią, np dratwą, ewentualnie bardzo grubą żyłką wędkarską - tylko ostrożnie, aby przy naciąganiu nici nie przeciąć opony.
ZeroCool Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 kombinujecie podjedz na wulkanizacje niech ci wkleja łatkę up4,5 jest z płótnem i będzie ok a jak będą się wymigiwać to od nich odkup i wklej sam (jak by co to jestem wulkanizatorem )
arroyo Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Naczytałem się już kilka razy, że warsztaty wulkanizacyjne nie wulkanizują opon rowerowych ze względu na ich grubość "to się nie będzie trzymać"
Mod Team Maniak Napisano 30 Maja 2012 Mod Team Napisano 30 Maja 2012 Nie szyj, tylko popsujesz bardziej. Wulkanizacja? Tam prawie nie ma gumy, marne szanse na zrobienie tego dobrze.
matekis Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 No to pozostaje nowa oponka. No dobra, dziekuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.