majk199611 Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Witam jak w temacie potrzebuje pomocy w doborze wielkości ramy . Przeleciałem wiele stron ale wszystkie dają mi sprzeczne wyniki . Nie wiem zbytnie jakie wymiary będą potrzebne więc podam te podstawowe Wzrost 184 cm Waga 85 kg Długość nogi 90 cm Ktoś pomorze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seebcioo Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 zależy od producenta - tableka od kross'a http://www.kross.pl/pl/poradnik/dobor-ramy i tak dobrzy byś znalazł od producenta swojej przyszłej ramy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majk199611 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Głównie zależało mi na firmie kelly's dokładnie na modelu ARC 1.0 2012 Lub coś w ten teges ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Normalnie dobierasz. Mierzysz długoś nogi od ziemi do kroku a następnie dzielisz przez dla MTB/Cross 0,57, szosa 0,66, Trekking/Miejski 0,63. Otrzymany wynika w minimetrach poróznujesz z długością rury podsiołowej (patrz geometria) podaną przez prodycenta. Wynik możesz podzielić dodatkowo przez 25,4 żeby otrzymać wielkość w calach. IMHO jeśli kierujesz się rozmiarówką w calach to nie powinno być "oszustwa" i 19" powinna mieć podsiodlówkę ~483mm. Gorzej z nowo modnymi rozmiaram literowymi które są różne w zależności od producenta. Ba potrawią się różnić w poszczególnych modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majk199611 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Czyli z tego wynika że powinienem mieć ramę o rozmiarze 59 a czy dało by się dopasować mniejszą ramę po przez regulacje wysokości sztycy ? na przekład w tym przypadku http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=28083&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=318&subcat_id=undefined czy lepiej było by wziąć większy model ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 źle napisałem trzeba pomnożyć przez 0,57 a następnie podzielić przez 2,54. Przykładowo 84x0,57=~48/2,54=19. Mój błąd. Wybacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majk199611 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 K*wa źle napisałem trzeba pomnożyć przez 0,57 a następnie podzielić przez 2,54. Przykładowo 84x0,57=~48/2,54=19. Mój błąd. Wybacz. nie trzeba tylko powiedz czy tak jak wyżej sie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 To zależy czy jak ci pasuje długość górnej rury. Jeśli wolisz mieć coś krótszego to możesz wziąć o rozmiar mniejszą ramę i zastosować dłuższą sztycz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majk199611 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 To zależy czy jak ci pasuje długość górnej rury. Jeśli wolisz mieć coś krótszego to możesz wziąć o rozmiar mniejszą ramę i zastosować dłuższą sztycz. czyli mógłbym brać tego kelly's Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość voytec Napisano 29 Maja 2012 Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Brać możesz ale rozważyłbym na Twoim miejscu jeszcze to http://velo.com.pl/produkty/?m=1&pk=56&id=3085 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majk199611 Napisano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Napisano 29 Maja 2012 Brać możesz ale rozważyłbym na Twoim miejscu jeszcze to Velo | Części i akcesoria | Accent | Apex Piękna no i lekka ale szukam kompletu niestety nie chciałbym sam składać roweru ( nie zbyt się na tyn znam ) ale jestem bardzo otwarty na propozycje mam budżet koło 3000 -3500 zł więc jak by coś wpadło do głowy to proszę daj znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asmod Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 Tutaj macie kalkulator rozmiaru ramy: http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO&INTRO_LINK=NOREDIR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrpki Napisano 30 Maja 2012 Udostępnij Napisano 30 Maja 2012 miej gdzieś wszystkie kalkulatory rozmiarów, dopasuj się i sprawdź na czym się najlepiej czujesz. A że ktoś powie, to nie ten rozmiar? Jesteś modelką czy chcesz wygodnie jeździć. Pa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.