Skocz do zawartości

[koło] mocowanie koła,czym to ściągnąć ?

KICIORGT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie.W rowerku Focus spotkałem się z takim ,mocowaniem :) (foty ) . Nie mogę ściągnąć koła,potrzebuje specjalnego klucza żeby odkręcić to gó... czy jest jakaś metoda ?? foty nie są zbyt dobrej jakości ale może ktoś spotkał się z czymś takim :icon_cool:

post-139397-0-20798300-1338307822_thumb.jpg

post-139397-0-42790600-1338307921_thumb.jpg

Napisano

Mi to wygląda na bliżej niezidentyfikowany zamykacz piasty zabezpieczajacy przed niepowołanym odkręceniem ...

Stawiam że jest do tego specjalny klucz, coś jak tu ...

http://www.rowerownia.com/images/products/czci/zaciski/zaciski-k/skyline_mtb_spannerl.jpg

Jak nie masz tego klucza to jedyny pomysł jaki mi przychodzi do głowy to żabką postarać się odkręcic srube z pierwszej foty :).

Pozdro

Napisano

rzezniol, czy moglbys podac link do jakies aukcji albo sklepu, gdzie mozna nabyc takie zaciski? nie musialbym bac sie zostawiajac rower przed sklepem zapiety tylko o rame.

• Mod Team
Napisano

DO tego dziwa jest specjalny "klucz" było już o tym parę razy na forum, niestety nie pamiętam jak taki zacisk sie nazywa.

Napisano

No to jest problem:) musze znaleźć jakiś sposób żeby to odkręcic:) Żabką tam nie dojdę,trzeba będzie powalczyć,jest to skuteczny system przeciw kradzieży :) jak cos wymyślicie to piszcie ... Pozdro!

Napisano

Jakbyś szukając rozwiązania natknął sie gdzies na nazwe tego zacisku to daj znac, bo widocznie jest mocno antykradziezowe, a moze bedzie tansze niz 400 zl.

Napisano

Dzisiaj dokładnie obejrzę może jest gdzieś chociaż napisane czyjej to produkcji :),nie wiem czy uda mi się zrobić dokładniejsze foty moim telefonem :laugh: Z pewnością jest "mocno"antykradzieżowe hehe walczę i nic...albo słaby ze mnie złodziej....;):woot:

Napisano

Jeżeli nie masz do tego klucza i go nie zdobędziesz to jedynym sensownym pomysłem jest moim zdaniem próba rozwiercenia głównej śruby lub jakąś mikroszlifierką przecięcie nakrętki. W obu przypadkach będzie pewnie ciężko jeśli materiał z którego jest to wykonane jest utwardzony.

Napisano

To tak jak pisałem wyżej przewiercić lub przeciąć którąś stronę, istnieje też jedno rozwiązanie bardziej inwazyjne, przeciąć ostatnią nakrętkę na osi piasty kątówką z cienką tarczą, do shinano kupisz os spokojnie.

Napisano

Czyli zewnętrzny pierścień śruby jest tak jakby osłoną a, żeby odkręcić koło musisz odkręcać tym w środku, w linku, który podałem wcześniej są jakieś klucze do tego, ale trzeba pewnie mieć kod, żeby zrobić replikę. Zapytaj osoby od której kupiłeś rower :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...