Skocz do zawartości

[koło] Luzy na piastach?

Knorpel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Z góry mówię że jestem laikiem.

Może najpierw pokaże o jakie koło chodzi.

CUBE Attention blackâ'n'âred

A mój problem jest taki. Wracałem dzisiaj z pracy i słyszałem od czasu do czasu taki brzdęk. Zajechałem pod sklep i znowu usłyszałem "brzdęk" więc spojrzałem na koło a tam zabezpieczenie koła (co się dokręca koło to jest śruba a z drugiej strony jest "naciągacz?") jest otwarty. Więc dokręciłem i zamknąłem zabezpieczenie poczym pojechałem do domu po drodze znowu słyszałem brzdęki. Więc postanowiłem zobaczyć o co chodzi w domu

Odwróciłem rower zobaczyłem że tarcza ociera o klocki ( jest raz bliżej prawego klocka raz lewego).Ściągnąłem koło i łapiąc za piast (To co są w nim łożyska) i poczułem luz. Więc chyba dokręciłem tzn odkręciłem ostatnią śrubę z jednej strony i zakręciłem z powrotem i luzu już nie było założyłem koło i po chwili luz znowu powstał więc dlatego piszę tutaj żeby ktoś z was mi pomógł :].

A po za tym zdaje mi się że klocki nie odbijają czy tak powinno być. Miałem ściągnętę koło klocki między sobą miały dużą szparę. Naciskając hamulec i puszczając szpara się zmniejszała (tzn. jak nacisnąłem to szpara się zmiejszyła a puszczając nie wracała nawet o kawałek) i jak tak kilka razy zrobiłem to klocki zbliżyły się do siebie i gdy puszałem hamulec klocki odsunęły się od siebie na odległość bo ja wiem 1 albo 2 mm bardzo blisko.

Jadąc rower coś pstrykało bardzo żadko tak jak by kierownica była nie dokręcona i chciała się obkręcić nie wiem. Ale rower był miesiąc temu na przeglądzie i wszystko niby w porządku było. Tak samo jest z siodełkiem jak podnoszę to coś pstryka trzeba dokręcić ?

Myślę że mnie zrozumieliście. Potrzebuję bardzo szybkiej pomocy bo jutro muszę jechać tym rowerem do pracy

Pozdrawiam

Knorpel

Napisano

Witam.

Chodzi o przednie koło.

Tak jak pisałem jestem laikiem i nie wiem co znaczy skontrować. Przeczytałem na innym forum też że trzeba to zrobić ale nie mogłem nigdzie znaleźć jak.

Myślę że mi wytłumaczysz. A co do klocków są w porządku ?

I poprzez taką jazdę nic się nie stało jechałem tak około 10km.

Pozdrawiam

Napisano

no to patrz masz po obu stronach po dwie śrubki przy piaście tą najbliżej piasty dokręcasz aby nie było luz ale żeby koło chodziło ^^ gdy dokręcisz klucz dalej trzymaj wejść drugi klucz aby pasował do tej drugiej śruby. kluczem przy piaście nie ruszasz tylko tym drogim dokręcasz i masz kątre myślę że pomogłem

a co do hamulca to masz chyba hydrauliczny ponieważ bez tarczy nie naciska się hamulca ponieważ tłoczki się wybijają i trzeba je nabić nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć

Napisano

Jak włożyłem koło to jest bicie tzn koło nie chodzi w miescu tylko się unosi do góry i na dół. Z tyłu widzę że też takie coś jest ale z tyłu jest mało widoczne a tutaj widać i to mocno tak ma być?

• Mod Team
Napisano

Skoro koło unosi cie sie góra dół to widze tylko 1 opcje: - tzw. jajko - koło do centrowania, eeeewentualnie masz krzywo założoną oponę ... koło znaczy ..

koło znaczy sie:

- koło czyli piasta, obrecz, opona etc

- koło znaczy obrecz z oponą

- czy może sama opona ?

Napisano

Rower kupowany 2 miesiące temu więc wątpię żeby obręcz była wykrzywiona.

Teraz jakoś tak założyłem że nie dość chodzi do góry i na dół. To jeszcze taka ósemka jest że ....

Zdaje mi się że ośka (piasty) nie wiem jak to się nazywa się wykrzywiła. A się wykrzywiła bo nie było dokręcone koło a jak się zjeżdża ze schodów.

To wiesz się wykrzywi tak przynajmniej mi się zdaje. Chciałem wyciągnąć cały piast i zobaczyć czy łożyska są cale i odkręciłem jedną stronę a druga nie chciała się odkręcić.

A nie mogłem jej wyciągnąć bo tak jak by blokowała tarcza :(.

Zadzwoniłem do mamy żeby poszła przed pracą do rowerowego i poprosiłem ją żeby się spytała ile by kosztowała wymiana ośki bo ja sam to czasu nie mam.

A waszym zdaniem ile by kosztowała wymiana ośki (piasta) do tego koła ? Chodzi mi o część a nie robotę. Ja bym poszukał na necie ale wiem jaki to rodzaj.

Jestem przecież tylko laikiem. :(

Siodełka pstrykało przy podnoszeniu bo śruby były nie dokręcone. Tak mi dokręcili w serwisie. Weź kup sobie rower wydaj kilka tysięcy daj do wyregulowania go do sklepu gdzie kupowałeś (podobno regulowała to osoba której rowery to jej hobby i dodatkowo została wysłana na kurs napraw rowerów) i jeszcze Ci zwalą.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...