Skocz do zawartości

[koła] koła dla rowerzysty 55 kg

PlastiQ

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z wyborem kół dla siebie. Będę wymieniał obecne koła z mojego scotta. Szukam lepszego zestawu niż oferowane fabrycznie ciężkie koła (dt 445D, szprychy dt, piasta przód scott, tył shimano).

Mój rower - scott scale 40

Moja waga - 55 kg (58kg przy maks opciązeniu plecaka)

Jeżdżę po beskidach - głównie beskid mały, śląski i żywiecki. Dość agresywnie. Nie jeżdżę po maratonach w centralnej Polsce.

W tym roku chcę wymienić koła na sztywniejsze, trwalsze i na pewno lżejsze. Jednak głównie interesuje mnie sztywność i

wytrzymałość/trwałość.

Te same koła służą mi do treningów, jazdy na zawodach oraz wycieczkach po górach i od czasu do czasu do miasta :)

Zastanawiam się nad dwoma wariantami.

Koła za 3000 zł

-cranckbrothers cobalt 3, podobno to solidne koła, sztywne i mają poprawione piasty

-easton ea90 xc

Koła do 2000 zł

- tutaj zastanawiam się głównie nad dt swiss x 1600

- składaki ztr alpine, piasty 350/240, szprychy - nie mam pojęcia jakie

- jest też opcja kół soul-kozak ze szprychami Sapim CX-Ray

Na początku zainteresowały mnie tylko koła dt swiss x 1600 (są tam piasty 350, obręcz 400 i szprychy super comp.) podobno zestaw nie przekracza realnie 1650 gram. Szukałem w sieci coś o tych kołach i nie wiele znalazłem tyle, że podobno mają bardzo dobry współczynik sztywności do masy :D niewiele mi to mówi, bo nie było żadnych wzmianek o awaryjności, wrażeniach testera z jazdy itd.

Potem zainteresowały mnie koła ztr, ale tu nie wiem jakie komponęty zamówić aby koła się nie rozleciały i sprawdziły się w terenie który wyżej opisałem.

soul-kozaki znalazłem przypadkiem.

Eastony polecał mi gość w serwisie rowerowym ale podobno mało części zamiennych (szprychy itd)

Cobalt 3 to podobno solidne koła i jeżeli chodzi o koła za 3k pln pewnie wybrał bym te.

Czy przy mojej wadze nie ma znaczenia co wybiorę?

Napisano

To już myślę ze lepiej zamiast alpine wziąć ZTR Crest, 10gram więcej, ale mocniejszę obręcze. Z takim budżetem to możesz sporo kombinować.

ZTR Crest to dobry wybór jeśli chodzi o wagę. Mało ważysz to krzywdy tej obręczy nie powinineś zrobić.

Szprychy CXray to idealny wybór jeśli ma się na nie budżet.

Piasty to DT Swiss 240s ma świetne opinie i przyzwoitą wagę.

Soul Kozak mnetic zapowiada się też bardzo ciekawą piastą, niestety jeszcze nie miałem okazji testować, ale magnetyczny bębenek wygląda ciekawie i głośno łapie

Ja mam jeszcze małą perełke akutalnie: 2 komplety piast Mack'a, Superlite i standard na tych piastach mozesz zrobić koła o naprawdę kozackiej wadze. Tył 199gram przód 84gram.

Piasty mają na zachodzie opinie niezawodnych, w Polsce mało kto je użytkuje.

Dzisiaj składałem zestaw na Mack standard + ztr crest 28h + CXray. Waga wyszła 1247gram i koła były sztywne, katowałem je trochę w garażu żeby rozprężyć i na sztywnosć narzekać nie można ;)

Napisano
Piasty mają na zachodzie opinie niezawodnych, w Polsce mało kto je użytkuje.

No to teraz palnąłeś. ;)

Przy tej wadze Alpine będzie w zupełności wystarczająca, 30kg ciężsi rajderzy jeżdżą na tych obręczach w rowerach enduro/am i są proste. Nie ma co demonizować.

Napisano

W sumie zastanawiam się już bardziej nad Cobalt 3 albo soul kozakiem, bo udało mi się wynegocjować taniutki zestaw.

Nie znam jednak nikog, kto jeździ na cobaltach albo Soul Kozak. DT X 1600 trochę odpuściłem bo są tylko z center lockiem a ja mam hamulce avida.

Z drugiej strony zakup Cobalta wiąże się z zakupem nowej kasety, bo piasty w Cobalt 3 są aluminiowe i nie chcę aby mi się kaseta wżynała w bębenek. Nie wiem jak z DT X 1600. Czy piasty dt 350 też mają aluminiowy bembenek?

Biorąc pod uwagę wersję ekonomiczną to wygrywa Soul Kozak, bembenek nie jest z aluminium do tego 6 śrub, czyli nie wiąże się z dodatkowymi kosztami.

Natomiast DT X 1600 to zakup adapteru i kasety (o ile 350 mają bembenek aluminiowy) w cobaltach dodatkowa kaseta.

Ktoś jeździł na Crank Brothers Cobalt 3?

Napisano · Ukryte przez Schwefel, 1 Czerwca 2012 - Brak powodu
Ukryte przez Schwefel, 1 Czerwca 2012 - Brak powodu

Nowy, oficjalny dystrybutor DT Swiss - zapraszamy na stronę www.DT4YOU.com

W ciągu najbliżych 2 tygodni na stronie pojawi się bardzo atrakcyjna oferta wyprzedażowa na wybrane modele z 2009,2010 i 2011 roku.

Zapraszamy serdecznie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...