Skocz do zawartości

[Koło tylne]Sztywność 18 szprych

grzegosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam takie pytanie, czy w tylnym kole wystarczy 18 szprych? Czy będzie to zbyt wątła konstrukcja (oczywiście obręcz przeznaczona pod 18)? Mam 185cm wzrostu i ważę 72kg. Rower raczej na codzień, więc nie chcę źle zainwestować, ale jeśli to ma rację bytu, czemu nie. ;) Z przodu mam 16 szprych i koło jest cały czas prościutkie :)

Proszę o odpowiedzi raczej ludzi zorientowanych niż teoretyków.

• 2 miesiące temu...

To zależy jak jeździsz czy po dziurach czy raczej delikatnie po asfalcie wymijająć każdą dziurę.

Sam miałem z tyłu 16 szprychówkę na carbonie i było spoko a w dziurę nie raz sie wpadło zależy to głównie od modelu i marki koła.

Co do sztywności nie będzie takie jak na 36 (diabelnie sztywne) na 16 czuć że kolo lekko pracuje.

Z przodu mając nawet 4 szprychy będzie dobrze bo na przód nie wywiera się takiej siły.

Sam mam 185 i ważę ok 73kg ale nie raz zdarzyło mi się centrować koło.

Po prostu nie za bardzo takie koła nadają się na nasze kochane polskie drogi wystarczy dobra dziura i trzeba centrować

Dokladnie jak kolega wyzej napisal, gdyby nie te dziury. Mialem kiedys obrecz na 18 ale niestety byla zbyt slaba cala konstrukcja i co chwila trza bylo centrowac.

Ps. Nie wiem czy to tylko ja jezdze bo dziurach i jest dla mnie za slabe czy jak :-)

Im mniej tym ciężej jest przywrócić centryczność koła.

Dziś masa kół w rowerach szosowych ma małą ilość szprych, także w rowerach stosunkowo tanich więc i popularnych. Rozwiązanie musi się sprawdzać przynajmniej dobrze, inaczej bylby to kiepski interes dla producenta. Do codziennej, beztroskiej eksploatacji wybrałbym jednak (gdybym miał budować koła) rozwiązania mniej problemowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...