Skocz do zawartości

[amortyzator] konkretny wybór pomiędzy dwoma Suntourami axon/epicon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jak widać po ilości moich postów, jestem totalnie biernym użytkownikiem forum, staram się wyciągać jak najwięcej informacji z tego co już jest, niż ciągle o coś pytać, ale tym razem się skuszę na waszą ewentualną pomoc :)

W przeciągu paru dni (max tygodnia) kupuję nowy widelec. Teoretycznie było już wiele powiedziane na ten temat i sporo można wygrzebać informacji, ale zawęziłem mój wybór do dwóch, bardzo konkretnych modeli i powiedzmy, że tylko te wchodzą w grę. Pomóżcie, napiszcie co byście zrobili na moim miejscu, biorąc pod uwagę plusy i minusy, które sam zauważyłem jak i inne, może mi nie znane.

Zależy mi na małej masie, nie kompletnie obsesyjnie, ale nie ukrywajmy, raczej zależy. Jest to jeden z dwóch głównych powodów wymiany obecnego widelca (drugi to luzy na moim XCRze....).

1. Suntour AXON 2011 RLD

http://www.centrumro...RLD/search/axon

PLUSY:

- najniższa waga na jaką mogę sobie finansowo pozwolić

- ogólnie dobry widelec, polecany w tym przedziale cenowym

MINUSY:

- mocowanie IS, konieczny adapter - dodatkowa waga, poza tym, to chyba wpływa na sztywność, prawda ? Mam z przodu nielichą tarczówkę - R1, 160mm

- osobiście wizualnie nie podoba mi się w porównaniu do epicona x2 - naturalnie to nie jest takie ważne, ale warte odnotowania....co zrobić :) Wolalbył zdecydowanie białą koronę.

- to samo co jest zaletą, jest tez wadą - na komplet z adapterem musiałbym wydać około 890 zł, 120 zł więcej niż za epicona 2012

2. Suntour EPICON X2 model 2012 RLD

http://www.sparrow-b...db07c4da6346726

PLUSY:

- niezła cena, zawsze ponad stówa zostaje w kieszeni, tym bardziej, że i tak trzeba się zapożyczyć na zakup :)

- wizualnie jak dla mnie miód - cały biały z białą koroną, dodatki dobrze komponują się z rowerkiem.

- teoretycznie lepsza konstrukcja od tej z porzedniego roku, ale to na razie jedynie domysły, nikt tego porządnie jeszcze nie przetestował

- mocowanie PM na tarczówkę, brak dodatkowych kosztów, sztywność, wygoda

MINUSY:

- waga większa minimum 100gr od axona 2011

Pod uwagę biore jedynie te dwa widelce. Wiem, że ciężko tu cokolwiek doradzić, więc uciesze się nawet jak napiszecie na zasadzie "ja biore '......' , bo tak. ;)

Parę danych o mnie i rowerze:

69-73 kg

rower obecnie z nowym widelcem będzie ważył 11,1-11,3 kg, docelowo w przyszłym sezonie 10,6- 10,8

przeznaczenie roweru , geo - XC, styl jazdy XC, czasem trochę agresywnie.

pozdrawiam wszystkich i serdecznie dzięki za jakąkolwiek pomoc!

Strona Suntoura, że tak powiem, kiepsko przedstawia ich pełną ofertę. W ogóle wygląda to na pierwszy rzut oka tak, jakby wszystkie epicony były dostępne tylko z ośkami 15mm. Dopiero później przy wertowaniu katalogu wychodzi na to, że jest "opcja" normalnego, starego systemu.

A nazewnictwo "RLD" to chyba takie przyzwyczajenie, generalnie Suntour od tego roku zmienił to i widelce z blokadą manetką określa jako RL-R...to chodiz raczej o ten model "RL-R lite"....

http://www.ebay.com/itm/New-2012-SR-Suntour-Epicon-X2-RL-R-lite-MTB-Remote-Lockout-Suspension-Fork-White-/261027326647?pt=Cycling_Parts_Accessories&hash=item3cc670eab7#ht_2032wt_957

Ja bym wziął epicona - sam napisałeś, że jego jedynym minusem jest właściwie tylko 100 g dodatkowej wagi, jest to sprawdzony amor w dobrej cenie, też chciałem go kupić, ale wyrwłem okazyjnie Spinnera Aerisa :thumbsup:

Dzięki za opinię.

Ostatecznie dokonałem wyboru, mimo że byłem nastawiony totalnie odwrotnie.

Zakupiłem axona za 850 z wysyłką, myślę, że to dobra cena i ogólnie dobry wybór. Epicon to dość "ciemna" sprawa - nie wiadomo do końca ile będzie ważył i czy wszystko będzie się zgadzać, skoro ciężko się doszukać takiego modelu w ofercie suntoura.

Poza tym, to zakup na parę lat (o ile będzie działał bez awarii) i fajnie jednak wiedzieć, że będzie ponad stówkę gr lżejszy :)

Temat do zamknięcia.

O Epiconie może i tak, ale nie o tym modelu - w nazwie tematu celowo napisałem "konkretny" wybór - chodziło mi o model X2, 2012. Na to raczej nie zwróciłeś uwagi.

A 850 za axona nie wydaje mi się wysoką ceną, skoro nigdzie nie ma taniej, a sam amortyzator szczególnie w tym przedziale cenowym jest praktycznie bezkonkurencyjny na tą chwilę, co potwierdza wiele osób - sprawdź sobie na forum.

Jakby nie było - ja jestem bardzo zadowolony z zakupu, wagowo wyszło ostatecznie około 150gr mniej , cenowo tylko 90 zł więcej.

Masz problem...dzwonisz do dystrybutora i wiesz wszystko na temat produktu przez niego sprzedawanego.

A cena tych modeli x2 jest o wiele zawyżona i to też powinieneś wiedzieć.

To że nie ma taniej nie znaczy ze jest to dobra cena z resztą kupiłeś, jeździsz i się cieszysz na pewno i tak powinno być.

Pozdrawiam

A cena tych modeli x2 jest o wiele zawyżona i to też powinieneś wiedzieć.

Domyślałem się, że jest zawyżona, między innymi właśnie dlatego takiego nie kupiłem. A swoją drogą, oficjalna cena to ponad 1000zł za EPICONA X2, więc będę się upierał, że zakup axona za 850, to dobry deal....

To że nie ma taniej nie znaczy ze jest to dobra cena...

Jeszcze tego samego dnia kiedy kupowałem, ten model był dostępny w większej ilości sklepów, teraz w białym kolorze jest już tylko w jednym, o ile jest na tą chwilę. Z kolei oficjalna oferta axona na 2012 to też ceny grubo ponad 1000.... więc jak już koledzy przed chwilą zauważyli, nie ma raczej podstaw, żeby twierdzić, że 850 to za dużo.

Suntour na razie nie jest i pewnie jeszcze jakiś czas nie będzie równie mocny co RS, ale w tych cenach, w których był do tej pory robił zacne widelce i nie ma co się temu sprzeciwiać. Jeżeli ktoś ma problem z tym i ma pieniądze - nie widzę problemu - do sklepu lecieć po nową rebę. To tylko 400,- więcej. Tylko jest tylko, jeśli ktoś je ma, a jeśli nie ma jak ja to cieszy się jak dziecko z nowego, lekkiego widelca :)

Obyśmy wszyscy mieli w naszych rumakach takie widelce jakie sobie wymarzymy :)

Pozdrawiam

Skoro jesteś przekonany do swoich racji i uważasz żezrobiłeś dobrze to po co w ogóle zakładasztemat prosząc o pomoc w wyborze??

Ja bym kupił epicona 2011 gdybym musiał się zapożyczyć, jest równie dobry i sprawdzony a cenę ma przystępna a wagę także poniżej 1700g ale gdybym dysponował większą kasą to celował bym w rebę którą można wyjąć za 1000zł nową.(Jeszcze w tym roku przed sezonem można było ją kupić za takie pieniądze i podejrzewam że po cena spadnie )

Generalnie jeszcze raz gratuluję zakupu, oby Ci służył jak najdłużej:)

Proszę moderatorów o zamknięcie tematu, bo posty tego typu niczego nie wnoszą już na forum, temat został wyczerpany a zainteresowany dokonał zakupu. Dalsze "postowanie" sprowadza się do dociekania swoich racji na zupełnie innym,niepotrzebnym nikomu podłożu.

Dziękuję za gratulacje.

Jeszcze raz wyjaśniam, skoro to dalej jest niezrozumiałe, że wybór dotyczył konkretnych dwóch amortyzatorów i tylko między nimi podejmowałem decyzję. Jeśli nie umiałeś pomóc, to po co pisałeś w temacie, do tego już po fakcie......??? Spędziłem godziny na wyborze amortyzatora i rozmawiałem z wieloma osobami. Nie napisałem postu PO dokonaniu decyzji, tylko przed. Kurczę, przecież to elegancko widać w całym wątku....

Jakbym brał pod uwage epicona 2011 to byłby przedstawiony jako propozycja do zakupu, a nie był, z różnych względów. O rebie akurat nie wiem jakiej myślisz za 1000zł, w każdym razie nie posiadałem takich pieniędzy i tak i tak.

Ja jestem zadowolony, a Ty jesteś zadowolony , że jestem zadowolony, i że podjąłbyś inne decyzje - i niech tak zostaine, bo inaczej wszyscy mielibyśmy ten sam, jedyny słuszny amortyzator, a forum nie było by potrzebne do niczego.

Dziekuję, pozdrawiam.

Jeśli to jest nowy AXON a zapewne jest to cena była niska.

a zdanie kolegi:

850zł za suntoura to bardzo wysoka cena.;

to chyba dot. sprzętu typu XCR czy XCM;)

Sam mając wybór, też bym wolał nowego AXON'a niż używana rebę czy wersję SL itp... ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...